Τετάρτη 11 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
85Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΟΕ
"Κρυφτούλι" με το χρόνο εργασίας

Πρωτοβουλίες από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τη μείωση των ωρών εργασίας ...διεθνώς, πρότεινε στην ομιλία του ο Μ. Παπαϊωάννου

ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τη μείωση του χρόνου εργασίας,πρότεινε χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας στην 85η Σύνοδο της ΔΟΕ, στη Γενεύη. Στην ουσία, ο υπουργός, θέλοντας να μετακυλήσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του απέναντι στο συγκεκριμένο αίτημα που προβάλλουν και τα συνδικάτα της χώρας μας, υποστήριξε γενικόλογα ότι μια τέτοια πρωτοβουλία της ΔΟΕ "μπορεί να εξαλείψει τους φόβους των κυβερνήσεων για την απώλεια συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε εθνικό επίπεδο και να ανοίξει το δρόμο σε συνολικές διεθνείς ρυθμίσεις". Κατά τα άλλα, αναγνώρισε ότι "η μείωση του χρόνου εργασίας αποτέλεσε ιστορικά εκείνον τον παράγοντα που απορρόφησε την πλεονάζουσα απασχόληση και μείωσε την ανεργία".

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,που βρίσκεται από προχτές στη Γενεύη, δίνοντας τη δική του ερμηνεία στην πρόταση του υπουργού, δήλωσε σχετικά: "Εχει ιδιαίτερη σημασία, θα την αξιοποιήσουμε. Θεωρούμε ότι αφορά το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Αυτή η θέση έχει πρακτική σημασία για τα συνδικάτα, ενόψει του κοινωνικού διαλόγου. Είναι σημαντικό ότι μπήκε από εκπρόσωπο της κυβέρνησης για πρώτη φορά".

Μιλώντας στους Ελληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας τόνισε, σχετικά με την υπό διαμόρφωση Διεθνή Σύμβαση Εργασίας για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας, ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει το πλαίσιο της ΔΟΕ, αλλά έχει και την πολιτική της, η οποία εκφράζεται με τον πρόσφατο νόμο που δίνει το δικαίωμα σε διάφορους φορείς να λειτουργήσουν Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι στην "πρακτική εφαρμογή θα υπάρξουν προβλήματα" με μια τέτοια ΔΣΕ, η οποία - όπως σημείωσε -"οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της απασχόλησης".

Στο περιθώριο της Συνόδου, συναντήθηκαν χτες, με πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας, οι υπουργοί Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ με Ασιάτες συναδέλφους τους. Σύμφωνα με τον Μ. Παπαϊωάννου, έγινε μια γενική συζήτηση, με θέμα τον τρόπο με τον οποίο θα συμβαδίσει η οικονομική με την κοινωνική ανάπτυξη. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της μη εφαρμογής των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και πιθανές κυρώσεις. Οι Ασιάτες υπουργοί ήταν - φυσικά - αρνητικοί στο θέμα των κυρώσεων, προτιμώντας την "οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης". Στο θέμα της παιδικής εργασίας και πορνείας, υπήρξε μεγαλύτερη ευαισθησία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ