Σάββατο 1 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εντονη αντιπαράθεση γύρω από το γαλλογερμανικό σύμφωνο

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους κινείται η συζήτηση, που γίνεται τις δύο τελευταίες ημέρες στο γαλλικό Κοινοβούλιο, με θέμα την υπογραφή του γαλλογερμανικού αμυντικού συμφώνου από τους Ζακ Σιράκ και Χέλμουτ Κολ, τον περασμένο Δεκέμβρη στη Νυρεμβέργη.

Ως πρώτο γαλλογερμανικό ντοκουμέντο "που προσδιορίζει το δόγμα και τις κατευθύνσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας στον τομέα της άμυνας, της στρατηγικής, της στρατιωτικής συνεργασίας και του εξοπλισμού" παρουσίασε το κείμενο της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών, Ερβέ ντε Σαρέτ. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι είναι "ένα πολιτικό κείμενο γενικών κατευθύνσεων που δείχνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και της Γερμανίας να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας σε μια ευρωπαϊκή προοπτική. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την καθυστέρηση ενημέρωσης της Βουλής για το περιεχόμενο του κειμένου μιλώντας για "γραφειοκρατικές δυσκολίες".

Η ομιλία του ντε Σαρέτ δε φάνηκε να ικανοποιεί την αντιπολίτευση, ούτε του Σοσιαλιστικού Κόμματος ούτε και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το επιχείρημα της γαλλικής κυβέρνησης ότι το σύμφωνο αυτό οδηγεί σε έναν "εξευρωπαϊσμό του ΝΑΤΟ" απορρίφθηκε και από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία αντίθετα το χαρακτήρισαν ντοκουμέντο απαρχής της ΝΑΤΟποίησης της Ευρώπης. Επιπλέον, το Κομμουνιστικό Κόμμα χαρακτήρισε το σύμφωνο "επικίνδυνο για την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας".

Αίσθηση προκάλεσε η επιφυλακτική στάση που τήρησε ο Φρανσουά Λεοτάρ, πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος UDF, που μετέχει στην κυβέρνηση, ο οποίος, αν και δεν άσκησε κριτική στην υπογραφή της συμφωνίας, επισήμανε ότι η Γαλλία δε θα πρέπει, στο εξής, να προχωρήσει σε βήματα προσέγγισης του ΝΑΤΟ "αν δεν εξασφαλίσει σαφείς εγγυήσεις από τις ΗΠΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ