Κυριακή 30 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
Μεταρρυθμίσεις στο όνομα και την ουσία της πειθαρχίας

"Νέος άνεμος" αναμένεται να πνεύσει από την επόμενη σχολική χρονιά στα ιταλικά γυμνάσια και λύκεια. Αφορμή οι νέες προτάσεις του υπουργού Παιδείας, Τζιοβάνι Μπερλίνγκουερ, ο οποίος κατάρτισε τον περασμένο μήνα ένα νέο καταστατικό υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του μαθητή. Τι είναι αυτό; Με λίγα λόγια, σταματούν στα ιταλικά σχολεία οι αποβολές και όλα τα σχετικά της εκπαιδευτικής πειθαρχίας. Τα απροειδοποίητα διαγωνίσματα αποτελούν πλέον "παρελθόν", ενώ το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης...

Οι μαθητές κάνουν δημοψηφίσματα και παίρνουν το λόγο

Τέρμα στις αποβολές και την αναχρονιστική θεώρηση της εκπαιδευτικής πειθαρχίας. Θα εφαρμόζονται εναλλακτικού τύπου τιμωρίες και αναβαθμισμένα δικαιώματα άμεσης συμμετοχής στο σχολείο για τους μαθητές. Αυτές είναι μερικές από τις καινοτομίες που αποφάσισε να εισαγάγει ο υπουργός Παιδείας, Τζιοβάνι Μπερλίνγκουερ, με ένα νέο "καταστατικό υποχρεώσεων και δικαιωμάτων του μαθητή" δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η νέα "Κάρτα των Μαθητικών Δικαιωμάτων" σχολιάστηκε από αρκετές ιταλικές εφημερίδες ως η επαναστατικότερη των καινοτομιών, τουλάχιστον, για τα ιταλικά δεδομένα. Σύμφωνα με το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, δίνεται δικαίωμα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων στους μαθητές σε περιπτώσεις "όπου μια απόφαση επιδρά σημαντικά στη διδακτική δραστηριότητα".

Επίσης, οι μαθητές θα έχουν λόγο και άποψη για τα διδακτικά προγράμματα, δικαίωμα αίτησης "επανεξέτασης των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τους καθηγητές".

Τους δίνεται πλέον δικαίωμα στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση με τη δυνατότητα "απαντήσεων σε θέματα σωματικής σεξουαλικής και ψυχοφυσικής ανάπτυξης". Επίσης, δίνεται τέρμα στα αιφνίδια γραπτά διαγωνίσματα, καθώς από του χρόνου οι μαθητές βάσει του νέου καταστατικού θα έχουν και το δικαίωμα να ενημερωθούν σε εύθετο χρόνο.

Οσον αφορά τα πειθαρχικά μέτρα, οι καινοτομίες δεν είναι λιγότερο δραστικές. Καταργούνται οι αποβολές από όλα τα σχολεία της Ιταλίας και οι "παραδειγματικές" ποινές, ενώ η διαγωγή δε θα επηρεάζει από εδώ και στο εξής τη βαθμολογία. Μάλιστα, αντί όλων αυτών εισάγονται "οι εργασίες κοινής ωφελείας για το σχολείο". Τι σημαίνει αυτό; Μεταξύ άλλων ότι η "τιμωρία" για πράξεις βανδαλισμού, θα είναι η επιδιόρθωση των ζημιών, ενώ η ανάρμοστη συμπεριφορά θα συνεπάγεται με βάψιμο τοίχων, ή όποια άλλη εργασία θα έχει να κάνει με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του σχολείου.

Κανένας μαθητής δε θα τιμωρείται χωρίς να μπορεί να εκθέσει προηγουμένως τους λόγους της πράξης του και χωρίς να ακούγονται οι μαρτυρίες των συμμαθητών του. Προβλέπονται επίσης ειδικοί οργανισμοί στους οποίους θα μπορούν να προσφύγουν για οποιοδήποτε θέμα καθηγητές, μαθητές και γονείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ