Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αναμονή και διαφορετικές προσδοκίες...

ΣΟΦΙΑ. -

Μετά από την πρώτη τυπική παράδοση και παραλαβή της προεδρίας στη βουλγαρική ιστορία, από Ζέλεφ και Στογιάνοφ, αρχίζουν τα (πραγματικά) δύσκολα για τον δεύτερο. Ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να επιδείξει ικανότητα ελιγμών τέτοια, ώστε να μην παραβεί το Σύνταγμα της χώρας, αλλά ούτε και να μεταβληθεί από πολλά υποσχόμενος ηγέτης σε "αποδιοπομπαίο τράγο" της αντιπολίτευσης. Η σύγκρουση των κυβερνώντων Σοσιαλιστών με το συνασπισμό της αντιπολίτευσης, υπό το όνομα Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, οδηγεί σε τέλμα την πολιτική σκηνή της χώρας, με δυσβάστακτες μάλιστα οικονομικές παρενέργειες (αψήφιστος ακόμη προϋπολογισμός για το 1997, απώλεια πιστοληπτικής ικανότητας έναντι Παγκόσμιας Τράπεζας, ΔΝΤ).

Οι προβολείς στον Στογιάνοφ, λοιπόν... Αν εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, θα πρέπει: α) να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποδειχθέντα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως νέο πρωθυπουργό αλλά και β) να γεφυρώσει τις διαφορές (ή, εν πάση περιπτώσει, να συμβάλλει αποφασιστικά) στις μελλούμενες επαφές Σοσιαλιστών - ΕΔΔ, ώστε να αποκατασταθεί η "πολιτική τάξη" στη χώρα και να αποφευχθεί η ορατή πλέον κατάρρευση της οικονομίας.

Ο ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κοστόφ, έδειξε αισιόδοξος χτες: μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Στογιάνοφ, προέβλεψε, ότι πιθανότατα η κρίση θα οδηγηθεί σε αποκλιμάκωση. Μένει να φανεί αν ο Πέταρ Στογιάνοφ θα δικαιώσει τις "προσδοκίες" ή οι εορταστικοί κανονιοβολισμοί και οι αλαλαγμοί χαράς θα σβήσουν σε ένα πρόωρο πολιτικό τέλος για τον ίδιο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ