Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

Δεν είμαστε λίγοι. Δεν είμαστε μοναχοί. Δεν είμαστε αποκομμένοι. Κι ακόμα θα γίνουμε πιο πολλοί. Τόσοι πολλοί, μιλιούνια, που το μάτι σου θα χορτάσει τραγιάσκα, σκουφιά, αμπέχονα, ζουνάρια, κόκκινες κονκάρδες, κόκκινα λάβαρα, κόκκινες μουσικές, τραγούδια και συνθήματα.

"Θα τα ξαναπούμε", φωνάζουν οι αγρότες.

"Θα ξανανταμώσουμε", φωνάζουν οι ναυτεργάτες.

"Θα 'μαστε κι εμείς εκεί", επαναλαμβάνουν οι συνταξιούχοι, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι μαθητές, οι φοιτητές. "Είμαστε κι εμείς εδώ, μην το ξεχνάτε", βροντοφωνάζουν οι οικοδόμοι, οι βιομηχανικοί εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι εργαζόμενοι στο δήμο, οι πολύτεκνες μάνες, οι νεολαίοι που βλέπουν όλες τις πόρτες κλειστές.

Θα ξανανταμώσουμε στο λεωφορείο των 5.30. Θα ξανανταμώσουμε στο σταθμό περιμένοντας το τρένο των 6. Θ' ανταμώσουμε στις βαριές ξώπορτες της φάμπρικας. Θ' ανταμώσουμε στα καλντερίμια των λιμανιών, στις μπάρες των πλοίων, στις αλάνες των αεροδρομίων. Θ' ανταμώσουμε στα ξάγναντα και τα σταυροδρόμια των χωραφιών, στις μεγάλες μακρινές στράτες πάνω στα τρακτέρια με το μάτι στους ανοιχτούς ορίζοντες. Θ' ανταμώσουμε στα γιαπιά, στα ναυπηγεία, στα σιδεράδικα και τα μηχανουργεία.

Θ' ανταμώσουμε στις διαδηλώσεις, με υψωμένες γροθιές, μ' αναρτημένα πανό, με κραυγές και με τραγούδια. Θ' ανταμώσουμε στους τάφους και τα μνημεία των αγωνιστών και των πεσόντων. Θα ψάλλουμε θούριους, θα σηκώσουμε ψηλά τις γροθιές, θα στεφανωθούμε κλαδιά ελιάς και κόκκινα γαρούφαλα. Θ' ανταμώσουμε τις άνοιξες, στις κόκκινες πρωτοπόρες πρωτομαγιές, στις μαραθώνιες πορείες ειρήνης.

Θ' ανταμώσουμε στις γιορτές, στα φεστιβάλ και τα πανηγύρια. Θα γιορτάσουμε μαζί τα 80 και τα 100 και τα 200 χρόνια του μεγάλου Κόμματός μας.

Θα γιορτάσουμε την επέτειο του αγώνα, της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού, του Πολυτεχνείου.

Θα βαδίσουμε πάνω στα βήματα των χαμένων μας συντρόφων, να πάρουμε δύναμη και κουράγιο και πύρινες φλόγες να πυρπολήσουν τις καρδιές μας.

Θα βαδίσουμε πάνω στο μεγάλο μας δίκιο μέσα από σκοτεινιές και πυκνά μαύρα σύγνεφα ν' ανταμώσουμε τον δικό μας ήλιο. Θ' αντιπαλέψουμε τη διαφθορά, την ανισότητα, την εκμετάλλευση, τη συκοφαντία, την αδικία, τον κάλπικο τσαμπουκά, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Θ' ανταμώσουμε στα μετερίζια του αγώνα, θ' ανταμωθούμε στις επάλξεις της μεγάλης νίκης. Θα χαλαρώσουν τότε οι σφιγμένες μας γροθιές σ' αγγίσματα φιλίας κι αγάπης.

Τ' απλωμένα χέρια σαν φτερούγες θ' αγκαλιάζουν τον σύντροφο, τον συναγωνιστή, τον διπλανό. Παλάμη την παλάμη. Ωμο τον ώμο στον μεγάλο χορό της Ανοιξης. Γιατί το ποτάμι πήρε το δρόμο του και δε γυρίζει πίσω. Να το θυμάσαι.

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ