Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Επιχείρηση επιβολής της "νέας τάξης"

Εφθασε χτες στα Τίρανα ο πρώτος ελληνικός λόχος μισθοφόρων και δεύτερος λόχος αναχώρησε με αρματαγωγό για την Αυλώνα

ΤΙΡΑΝΑ (Του απεσταλμένου μας Κυρ. ΖΗΛΑΚΟΥ). -

Μια τεράστια στρατιωτική επιχείρηση επιβολής της "νέας τάξης" βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλβανία, με τη συμμετοχή από χτες και ελληνικού στρατιωτικού τμήματος, στο όνομα δήθεν της προστασίας και της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, της οποίας βέβαια ακόμα... αγνοείται η τύχη της.

Χτες με αερογέφυρα που στήθηκε μεταξύ Θεσσαλονίκης και Τιράνων μεταφέρθηκε στην αλβανική πρωτεύουσα το πρώτο τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, που είναι ο λόχος προπομπός της κυρίας δύναμης του ενισχυμένου ελληνικού τάγματος, που αναμένεται να αφιχθεί τις επόμενες μέρες στην Αλβανία. Παράλληλα, χτες απέπλευσε από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" με προορισμό την Αυλώνα μεταφέροντας ένα δεύτερο ελληνικό λόχο που θα εγκατασταθεί στην πόλη αυτή. Το αρματαγωγό αναμένεται να αφιχθεί στην Αυλώνα αύριο και στις 20 του μήνα να αναχωρήσει και πάλι από τη Θεσσαλονίκη από όπου μαζί με άλλα αρματαγωγά θα μεταφέρουν στο Δυρράχιο την κύρια δύναμη του ελληνικού τάγματος που θα προωθηθεί στα Τίρανα.

Την αερογέφυρα Θεσσαλονίκης - Τιράνων έστησαν 6 μεταγωγικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τύπου C - 130,με τα οποία μεταφέρθηκαν 120 άνδρες του λόχου προπομπού, μαζί με τον ελαφρύ οπλισμό τους και τα εφόδιά τους, καθώς και πάνω από 60 δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία για να καλύψουν την αποστολή.

Προηγήθηκε σύντομη τελετή όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, στο χαιρετισμό του μίλησε για αποστολή συμπαράστασης στον αλβανικό λαό, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για "καθήκον απέναντι στο εθνικό συμφέρον" και για ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο υπουργός Αμυνας είπε: "Με την παρουσία σας υπηρετείτε το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, διότι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ειρήνη στη γειτονική χώρα είναι συμφέρον εθνικό της Ελλάδας. Αυτό υπηρετείτε και με την παρουσία σας και γιατί είμαστε γείτονες και γιατί έχουμε την ελληνική μειονότητα και γιατί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Αλβανία επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη τη βαλκανική"

Εικόνα ιταλικής κατοχής

Η αναχώρηση των αεροσκαφών ξεκίνησε στις 12.45 το μεσημέρι από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και στις 2.15 μ.μ. το πρώτο από αυτά έφθασε στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Στις 2.30 μ.μ. αποβιβάστηκε το πρώτο τμήμα των Ελλήνων μισθοφόρων, το οποίο και αμέσως έλαβε θέσεις γύρω από την πίστα του αεροδρομίου. Δεν υπήρχε όμως λόγος, γιατί την ασφάλεια του αεροδρομίου την έχουν αναλάβει οι Ιταλοί. Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι πρόκειται για ιταλικό αεροδρόμιο ή ότι τελεί υπό ιταλική κατοχή. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αλβανός αξιωματικός σε ρόλο αγγελιαφόρου των Ιταλών μετέφερε λαχανιασμένος στους Ελληνες αξιωματικούς ερώτημα της ιταλικής διοίκησης, που όπως ο ίδιος είπε έχει την ευθύνη της ασφάλειας του αεροδρομίου, για το πόσα είναι τα άτομα της δημοσιογραφικής αποστολής.

Αποκαλυπτικά επίσης είναι και τα όσα είπε άλλος Αλβανός αξιωματικός, όταν ρωτήθηκε για το τι περιμένει από την ξένη στρατιωτική δύναμη που έχει καταφθάσει στη χώρα του. "Ηρθαν για να μας βοηθήσουν", είπε. Του ζητήσαμε να μας πει αν εννοεί την ανθρωπιστική βοήθεια και αυτός απάντησε ότι "δεν πιστεύω ότι είναι για την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι για την ασφάλεια".

Ενα μετά το άλλο προσγειώνονταν τα ελληνικά μεταγωγικά στο αεροδρόμιο των Τιράνων. Μαζί με τους 120 άνδρες αποβιβάστηκαν 6 τζιπ και ένα όχημα διαβιβάσεων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης, η δημοσιογραφική αποστολή οδηγήθηκε στο χώρο που θα στρατοπέδευε ο ελληνικός λόχος. Βρίσκεται στην περιοχή Σαρούκ, 12 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Πρόκειται για ένα στρατόπεδο που αποτελούσε βάση της αντιαεροπορικής άμυνας της αλβανικής πρωτεύουσας. Εδώ εγκαταστάθηκαν οι 80 άνδρες, ενώ οι άλλοι 40 θα μετέβαιναν 4 χιλιόμετρα παραπέρα, όπου θα είναι η βάση του ελληνικού τάγματος που αναμένεται να αφιχθεί. Αποστολή του ελληνικής δύναμης θα είναι η προστασία των αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας από τα Τίρανα προς διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, η ελληνική δύναμη που αφίχθηκε χτες κατά τη διαδρομή της προ το χώρο που στρατοπέδευσε έτυχε υποδοχής με χειροκροτήματα από Αλβανούς πολίτες των περιοχών που πέρασε. Ο ίδιος βέβαια, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η αποστολή της, απάντησε αόριστα, ενώ στον ερώτημα αν έχει καταφθάσει ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ότι δεν ξέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ