Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το σήμερα κρίνει το αύριο

Στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Ελλάδα αντιμετωπίζει στις 19.00 στην Τζιρόνα την Τουρκία. Ρωσία - Βοσνία το δεύτερο παιχνίδι του Α' ομίλου

Κάποιοι λένε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ορισμένοι άλλοι υποστηρίζουν ότι οι πρεμιέρες κρύβουν παγίδες. Για την ελληνική ομάδα ισχύουν και τα δύο. Με νίκη στην πρεμιέρα του 30ού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θα αντιμετωπίσει τη συνέχεια με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία. Απ' την άλλη, η ομάδα της Τουρκίας δεν είναι ο καλύτερος αντίπαλος για ξεκίνημα. Το τούρκικο μπάσκετ ναι μεν ποιοτικά βρίσκεται στη... Β εθνική της Ευρώπης, αλλά στις αναμετρήσεις των δύο χωρών, καλώς ή κακώς, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, με αποτέλεσμα να μην κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Ελλάδα και Τουρκία έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν σε 47 παιχνίδια. Οι νίκες είναι 28 - 19 υπέρ της Εθνικής μας, αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Και για τις δύο ομάδες ο σημερινός είναι ο υπέρ πάντων αγώνας. Οχι πάντως για πολιτικούς λόγους. "Η πολιτική δεν έχει καμιά σχέση με τον αθλητισμό" δήλωσε πρόσφατα ο Π. Γιαννάκης. "Φανατικοί υπάρχουν και από τις δύο πλευρές. Πιστεύω ότι τα γεγονότα που έγιναν στα παιχνίδια του Αρη με την Εφές Πίλσεν και την Μπεσίκτας, ήταν μεμονωμένα περιστατικά" συμπλήρωσε χτες ο Βολκάν Αϊντίν. Η Ελλάδα θέλει τη νίκη όσο ποτέ, διότι ακολουθεί αύριο το παιχνίδι με τη Ρωσία, που κατά τους ειδικούς είναι το φαβορί για την 1η θέση στον όμιλο. Με δύο αποτυχίες στο ξεκίνημα, δεν μπορεί να υπάρξει αύριο. Αρα η νίκη επί της Τουρκίας είναι αυτοσκοπός. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους Τούρκους, οι οποίοι επιπλέον δεν έχουν δεδομένη ούτε τη νίκη επί της Βοσνίας, με την οποία διατηρούν άριστες σχέσεις στο χώρο του μπάσκετ.

Ο Θανάσης Παπαδημητρίου που ανέλαβε τον άχαρο ρόλο του κατασκόπου για λογαριασμό της Εθνικής ομάδας, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Τουρκία. Σύμφωνα με αυτά που είδε, είναι μια πλήρης ομάδα και διαθέτει καλούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Εχει πολλές εναλλακτικές λύσεις στην περιφέρεια, όπου 8 - 9 παίκτες της σουτάρουν για τρίποντα. Εναντι της ελληνικής ομάδας υστερεί στη θέση του σμολ φόργουορντ, αρκεί φυσικά οι Αλβέρτης, Χριστοδούλου να εκμεταλλευτούν αυτή την αδυναμία. Αρέσκεται στο γρήγορο μπάσκετ και τον αιφνιδιασμό, στοιχείο που αυξάνει τις υποχρεώσεις των Ρεντζιά, Γιαννούλη, Οικονόμου στον τομέα των ριμπάουντ, ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε τους Τούρκους να αμύνονται για μεγάλο διάστημα με συστήματα ζώνης. "Εχουμε μελετήσει το παιχνίδι τους και θα τους αντιμετωπίσουμε κατάλληλα" υπογράμμισε χτες ο Π. Γιαννάκης, ενώ ο Ευθ. Ρεντζιάς έριξε το σύνθημα στους συμπαίκτες του. "Είναι καιρός εμείς οι νέοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην Εθνική" υπογράμμισε.

Πρωταρχικός στόχος των Τούρκων, είναι η πρόκριση στην οκτάδα, επίδοση που στο παρελθόν πέτυχαν μόνο το 1949 και 1953. "Εχουμε πολλά χρόνια να συναντηθούμε με την Ελλάδα σε μεγάλη διοργάνωση και κατά συνέπεια δεν τη γνωρίζουμε καλά. Η Ελλάδα έχει πολύ καλούς παίκτες, με μεγάλη εμπειρία διεθνών διοργανώσεων. Εμείς έχουμε παίκτες με μεγάλη θέληση για διάκριση και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν" υπογράμμισε ο Τούρκος προπονητής Ερκουμέντ Σουντέρ.

Χτες οι παίκτες των δύο ομάδων παραλίγο να υποβληθούν σε μια παράλογη ταλαιπωρία. Οι ΦΙΜΠΑ τους ζήτησε να μεταβούν από την Τζιρόνα στη Βαρκελόνη για την τελετή έναρξης. Τελικά επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις και η ελληνική ομάδα εκπροσωπήθηκε από τους Μπουντούρη, Παπανικολάου και Καλαϊτζή.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 19.00 με διαιτητές τον Ιταλό Κολούτσι και τον Γερμανό Κλίνμπιλ.

Στο άλλο παιχνίδι του Α ομίλου, η Ρωσία αντιμετωπίζει στις 17.00 τη Βοσνία. Η ομάδα του Σ. Μπέλοφ θεωρητικά δε θα αντιμετωπίσει προβλήματα, καθώς στηρίζεται στο έμπειρο δυναμικό που μετά το 1993 διακρίθηκε σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις.

Το σημερινό πρόγραμμα:

Τζιρόνα 17.00: Ρωσία - Βοσνία

Τζιρόνα 19.00: ΕΛΛΑΔΑ - Τουρκία


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ