Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
"Οι μισθοφόροι δεν είναι ανθρωπιστές"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, την ώρα του απόπλου του πλοίου με τους ράμπο

Οι φίλοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και άλλοι ειρηνόφιλοι πολίτες της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες έξω από το λιμάνι της πόλης την αντίθεσή τους στην αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία. Η διαδήλωση έγινε λίγο πριν την αναχώρηση του αρματαγωγού του Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος" με 120 μισθοφόρους και στρατιωτικό υλικό για την Αυλώνα.

Οι φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα κατά της εμπλοκής της χώρας μας στην Αλβανία, έκαναν πορεία προς το σημείο, από όπου θα γινόταν η αναχώρηση του "Σάμος". Την ώρα που πλησίαζαν στο λιμάνι, μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού απέκλεισαν την κεντρική είσοδο και τους απαγόρευσαννα προχωρήσουν.

Ηδη, για να μη χαλάσει η φιέστα που επρόκειτο να γίνει στη 1 το μεσημέρι με αφορμή την αναχώρηση της αποστολής, το λιμάνι είχε τεθεί σε κατάσταση πολιορκίας. Πέρα από τις υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις, ελεύθεροι σκοπευτές είχαν εγκατασταθεί στις ταράτσες των γύρω πολυκατοικιών και επέβλεπαν το χώρο. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στην πύλη του λιμανιού, ανήρτησαν πανό και εκδήλωναν την αντίθεσή τους στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική μας χώρα. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν ήταν "Οι μισθοφόροι δεν είναι ανθρωπιστές - Του ΝΑΤΟ εκτελούν εντολές", "Κανένας φαντάρος στην Αλβανία - Εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Ιταλία". Επίσης νέοι και νέες μοίραζαν προκηρύξεις με ανακοίνωση της "Νεανικής Δράσης", με την οποία καταδικάζεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει στρατό στην Αλβανία, συμμετέχοντας έτσι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που στόχο έχουν την καθυπόταξη του εξεγερμένου ηρωικού αλβανικού λαού. Να σημειωθεί ότι μητέρες που προσπαθούσαν να μπουν στο λιμάνι για να αποχαιρετήσουν τα παιδιά τους, που έφευγαν για την Αλβανία, δήλωσαν και οι ίδιες την αντίθεσή τους στο να σταλούν στρατιώτες να πολεμήσουν σε μια άλλη χώρα. Παράλληλα, επιτροπή, αποτελούμενη από τον Γ. Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Ν. Χριστάνη, μέλος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", έκαναν διάβημα διαμαρτυρίας για το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου των διαδηλωτών στους χώρους του λιμανιού, όπου και θα πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία. Ο λιμενάρχης, εμμέσως πλην σαφώς, τους τόνισε ότι υπήρχε κίνδυνος να διαταραχτεί το κλίμα, δηλαδή η εκδήλωση - φιέστα.

Η αναχώρηση του "Σάμος" περισσότερο θύμιζε σκηνικό για τις ανάγκες των τηλεοπτικών καναλιών. Μιλώντας, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος προσπάθησε να πείσει ότι η αποστολή αυτή των ελληνικών δυνάμεων είναι έκφραση της αλληλεγγύης προς το λαό της Αλβανίας. Παραδέχτηκε, όμως, ότι οι στρατιώτες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα τον υποδεχτούμε όπως του ταιριάζει(2001-09-05 00:00:00.0)
Δε χαραμίζουμε τα παιδιά μας(1999-04-18 00:00:00.0)
Στη Σούδα η 5η αντιιμπεριαλιστική συνάντηση νέων(1997-06-24 00:00:00.0)
Σε κλοιό ειρήνης οι βάσεις του ιμπεριαλισμού(1997-05-23 00:00:00.0)
Παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων(1997-04-15 00:00:00.0)
Ρευστή κατάσταση(1997-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ