Κυριακή 15 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
Υπό απειλή το μέλλον της Ρωσίας

Η 1η Ιούνη - Διεθνής Μέρα Προστασίας των Παιδιών, στη Σοβιετική Ενωση ήταν πάντα και γιορτή, και αφορμή να γίνει ένας απολογισμός για το τι έγινε για τα παιδιά και τι πρέπει να γίνει για την "πιο προνομιούχα τάξη", όπως θεωρούνταν τότε τα παιδιά. Ωραίοι παιδικοί σταθμοί, μέγαρα των πιονιέρων, σταθμοί για τους νεαρούς τεχνίτες και φυσιοδίφες, παντός είδους στούντιο παιδικής δημιουργίας, αθλητικά τμήματα, γήπεδα, κολυμβητήρια, όλα αυτά ανήκαν στα παιδιά και κάθε μέρα χτίζονταν και εγκαινιάζονταν όλο και περισσότερα. Σήμερα τα παιδιά της Ρωσίας, από πιο προνομιούχα τάξη, έγιναν η πιο άμοιρη τάξη. Τα πάντα έχουν ξεπουληθεί, αρχίζοντας από τους παιδικούς σταθμούς και τελειώνοντας με τις πιονιέρικες κατασκηνώσεις. Η απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου της πλειονότητας του πληθυσμού, η καταστροφή του συνηθισμένου τρόπου ζωής χτύπησε πριν απ' όλα τα παιδιά.

"Για πρώτη φορά από τις δεκαετίες του '20 και '30 θα ανοίξουν πάλι στη Μόσχα ειδικά κέντρα για την πρόληψη της αλητείας, της εγκληματικότητας, του αλκοολισμού και της ναρκομανίας ανάμεσα στους ανήλικους... Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της Επιστημονικής - Παραγωγικής Ενωσης Ιατρικών - Κοινωνικών Ερευνών της Οικονομίας και της Πληροφορικής, στη Μόσχα υπάρχουν σήμερα πάνω από 50.000 (!) εγκαταλειμμένα παιδιά (μέχρι 18 χρονών). "Το 37% των αγοριών και το 31% των κοριτσιών εφηβικής ηλικίας καπνίζει, το 79% και το 90% αντίστοιχα των εφήβων κάνει χρήση αλκοολούχων ποτών, ενώ το 17% των αγοριών και το 8% των κοριτσιών έχουν δοκιμάσει ναρκωτικά", γράφει η εφημερίδα "Μοσκόφσκι Κομσομόλετς", η οποία πρωτοστάτησε στην αμαύρωση της σοβιετικής περιόδου και στο χλευασμό των σοβιετικών παιδικών θεσμών - της πιονιέρικης οργάνωσης, των πιονιέρικων κατασκηνώσεων, των κατασκηνώσεων εργασίας και ξεκούρασης των μαθητών.

Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τόσο πολλά εγκαταλειμμένα παιδιά σε ολόκληρη τη Ρωσία, δεν υπήρχαν από την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Η παιδική αλητεία, πορνεία, εγκληματικότητα, θνησιμότητα, ο αριθμός των αυτοκτονιών ανάμεσα στα παιδιά αυξάνουν με ρυθμούς που αγγίζουν τα όρια πανεθνικής τραγωδίας.

Η φιλελεύθερη "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" σε άρθρο της με τίτλο "Η χώρα της γενικής θνησιμότητας", σχολιάζει την ειδική έκθεση για τα δημογραφικά προβλήματα της Ρωσίας που παραδόθηκε στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Η έκθεση συντάχθηκε από την προεδρική Επιτροπή για τα ζητήματα των γυναικών, της οικογένειας και της δημογραφίας με βάση τα στρατηγικά και αναλυτικά υλικά της Κρατικής Στατιστικής Επιτροπής (ΚΣΕ), ορισμένων υπουργείων, διαφόρων άλλων επιτροπών, ακαδημιών, ιδρυμάτων, συλλόγων, επιστημονικών - ερευνητικών ινστιτούτων και προορίζεται για την ενημέρωση του Προέδρου και των καθοδηγητών των ανωτάτων οργάνων της εξουσίας. Το ντοκουμέντο αυτό παρουσιάζει την ανησυχητική κατάσταση της υγείας και της θνησιμότητας του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών. Για παράδειγμα, το 1995 ο δείκτης θνησιμότητας των μικρών παιδιών ήταν 22,7 θάνατοι σε 1.000 νεογέννητα, δηλαδή κατά 3 - 4 φορές υψηλότερος απ' ό,τι στις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με την ΚΣΕ, κατά τα έτη 1990 - 1994 η συχνότητα θανάτων από αλκοολικές δηλητηριάσεις παιδιών ηλικίας 10 - 14 χρονών αυξήθηκε κατά 3 φορές, των φόνων κατά 1,5 φορές. Μεταξύ των βίαιων αιτιών θανάτου αναφέρονται οι φόνοι παιδιών μέχρι 10 χρονών και οι αυτοκτονίες παιδιών και εφήβων από 10 έως 19 ετών, δηλαδή 2.911 το 1994 και 2.795 το 1995.

Σε συνέντευξή του στην "Πράβντα-5", ο πρόεδρος της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Ρωσίας, Βαλεντίν Ποκρόφσκι, τονίζει: "Η υγεία του πληθυσμού είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας και της εθνικής ασφάλειας. Από την άποψη αυτή, η ασφάλεια της χώρας απειλείται. Και τα αίτια δε βρίσκονται μόνο στη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής, διατροφής και στις οικονομικές δυσκολίες και τις οικολογικές βλάβες. Είναι τα πάντα πολύ πιο σύνθετα: στη χώρα μας έχει σχεδόν καταστραφεί το σύστημα πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των ασθενειών. Γιατί; Για την υγεία και την ιατρική το κράτος δεν έχει χρήματα".

Ολη αυτή η κατάσταση πλήττει πριν απ' όλα τα παιδιά. Και αν είναι σωστή η γνώμη ότι τα παιδιά είναι το μέλλον κάθε χώρας, μπορούμε να πούμε ότι το μέλλον της Ρωσίας είναι σήμερα υπό απειλή. Για να υπερασπιστεί αυτό το μέλλον, το Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας και το Κίνημα Προστασίας της Παιδικής Ηλικίας διοργανώνουν την 1η Ιούνη στη Μόσχα συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του Γιέλτσιν και της κυβέρνησης, η οποία οδηγεί τη νέα γενιά της χώρας στο όριο του εκφυλισμού και της καταστροφής.

Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μία παιδική κατασκήνωση έφτασε στο τέλος της! (2023-07-19 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι ανάγκες του παιδιoύ (2023-06-10 00:00:00.0)
Συνεχής αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά και εργαζόμενους (2021-07-28 00:00:00.0)
Η Οχτωβριανή Επανάσταση κατά την εκτίμηση των Ρώσων πολιτών (1997-11-26 00:00:00.0)
Το κίνημα αναβιώνει (1997-05-20 00:00:00.0)
Θύμισες παλιές... (1997-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ