Πέμπτη 23 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η υγεία του Γιέλτσιν στην ημερήσια διάταξη της Βουλής

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Το θέμα της απαλλαγής του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, για λόγους υγείας ενεγράφη χτες στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή). Πριν από την έναρξη της συζήτησης η φιλοκυβερνητική Κοινοβουλευτική Ομάδα "Σπίτι μας - η Ρωσία" αποχώρησε από την αίθουσα, αλλά αυτό δεν επηρέασε την ψηφοφορία. Με ψήφους 206 υπέρ και 164 κατά οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης του θέματος της αποπομπής του Γιέλτσιν. Ενώ στη Δούμα είχε αρχίσει η συζήτηση της απομάκρυνσης του Γιέλτσιν, την ίδια στιγμή η Προεδρία ανακοίνωσε την αναπάντεχη άφιξη στο Κρεμλίνο του Προέδρου (παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών), δυο μόλις μέρες μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο, όπου είχε εισαχθεί στις 8 Γενάρη με διπλή πνευμονία και συνεχίζει την ανάρρωσή του στα περίχωρα της Μόσχας. Είναι προφανές ότι ο Γιέλτσιν προσπαθεί να αποτρέψει την εκμετάλλευση της ασθένειάς του από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Την εισήγηση σχετικά με το θέμα παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Δούμας για την Ασφάλεια, Βίκτορ Ιλιούχιν. Κατά τη γνώμη του, το ζήτημα της απομάκρυνσης του Γιέλτσιν έχει ωριμάσει από καιρό στο λαό, διότι, λόγω της μακροχρόνιας ασθένειάς του, ουσιαστικά όλες οι δομές, που καθορίζουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, η επίλυση των σημαντικότερων κρατικών ζητημάτων δε βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου, αλλά των υπαλλήλων της διοίκησής του, του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και άλλων δομών, οι οποίες οδηγούν τη χώρα στην οριστική χρεοκοπία. "Γι' αυτό, για τη Ρωσία είναι ζωτικά σημαντικό και σωστό να ληφθεί απόφαση για την παύση των δικαιοδοσιών του Γιέλτσιν πριν από τη λήξη της θητείας του και τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών. Αρμόδια για να λάβει αυτή την απόφαση είναι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας - ανώτατο νομοθετικό και αντιπροσωπευτικό όργανο της χώρας και κανείς άλλος", τόνισε ο Ιλιούχιν. Αφού επισήμανε ότι οι βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη και να θέσουν τέρμα στην υπάρχουσα ανώμαλη κατάσταση, κατηγόρησε τον Γιέλτσιν για το ξεχαρβάλωμα της οικονομίας, του στρατού, του πολιτισμού, την εξαθλίωση του λαού, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά και την κρίση του συστήματος.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Γιέλτσιν, Αλεξάντρ Κοτένκοφ, απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση του Ιλιούχιν. Σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν είναι το ανώτατο όργανο της κρατικής εξουσίας και δεν μπορεί να προβεί στην απομάκρυνση του Προέδρου. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος μόνος του παραιτείται από τη θέση του. Ο πρόεδρος του "Γιάμπλοκο", Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, τάχθηκε, επίσης, κατά της απαλλαγής του Γιέλτσιν από τα καθήκοντά του για λόγους υγείας. Κατηγόρησε την ΚΟ του ΚΚΡΟ, η οποία, ενώ ψήφισε τον προϋπολογισμό για το 1997, ευθύνεται για τη μη καταβολή των συντάξεων και των μισθών, προσπαθεί τώρα με την ενέργεια αυτή να ενισχύσει την κλονισμένη στα μάτια των ψηφοφόρων εικόνα της. Το νομικά αβάσιμο του σχεδίου απόφασης επισήμανε και ο επικεφαλής της ομάδας "Ναροντοβλάστιε", Νικολάι Ριζκόφ.

Από την άλλη μεριά, οι νομικοί εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι ακόμα κι αν υιοθετηθεί η απόφαση δε θα έχει νομική ισχύ, διότι η Κρατική Δούμα δεν έχει την αρμοδιότητα να αποπέμψει τον Πρόεδρο. Γι' αυτό, θεωρείται ότι το σχέδιο απόφασης που πρότεινε η ΚΟ του ΚΚΡΟ, τα ηχηρά λόγια επίκρισης του αντιλαϊκού καθεστώτος και του Προέδρου αποτελούν απλώς ένα ακόμα πολιτικό παιχνίδι της μεγαλύτερης ΚΟ στην Κρατική Δούμα, η οποία ακολουθεί, στην ουσία, συμβιβαστική πολιτική με το καθεστώς και συγχωνεύεται με την εξουσία.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ η Δούμα με 102 ψήφους υπέρ και 87 κατά δεν ενέκρινε το προτεινόμενο σχέδιο απόφασης για την απομάκρυνση του Γιέλτσιν. Λίγο νωρίτερα σε μια "κατ' αρχήν ψηφοφορία", οι βουλευτές είχαν εγκρίνει ένα κείμενο που χαρακτηρίστηκε ως "βάση" εργασίας. Η οριστική ψηφοφορία θα γίνει τον επόμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ