Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Εκβιασμό στον εκβιασμό!

Με την απειλή του "λουκέτου", εκβιάζει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ να αποδεχτούν συρρίκνωση της επιχείρησης και μαζικές απολύσεις. Σε χτεσινή συνάντηση με το σωματείο της Αθήνας, η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου ήταν εντελώς αποκαλυπτική: "Οι τράπεζες δε δίνουν δραχμή, αν δεν υπογράψετε πρωτόκολλο και δε δεσμευτείτε ότι θα φύγουν 676 εργαζόμενοι"!

Για να ενισχύσει περαιτέρω τους εκβιασμούς της και επειδή, όπως είπε, διαπίστωσε ότι "δεν υπάρχει συναίνεση, γι' αυτό η προγραμματισμένη για αύριο (σημ. σήμερα) σύσκεψη με τις τράπεζες αναβάλλεται για την Πέμπτη"! Απέφυγε δε να δεσμευτεί ακόμα και για τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων που θα απομείνουν, αν τελικά υλοποιηθούν οι μαζικές απολύσεις.

Η ίδια είπε ότι, ήδη, έχει κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία με τα μέτρα "κοινωνικής προστασίας", που θα ισχύσουν και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Ιούλη, ενώ - προκειμένου να κάνει πιο "εύπεπτες" τις απολύσεις - άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλα "κίνητρα"...

Στο μεταξύ, η πρασινογάλαζη πλειοψηφία του σωματείου έχει αποδεχτεί τις μαζικές απολύσεις, ζητώντας απλώς επιπλέον κίνητρα. Αυτό ακριβώς θα είναι και το θέμα που θα συζητηθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππα.

Ωστόσο, οι εκβιασμοί δε σταματούν εδώ. Η διοίκηση της εταιρίας - υπακούοντας σε κυβερνητικές εντολές - έχει ζητήσει από τους εργαζόμενους να προσυπογράψουν "κατάλογο" περικοπής δικαιωμάτων τους. Και εδώ η πλειοψηφία του σωματείου έχει αποδειχθεί άξιο "στήριγμα" των αντεργατικών κατευθύνσεων, αποδεχόμενη σαν πρώτο μέτρο να μην υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας για το '97. Εσπευσε, μάλιστα, πριν την προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη, Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, να στείλει επιστολή στη διοίκηση της εταιρίας ότι το αποδέχεται!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ