Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΠΘ
ΠΚΣ για αγώνα και ουσιαστικές σπουδές

Την πρωτιά που έχασε πέρσι για ελάχιστες ψήφους, διεκδικεί και φέτος η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Φυσικού του ΑΠΘ. Μια πρωτιά, που, όπως δείχνουν τα πράγματα θεωρείται δεδομένη και σίγουρα δε μετριέται μόνο σε ψήφους, αλλά και σε δράση, συνεχή παρουσία στα δρώμενα του Τμήματος και της σχολής. Αυτό είναι, άλλωστε, και το σύνθημα της ΠΚΣ Φυσικού, που ζητά από τους συναδέλφους φοιτητές στις εκλογές στις 9 του Απρίλη, να ενισχύσουν την παράταξη, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΔΣ και ο σύλλογος να γίνει πιο δραστήριος, πιο αποτελεσματικός, ένα πραγματικό κύτταρο δημιουργίας, διεκδίκησης και αγώνα.

Η ΠΚΣ Φυσικού με την καθημερινά αυξανόμενη δράση της όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε να κάνει σαφή πλέον τα όρια που διαφοροποιούν τις παρατάξεις. "Με βάση όχι μόνο την ιδεολογική - πολιτική τοποθέτηση, μα και το στόχο που θέτει η καθεμιά για τον Σύλλογό μας, επιβεβαιώθηκαν και στην πράξη οι εκτιμήσεις της ΠΚΣ για το ποιοι θέλουν ένα σύλλογο - "γραβάτα", απλών εκπροσώπων στα όργανα του Τμήματος, που ουσιαστικά δε θα αρθρώνει λόγο για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών, και ποιοι προσπαθούν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, με τους φοιτητές μπροστά και όχι θεατές, να κινητοποιήσουν τη μοναδική μορφή έκφρασης, το Σύλλογο", δηλώνει ο Δημήτρης Καραβίδας.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, για τη δράση του Συλλόγου από τις περασμένες φοιτητικές εκλογές μέχρι και σήμερα, αλλά και το ρόλο των άλλων παρατάξεων είπε: "Προσπαθήσαμε και ως ένα βαθμό καταφέραμε να σηκώσουμε διάφορα ζητήματα της σχολής, που αφορούν στις συνθήκες μόρφωσης όλων των φοιτητών, διεκδικώντας μέσα από μια σειρά εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, δωρεάν σίτιση και στέγαση, αλλαγή του απαράδεκτου καθεστώτος δανεισμού στη βιβλιοθήκη, αλλαγή του προγράμματος σπουδών, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων. Σε κάποια από αυτά κερδίσαμε ορισμένα πράγματα, ενώ τα υπόλοιπα τα παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη λύση τους".

Κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές αυτή την περίοδο είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, μέσα από τα οποία όχι απλά καταργείται η δημόσια και δωρεάν παιδεία, αλλά ουσιαστικά διαλύονται τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ο Σύλλογος Φυσικού προσπάθησε να συντονιστεί και με τους άλλους συλλόγους του ΑΠΘ, προκειμένου να οργανώσουν την κοινή αντίδραση και αντίσταση στις επιδιώξεις υπουργείου και κυβέρνησης, όμως οι παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, με κάθε τρόπο, επιδόθηκαν σε μποϊκοτάζ ακόμη και των αποφάσεων της ΓΣ του Συλλόγου.

Υπήρχαν και παραμένουν οι ελλείψεις εργαστηρίων ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου οι πρωτοετείς, κύρια, αλλά και όλοι οι φοιτητές θα ασκούνται στην εκμάθηση σχετικών υπολογιστικών προγραμμάτων. Τελικά, μετά από πίεση ξεκίνησαν σεμινάρια στο Τμήμα μέσα σ' ένα πιλοτικό πρόγραμμα, για λίγους σε πρώτη φάση, άλλα όπως φαίνεται θα λειτουργεί ως υποχρεωτικό εργαστήριο από την επόμενη χρονιά. Υπάρχουν εργαστήρια, τα οποία έχουν να κάνουν άμεσα με πειράματα Φυσικής - Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της βασικής γνώσης της φυσικής και αν κάποιος δε γνωρίζει προγράμματα γραφιστικά, στατιστικά κλπ. είναι δύσκολο να κάνει τις εργασίες του. Και το παράλογο είναι πως, ενώ αυτά τα προγράμματα απαιτούνται από τα ίδια τα εργαστήρια, δεν υπάρχει υποδομή.

Το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι σχολές, ειδικά στο Φυσικό, έχει δημιουργήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα δεδομένα του Τμήματος. Για πρώτη φορά μπαίνει οροφή σε μάθημα, δηλαδή δέχονται μόνο έναν ορισμένο αριθμό φοιτητών στα εργαστήρια, αποκλείοντας τους υπόλοιπους.

Απούσες, και μακριά από την αγωνία των συναδέλφων τους για όλα τα παραπάνω προβλήματα, βρίσκονται οι παρατάξεις της συναίνεσης και της υποταγής και οι εκπρόσωποί τους στο ΔΣ του Συλλόγου. Εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες και διοργανώνουν εκδηλώσεις - φιάσκο για πολιτική και χιούμορ, πάρτι σε "in" κλαμπάκια και φυσικά αποφεύγουν κάθε αναφορά στα οξυμένα προβλήματα της παιδείας.

Γι' αυτό, άλλωστε, όπως λέει και η πρωτοετής Ηλέκτρα Χριστίδου, οι "φοιτητές του έτους θα στηρίξουν την ΠΚΣ. Γιατί είναι η μόνη παράταξη που βρίσκεται δίπλα τους όλο το χρόνο και προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Συλλόγους, να οργανώσει το φοιτητικό κίνημα να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους. Δεν περιορίζεται σε συνδικαλισμό της γραβάτας. Αγωνίζεται για συλλόγους με περιεχόμενο δράσης και με διεκδικητικό χαρακτήρα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπειρίες από τη δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ (2008-11-05 00:00:00.0)
Αύριο οι κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις (2008-10-09 00:00:00.0)
Αγωνιστική υποδοχή των πρωτοετών (2005-10-06 00:00:00.0)
Ισχυρός πόλος αντίστασης (2002-04-20 00:00:00.0)
Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά (2000-05-17 00:00:00.0)
Βάσιμη αισιοδοξία (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ