Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα έξαρση βίας στη Ρουάντα

ΚΙΓΚΑΛΙ. -

Δραματική αύξηση των εχθροπραξιών από παραστρατιωτικούς Χούτου σε βάρος μελών της φυλής των Τούτσι που συνδέονται με την κυβέρνηση της Ρουάντα, παρατηρείται το τελευταίο 10ήμερο στα βορειοδυτικά της χώρας. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων εκτιμούν ότι πάνω από 110 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους πέφτοντας θύματα ψυχρών εκτελεστών.

Ενα από τα χειρότερα κρούσματα βίας στη διάρκεια επιθέσεων που εξαπόλυσαν"άγνωστοι" οπλοφόρων κατά Ρουαντέζων "Τούτσι" σημειώθηκε στην περιοχή"Ρουσάσι" (40 χλμ. βορειοδυτικά του Κιγκάλι). Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν ειδικοί ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών, Χούτου εξτρεμιστές θανάτωσαν, χωρίς αφορμή, τουλάχιστον 30 άτομα σε μια προφανή προσπάθεια να εμποδίσουν τις καταθέσεις μαρτύρων σε δικαστήρια που εξετάζουν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ομόφυλοί τους για τη συμμετοχή τους στη γενοκτονία του 1994 στη Ρουάντα.

Πάντως, χτες, μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χούτου "Ενοπλος λαός για την απελευθέρωση της Ρουάντα", σε ανακοίνωση, που έστειλαν σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Ναϊρόμπι υποστήριξαν ότι "θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα τους κατά του στρατού της Ρουάντα και των ξένων πρακτόρων", αρνούμενα, ωστόσο, ότι είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στην εκτέλεση 30 ατόμων στην περιοχή "Ρουσάσι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ