Παρασκευή 24 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ
"Βροχή" τροπολογιών

Ανάμεσα στις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση - ένα μήνα μετά την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στη Βουλή - είναι και μια "φωτογραφική" διάταξη προς όφελος εξαγωγικών επιχειρήσεων

"Βροχή" τροπολογιών κατατέθηκαν προχτές το βράδυ από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο νομοσχέδιο με τον τίτλο "Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών", ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Με τη δέσμη των προχτεσινών τροπολογιών, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με οφειλές προς το δημόσιο εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων, καθώς και υποχρεώσεις μεταξύ φορέων του δημοσίου, ενώ με "φωτογραφική" διάταξη δίνεται το δικαίωμα σε ορισμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν από το δημόσιο αναδρομικά εξαγωγικό πριμ.

Ειδικότερα, με τις προχτεσινές τροπολογίες:

  • Ρυθμίζονται οι οφειλές από περιοριστικές της ελευθερίας ποινές που έχουν μετατραπεί σε χρηματικές και οι οποίες έχουν επιβληθεί από δικαστήρια της χώρας και δεν έχουν εισπραχθεί μέχρι τέλους του 1996 και γι' αυτές που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί μέχρι τέλους 1996 οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Οι οφειλές αυτές επιτρέπεται να εξοφλούνται από τους υπόχρεους εφάπαξ με έκπτωση έως και 25% μετά από αίτηση του υπόχρεου ή του πληρεξούσιου δικηγόρου του στις κατά περίπτωση αρμόδιες εισαγγελίες, και σε περίπτωση που δεν τακτοποιηθούν μέχρι τέλους του 1997 βεβαιώνονται ως δημόσια έσοδα στις αρμόδιες ΔΟΥ και εισπράττονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, οι παραπάνω οφειλές ανέρχονται περίπου στο ποσό των 150 δισ. δρχ.
  • Ορίζεται ότι οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί του δημοσίου (χρέη ενός κρατικού φορέα σε άλλο) - δηλαδή οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκέμβρη 1996, καθώς και οι μη τακτοποιηθείσες εντός εύλογου χρονικού διαστήματος - θα πρέπει να τακτοποιηθούν μέσα στο 1997. Οφειλές και υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν μετά την 1.1.1997, τακτοποιούνται το αργότερο μέσα στο επόμενο έτος,με σταδιακή παρακράτηση αποδόσεων εσόδων θεσμοθετημένων υπέρ των οφειλετών πόρων και των επιχορηγήσεων με ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Σε περίπτωση καθυστέρησης πάνω από ένα χρόνο της οφειλόμενης απόδοσης, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να παρακρατεί τα παραπάνω ποσά από τον προϋπολογισμό του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργείου.
  • Στους σκοπούς της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ) περιλαμβάνεται πλέον και η προώθηση κτιριακών προγραμμάτων των υπουργείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, όπως η αγορά κτιρίων, οικοπέδων, καθώς και η ανέγερση κτιρίων σε οικόπεδα του δημοσίου. Επίσης, από το 1996 και στο εξής το ελληνικό δημόσιο θα εισπράττει το 50% των καθαρών κερδών της (μετά την αφαίρεση των πάσης φύσεως εξόδων και αποσβέσεων).
  • Το ελληνικό δημόσιο δικαιούται από το οικονομικό έτος 1996: μέρισμα στα ετήσια καθαρά κέρδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου 55%, καθώς και συμμετοχή κατά 70% στα ετήσια καθαρά κέρδη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μετά την αφαίρεση των εν γένει εξόδων και αποσβέσεων.
  • Μειώνεται κατά 15% το ποσοστό χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Καταργείται η έκπτωση στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς και στα τέλη των ΕΛΤΑ για τις ημερήσιες εφημερίδες.
Και "μποναμάς" σε επιχειρήσεις

Ενδιαφέρον έχει και η τροπολογία, που αποτελεί "φωτογραφική" διάταξη για την εξυπηρέτηση συμφερόντων κάποιων εξαγωγικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ την απόφαση της Νομισματικής Επιτροπής 1574/70 (η ισχύς της έληξε στις 31.12.1991), που όριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επιδότηση επιτοκίου σε ορισμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις. Με πρόσχημα ότι επειδή "ετέθη θέμα εκκαθάρισης εκκρεμοτήτων" που υπάρχουν με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και επειδή "δεν κρίνεται σκόπιμο να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα αρχεία", η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία όρισε νέα καταληκτική ημερομηνία την 31/12/97.

Μέχρι την παραπάνω ημερομηνία, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και φαρμακοβιομηχανίες) θα μπορούν να διεκδικήσουν εξαγωγικές επιδοτήσεις (δηλαδή επιστροφές τόκων από τα επιδοτούμενα δάνεια), χωρίς να έχουν καμιά υποχρέωση να αποδείξουν ότι πράγματι έχουν κάνει και κάποιες εξαγωγές. Η δικαιολογία που προβάλλεται για τη χορήγηση του εξαγωγικού πριμ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς κανέναν έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το αν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν κάνει ή όχι εξαγωγές, είναι πως ο έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών "θα προκαλέσει αναστάτωση"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες παροχές και διευκολύνσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις(2022-03-30 00:00:00.0)
Προσβλέπουν σε συγκέντρωση δυνάμεων και χρηματοδότηση(2014-10-23 00:00:00.0)
Δεν ασφαλίζουν εισαγωγές - εξαγωγές(2012-06-01 00:00:00.0)
Στο «άψε - σβήσε» ικανοποίησαν το ΣΕΒ(2002-10-23 00:00:00.0)
Ζητούν νέα προνόμια στο όνομα της ανταγωνιστικότητας(2000-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1996-10-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ