Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Με επιχειρήματα για... τούρμπο και αραμπάδες

"Δήμους - τούρμπο" για να αντεπεξέλθουμε στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τις εταίρες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πασχίζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση, επιβάλλοντας τις αναγκαστικές συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, κρύβει την αλήθεια για την κλοπή που επιχειρείται σε βάρος της ΤΑ, με κονδύλια που, ουσιαστικά, της αφαιρούνται, προκειμένου να παρουσιαστούν αργότερα ως οικονομικά κίνητρα για συνενώσεις. Επιπλέον, επιμένει να μιλά για "ανάπτυξη", εννοώντας, απλά και μόνο, την ανοδική τροχιά κάποιων οικονομικών δεικτών.

Τα παραπάνω φάνηκαν και χτες από την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλου,σε ημερίδα της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Εβρου για το πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Ιωάν. Καποδίστριας".

Ο υπουργός, προσπαθώντας να πείσει για το αναγκαίο των συνενώσεων, είπε ότι "είμαστε στην εποχή του τούρμπο και όχι σ' αυτήν του αραμπά" και ότι ο κατακερματισμός της ΤΑ πρέπει να σταματήσει γιατί έτσι "υπονομεύεται η ανάπτυξη". Εκανε, όμως, σαφές ότι μιλώντας για "ανάπτυξη", η κυβέρνηση εννοεί απλά και μόνο τους οικονομικούς δείκτες και όχι μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, με περιεχόμενο ευρύτερο, κοινωνικό, πολιτιστικό, θεσμικό, πολιτικό. Γι' αυτό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης περιορίστηκε σε αναφορές για εκταμιεύσεις, υποστηρίζοντας πως αν είχαμε μεγάλους δήμους από παλαιότερα, "δε θα μιλούσαμε για υστερήσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Παράλληλα, ο Αλ. Παπαδόπουλος σε μια προσπάθεια να "ρίξει στάχτη στα μάτια" των αιρετών, τους παρότρυνε να υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις αναγκαστικές συνενώσεις. Και αυτό, ενώ είναι γνωστή η κυβερνητική βούληση, οι συνενώσεις να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις και οι όποιες προτάσεις των αιρετών να είναι ενταγμένες στο ασφυκτικό πλαίσιο του προγράμματος "Ιωάν. Καποδίστριας".

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι το πενταετές πρόγραμμα των συνενώσεων θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με περισσότερα από 800 δισ. δραχμές, "ξεχνώντας" το γεγονός ότι αν οι συνενώσεις προχωρούσαν με τον παλαιότερο νόμο, που προέβλεπε εθελοντικές συγχωνεύσεις ΟΤΑ, η οικονομική ενίσχυση θα ήταν διπλάσια. "Ξεχνώντας", ακόμα, ότι αυτά τα κονδύλια θα προέλθουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους και θα παρουσιαστούν ως "οικονομικά κίνητρα" για τις συνενώσεις, ενώ ελάχιστα θα αποτελέσουν επιπλέον χρηματοδότηση από τα ταμεία της κεντρικής διοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ