Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλείνουν το δρόμο προς τη θάλασσα

Αποκλεισμένες από ναυτεργάτες έμειναν και χτες για 24η μέρα οι είσοδοι του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.Οι ναυτεργάτες επί 4 ώρες από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι απαγόρευσαν στους ναυτιλιακούς πράκτορες να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες του Γραφείου, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στο δουλεμπορικό κύκλωμα πρωτοστατούν η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και ηΕνωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".

Επιπλέον στόχοι του αγώνα των ναυτεργατών αποτελούν το νομοσχέδιο -έκτρωμα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο στο άρθρο 4 προβλέπεται η αφαίρεση φυλλαδίου σε όσους ναυτεργάτες δεν έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 8 μήνες θαλάσσια υπηρεσία την τελευταία τετραετία, αλλά και το ΠΔ 79/1997 με το οποίο απαγορεύεται η έκδοση φυλλαδίου σε όσους δεν είναι 17 ως 30 ετών και δεν έχουν απολυτήριο Γυμνασίου! Οι ναυτεργάτες ζητούν την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και την ανάκληση του ΠΔ.

Με χτεσινή της ανακοίνωση η "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση" αναφέρει σχετικά με τα "σφαγιαστικά" νομοθετήματα της κυβέρνησης για τους ναυτεργάτες ότι υλοποιούν την κυβερνητική επιδίωξη "για τεχνητή, πλαστή μείωση του αριθμού των ανέργων, το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών και τον αφελληνισμό της ναυτιλίας". "Τίθεται - συνεχίζει - υπό διωγμό το δικαίωμα χιλιάδων ναυτεργατών να ασκούν το ίδιο το δικαίωμα στο επάγγελμά τους". Επιπλέον το άρθρο 4 του νομοσχεδίου σε συνδυασμό με το ΠΔ 79/1997 κλείνουν το δρόμο προς τη θάλασσα και καταδικάζουν επαγγελματίες ναυτεργάτες στην περιθωριοποίηση, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ενώ δείγμα για τα σχέδια της κυβέρνησης εναντίον των ναυτεργατών αποτελούν και οι διατάξεις που περιορίζουν τον υπολογισμό της άδειας για τη σύνταξη των ναυτεργατών, και αυτές που προβλέπουν διευκολύνσειςστους εφοπλιστές για τις οφειλές τους στο ΝΑΤ. Επισημαίνονται και οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΝΟ η οποία με την τακτική της αδράνειας διευκολύνει να περάσουν αυτά τα μέτρα. "Οι ναυτεργάτες - σημειώνεται - μπορούν να ματαιώσουν αυτά τα αντεναυτεργατικά σχέδια με τους αγώνες τους, μπορούν να κλείσουν το δρόμο στην παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων και να ανατρέψουν τη φιλοεφοπλιστική πολιτική. Περιθώρια δεν υπάρχουν. Η κλιμάκωση των αγώνων, η οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων αποτελεί τη μοναδική απάντηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ