Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Επίσκεψη Γιέλτσιν στη Γερμανία

Μεθοδεύσεις για την παράδοση των πολιτιστικών αξιών

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Ο Μπορίς Γιέλτσιν κάνει επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία από χτες 16 Απρίλη έως τις 18 του μήνα. Ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ξεκινάει τον αγώνα για την επανεκλογή του. Πρέπει να κερδίσει πόντους στους ψηφοφόρους. Ενας απ' αυτούς είναι το πρόβλημα των "κατασχεμένων στην περίοδο του πολέμου πολιτιστικών αξιών". Οι "κατασχεμένες πολιτιστικές αξίες" είναι έργα τέχνης, τα οποία αποτελούν μέρος των επανορθώσεων για τα καταστραμμένα από τους φασίστες μέγαρα στο Λένινγκραντ, αρχιτεκτονικά μνημεία σε άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ενωσης, για τα καταστραμμένα ή κλεμμένα από τους Γερμανούς κατακτητές εκατομμύρια βιβλία, πίνακες και γλυπτά, τα οποία μεταφέρθηκαν μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην ΕΣΣΔ.

Το πρόβλημα είναι ότι η Γερμανία απαιτεί να της επιστραφούν αυτά τα έργα τέχνης, μεταξύ τους και ο "θησαυρός της Τροίας". Η διευθύντρια του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών "Α. Σ. Πούσκιν" της Μόσχας, στο φράχτη του οποίου έχει γραφεί ακόμα το 1955 η επιγραφή "Δόξα στον Κόκκινο Στρατό που έσωσε τους πολύτιμους παγκόσμιους θησαυρούς!", Ιρίνα Αντόνοβα, σε συνέντευξή της, στη "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", αναφέρει ότι πριν ακόμα από το 1960 η ΕΣΣΔ παρέδωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία πάνω από 1.500.000 έργα τέχνης, μαζί και την πινακοθήκη της Δρέσδης. "Η Ρωσία δε χρωστάει τίποτα σε κανέναν. Πρέπει να ισχύει η αρχή των επανορθώσεων για τη ζημιά που προκάλεσε ο εισβολέας όχι μόνο στην υλική περιουσία, αλλά και για την απώλεια των πνευματικών, πολιτιστικών αξιών", τόνισε η Αντόνοβα. Σημειώνουμε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα το κλεμμένο από τους χιτλερικούς θαύμα της τέχνης, το "Κεχριμπαρένιο δωμάτιο".

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) υιοθέτησαν νόμο που απαγορεύει την προσφορά στους ξένους "φίλους" δώρων με τη μορφή έργων τέχνης. Ο Γιέλτσιν είχε θέση "βέτο" στο νόμο αυτό. Ωστόσο, η Κρατική Δούμα στις 4 Απρίλη σχεδόν ομόφωνα παρέκαμψε το "βέτο" του Γιέλτσιν. Το ίδιο αναμενόταν να πράξει και η Ανω Βουλή. Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", επικαλούμενη εμπιστευτικές πληροφορίες, έγραφε στις 15 Απρίλη ότι ενόψει της συνάντησης του "φίλου Μπορίς" με τον "φίλο Χέλμουτ" η προεδρική διοίκηση ετοίμασε δυο σχέδια απόρρητων διαταγμάτων του Προέδρου Γιέλτσιν. Σύμφωνα με το πρώτο, η Ρωσία υποχρεούται να επιστρέψει στη Γερμανία τα "κατασχεμένα" έργα τέχνης. Το δεύτερο διάταγμα προβλέπει να παραδοθούν στη γερμανική πλευρά τα μικροφίλμς των Αρχείων του Σοσιαλιστικού Ενιαίου Κόμματος Γερμανίας από το 1972 έως το 1986, που φυλάγονταν στην ΕΣΣΔ με βάση τη συμφωνία ΚΚΣΕ - ΣΕΚΓ. Είναι ολοφάνερο ότι τα αρχειακά υλικά του κυβερνώντος τότε κόμματος της ΓΛΔ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των διώξεων σε μια σειρά μέλη του κόμματος αυτού, που χωρίς τη θέλησή τους έγιναν πολίτες άλλου κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ