Πέμπτη 30 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Επί ποδός" Ζώνη και Πέραμα

Μαζική και μαχητική η χτεσινή κινητοποίηση για τη σωτηρία και την ανάπτυξη της Ζώνης. Υπόσχεση για συνέχιση των αγώνων

"Το Πέραμα παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της ΕΟΚ θα τα τσακίσει",βροντοφώναξαν εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης, επαγγελματοβιοτέχνες και κάτοικοι του Περάματος στη μαζική, δυναμική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι αυτή η κινητοποίηση είναι μόνο η αρχή του αγώνα! Από την άλλη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκης, που αρκετές μέρες πριν ήξερε για τη σημερινή κινητοποίηση, φρόντισε να απουσιάζει από το υπουργείο!

"Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη",ήταν ένα από τα συνθήματα, που κυριάρχησαν στη συγκέντρωση που έγινε στον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά. Νωρίτερα, το πρωί, είχε γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων στο Πέραμα.

"Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει αυτόν τον κλάδο με μια υπόσχεση για... διάλογο", τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου ΠειραιάΙ. Πουντίδης,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους και συνέχισε: "Διάλογος έγινε. Δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με τα γνωστά 26 σημεία για την ανάπτυξη της Ζώνης. Αυτά, όμως, ξεχάστηκαν σ' ένα συρτάρι. Δεν απάντησε στο πρόβλημα του δεξαμενισμού των πλοίων, στην κάλυψη των ανέργων. Στις 5 Φλεβάρη θα γίνει σύσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, όπου καλούνται οι φορείς και ο Δήμος να σταθούν στο πλευρό μας, να καθοριστούν από κοινού συγκεντρώσεις ανά Δήμο και σε όλες τις γειτονιές". Και κατέληξε: "Η λογική της κυβέρνησης"κόψτε το λαιμό σας", δεν περνάει!Δε θα υποχωρήσουμε από αυτόν τον τίμιο και πατριωτικό αγώνα. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να δίνονται δάνεια σε εφοπλιστές και εταιρίες από κρατικές τράπεζες, για να χτίζονται καράβια έξω. Είναι απαράδεκτο και αντιπατριωτικό να χρειάζονται σκάφη για το Λιμενικό Σώμα και να παραγγέλνονται στην Ιταλία ".

Ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος τόνισε: "Δε θα αφήσουμε το Πέραμα και τη Ζώνη να πεθάνουν. Αυτή η πολιτική που διαλύει τα πάντα, δε θα περάσει.Ο δήμος, τα συνδικάτα και δυο ενώσεις επισκευαστών θα συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα. Θα αγωνιστούμε μ' όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει αυτή η πολιτική και για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης άμεσα και με χρονοδιάγραμμα. Η κινητοποίηση αυτή είναι η απαρχή μιας νέας σειράς κινητοποιήσεων και δε θα κάνουμε πίσω χωρίς αποτέλεσμα. Η δράση μας είναι καθημερινή, για να επιβάλουμε μια κλαδική πολιτική για τη ναυπηγοεπισκευή ".

Γύρω στη 1.00μ.μ. οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. "Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη 80% ανεργία, κυβέρνηση 100% αναισθησία",έγραφε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά".Σ' όλη τη διαδρομή οι διαδηλωτές δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζουν με παλμό συνθήματα: "Οχι άλλα "θα" από τα υπουργεία, θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", "φτιάχνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία".

Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο και αντιπροσωπεία της συναντήθηκε με τον γραμματέα του υπουργείου, Δ. Μανό,και επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, όπου υπογραμμίζεται: "Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο! Το Πέραμα πρέπει να ζήσει και θα ζήσει. Απαιτούμε να χαρακτηριστεί το Πέραμα φθίνουσα βιομηχανική περιοχή και να παρθούν έκτακτα μέτρα. Να υλοποιηθούν άμεσα και με χρονοδιάγραμμα οι 26 δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου. Να εκσυγχρονιστεί η υποδομή της Ζώνης. Να παρθούν μέτρα υπέρ των εργαζομένων, των επαγγελματιών, της πόλης. Να λυθεί το πρόβλημα του δεξαμενισμού. Να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού. Να γίνουν κρατικές παραγγελίες και διακρατικές συμφωνίες. Οι άδειες σκοπιμότητας των εφοπλιστών να υποχρεώνουν για επισκευή των πλοίων στην Ελλάδα".

Ο Γ. Πατσιλινάκος κατήγγειλε στους συγκεντρωμένους τη στάση του υπουργού και τόνισε ότι λίγο πριν τη συγκέντρωση είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά! Τον υπουργό κατήγγειλε και ο Ι. Πουντίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στους άνεργους, τόνισε: "Αν χρειαστεί θα είμαστε κάθε απόγευμα εδώ"!

Στη συγκέντρωση και την πορεία παραβρέθηκαν ο Σ. Κωτσαντής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Β. Ξένος,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, ο Χ. Κατσιώτης και ο Γ. Σταυρόπουλος από τη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μίχας και ο γενικός γραμματέας, Γ. Μανουσογιαννάκης.Επίσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,αντιπροσωπεία των ασυρματιστών, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΘ. Σταματόπουλος,ο δήμαρχος Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης,ο αντιδήμαρχος Κερατσινίου, ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙΓ. Αράπης,η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μ. Αλιφιέρη.Πολλά σωματεία και φορείς έστειλαν ψηφίσματα συμπαράστασης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν το βάζουν κάτω (2002-09-20 00:00:00.0)
Πάνδημη υποστήριξη στους μεταλλεργάτες (2002-02-07 00:00:00.0)
Αποθρασύνθηκαν οι δυνάμεις καταστολής (1998-06-04 00:00:00.0)
Προμηνύεται μεγάλη συμμετοχή (1997-10-22 00:00:00.0)
Η ανεργία διαλύει τα πάντα! (1997-03-21 00:00:00.0)
Σε συναγερμό Ζώνη - Πέραμα (1996-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ