Παρασκευή 9 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη ΣΟΦΤΕΞ

Ξανά έξω από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν χτες οι εργαζόμενοι, διαδηλώνοντας κατά της διαλυτικής πολιτικής της κυβέρνησης και ανανεώνοντας για σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού

Την αγωνιστική αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που οδηγούν στη διάλυση της χαρτοποιίας "Σόφτεξ",προς όφελος ισχυρών ανταγωνιστικών συμφερόντων, διατράνωσαν και χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού, βρέθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, βροντοφωνάζοντας "Κάτω τα χέρια από τη "Σόφτεξ"" και "Δεν υποχωρούμε, αν δε δικαιωθούμε".

Οι εργαζόμενοι αγνόησαν τους εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν περικυκλώσει το υπουργείο και απέκλεισαν την οδό Μιχαλακοπούλου, όπου και παρέμειναν για δύο περίπου ώρες.

Το ΔΣ του Σωματείου συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Κ. Ντηνιακό,ο οποίος αρκέστηκε σε γενικόλογες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για οτιδήποτε. Στον γγ παραδόθηκε και ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση των εργαζομένων για τις δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα που θα παρθούν για την επιχείρηση εξασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνα φορολογούμενου. Οπως σημειώνεται στο ψήφισμα, "η επιχείρηση δεν έχει επιδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να τονίσουμε ότι η πλήρης λειτουργία της επιχείρησης είναι προς το συμφέρον του Ελληνα καταναλωτή και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα".

Οι εργαζόμενοι στις 2 μμ περίπου αποχώρησαν από το χώρο της συγκέντρωσης και επέστρεψαν στην επιχείρηση, προκειμένου να εισπράξουν τα δεδουλευμένα του Μάρτη, που άρχισαν να τους καταβάλλονται χτες. Το ραντεβού τους ανανεώθηκε για σήμερα την ίδια ώρα, ενώ τη Δευτέρα το Σωματείο θα συνεδριάσει για να εκτιμήσει τις εξελίξεις και τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει "τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις σε βάρος της επιχείρησης", αλλά και "κάθε εκδήλωση βίας σε βάρος των εργαζομένων από την κυβέρνηση", εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους και καλεί την κυβέρνηση "να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης, θα κατοχυρώνουν το δημόσιο χαρακτήρα της και τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων".

Η τροπολογία

Με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή "παγώνουν" για 12 μήνες τα χρέη των εταιριών που οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση και, όπως σημειώνεται στη σχετική εισηγητική έκθεση, "εμφανίζουν έντονη προβληματικότητα και τελούν υπό καθεστώς οιονεί πτωχεύσεως". Η τροπολογία αφορά κυρίως τη ΣΟΦΤΕΞ, ωστόσο το αν θα υπαχθεί στις διατάξεις της, αυτή ή κάποια άλλη εταιρία, θα αποφασιστεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, αναστέλλεται η πληρωμή των υφιστάμενων χρεών της επιχείρησης που θα υπαχθεί, εκτός αυτών που αφορούν ΦΠΑ και δασμούς και κάθε διαδικασία ατομικής ή συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης. Αναστέλλεται επίσης και η υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για τα παραπάνω χρέη. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, δεν επιτρέπεται η λήψη ασφαλιστικών μέτρων και η κήρυξη πτώχευσης για τα παραπάνω χρέη.

Η αναστολή έχει διάρκεια 12 μήνες, ωστόσο η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μπορεί να συντέμνει ή να παρατείνει το χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες συνολικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο "σφυρί" και η ΜΕΛ (1997-06-05 00:00:00.0)
Στο "αμήν" και η ΣΟΦΤΕΞ! (1997-05-29 00:00:00.0)
Ετοιμο το σχοινί της ιδιωτικοποίησης (1997-05-16 00:00:00.0)
Βήμα το βήμα στη διάλυση! (1997-05-11 00:00:00.0)
Μια από τα ίδια... (1997-05-08 00:00:00.0)
Μεθοδεύσεις που δείχνουν "λουκέτο" (1997-01-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ