Τετάρτη 5 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταφεύγουν στη συκοφαντία και τον αντικομμουνισμό

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από τις εκδηλώσεις των μαζικών φορέων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κατά τη διάρκεια της περιοδείας του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Θεσσαλία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος της ενόχλησης. Είναι και η πρωτοφανής και ορατή "διά γυμνού οφθαλμού" παγερή αδιαφορία που συνάντησε σε κάθε του βήμα από τους κατοίκους των τεσσάρων νομών, η οποία δεν μπόρεσε να καλυφθεί με τους μεταφερόμενους κρατικοδίαιτους. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η περιοδεία προετοιμαζόταν πυρετωδώς δύο μήνες και είχε αναβληθεί για να είναι "επιτυχής", τουλάχιστον δύο φορές.

Την αποτυχία αυτή - αναμενόμενη άλλωστε - που επιβεβαίωσε άλλη μια φορά την κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης και της πολιτικής της στις λαϊκές μάζες, το κυβερνητικό επιτελείο έσπευσε να τη συγκαλύψει ξεκινώντας μια συκοφαντική εκστρατεία κατά του ΚΚΕ, ότι τάχα διοργανώνει "αντισυγκεντρώσεις", σε αντιπαράθεση, δηλαδή, με τις κομματικές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση "σήκωσαν" αυτοί που είχαν χρεωθεί να οργανώσουν την "επιτυχή" περιοδεία του πρωθυπουργού (Τσουκάτος, Πρωτόπαππας, Τζουμάκας)...

Αυτή είναι η μία όψη και λιγότερο σημαντική. Η σημαντικότερη πλευρά είναι ότι η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική αυτή επίθεση, εξαπολύει μια γενικότερη επίθεση στα αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού να διαδηλώνει ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές και τους πολιτικούς εκφραστές τους.

* * *

Οι ισχυρισμοί της κυβερνητικής προπαγάνδας περί αντισυγκεντρώσεων είναι γελοίοι και σαθροί και δεν αντέχουν στη δοκιμασία των γεγονότων και της πραγματικότητας.

Πρώτον.Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας δεν τις οργάνωσε το ΚΚΕ, αλλά οι τοπικοί φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των καθηγητών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι αποφάσεις για διαδηλώσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική με αφορμή την επίσκεψη του Κ. Σημίτη, πάρθηκαν από τις τοπικές ΕΛΜΕ (Λάρισας, Καρδίτσας, Βόλου), στις οποίες το ΚΚΕ δεν έχει την πλειοψηφία... Το ίδιο συμβαίνει και με τις Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, οι οποίες αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική και την αυταρχική αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ανάλογη απόφαση πήρε και το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας, όπου πρώτη δύναμη είναι η ΠΑΣΚΕ, καθώς και 12 σωματεία στο Βόλο, που πλήττονται από την αποσάρθρωση της παραγωγικής βάσης της περιοχής και την ανεργία. Δε χρειάζονται περισσότερα για να καταδειχτεί η συκοφαντική επίθεση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος. Περιττό να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ στήριξε - και θα στηρίζει - αυτές τις λαϊκές εκδηλώσεις ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης Σημίτη.

Δεύτερον.Οι εκδηλώσεις αυτές δεν έγιναν σε αντιπαράθεση με κάποιες κομματικές εκδηλώσεις ενός άλλου κόμματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Εγιναν απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος περιόδευσε στη Θεσσαλία, όπως ο ίδιος είπε, με στόχο "να ενημερώσει για τη δουλιά μας, για το πρόγραμμά μας, για την πολιτική μας. Και ταυτόχρονα να ακούσουμε από σας ποια είναι τα προβλήματα, ποιες είναι οι λύσεις που προτείνετε, τι πρέπει να προσέξουμε για να είναι η πορεία μας πιο πετυχημένη". Δηλαδή, γίνονται αποδεκτοί από την κυβέρνηση μόνο όσοι κάθονται στα "τραπέζια διαλόγου" - κοροϊδία και όχι όσοι επιλέγουν να εκφραστούν μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις; Και κάτι ακόμα: Εγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όταν το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούσε τις κομματικές εκδηλώσεις του με επικεφαλής κυβερνητικά στελέχη, πριν ένα περίπου μήνα;

* * *

Πάει πολύ μετά τα παραπάνω να μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη για μεθόδους που μας γυρίζουν στο παρελθόν και πολύ περισσότερο - ξεδιάντροπα και ανερυθρίαστα - να μιλάνε για μεθόδους τύπου "καρφίτσας που αντιγράφει το ΚΚΕ"! Είναι όμως αναμενόμενη αυτή η χυδαία αντικομμουνιστική επίθεση, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για την κυβέρνηση η οποία δε δίστασε πρόσφατα να ξεθάψει τους χουντικούς νόμους για να απαγορεύσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις μεθόδους (γκαγκστερική επίθεση στα τρακτέρ και "ζάχαρη" στις μηχανές...) του παρακράτους, των εποχών που πισωγύρισαν τη χώρα. Είναι αναμενόμενη όταν σκεφτεί κανείς ότι προέρχεται από εκείνους που καθύβρισαν και συκοφάντησαν τους αγωνιζόμενους αγρότες. Και μετά από όλα αυτά περίμεναν ότι θα τους υποδέχονταν με χειροκροτήματα στη Θεσσαλία...

Ας είναι όμως βέβαιοι, οι εμπνευστές της κυβερνητικής συκοφαντικής επίθεσης κατά του ΚΚΕ, ότι δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν κανένα, όπως προφανώς επιδιώκουν. Αντίθετα, σε κάθε τους βήμα όλο πιο έντονα και μαζικά θα συναντούν τη λαϊκή αντίδραση στην πολιτική τους. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα γιγαντώνονται όσο πιο έντονη γίνεται η επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτό με τίποτα δεν πρόκειται να το αποφύγουν, όσο και αν το επιχειρούν με τέτοια άθλια μέσα και μεθόδους.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ