Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΣΜΥΡΝΗ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΜΟΣΧΑΤΟ - ΤΑΥΡΟΣ
Το κονβόι της ειρήνης

Ενα καραβάνι αλλιώτικο από τ' άλλα εντυπωσίασε χτες τους κατοίκους των νότιων συνοικιών της Αθήνας

Ενα καραβάνι διαφορετικό από τα άλλα, ένα καραβάνι ειρήνης και φιλίας, διέσχισε χτες το απόγευμα τους δρόμους της Ν. Σμύρνης, της Καλλιθέας, του Μοσχάτου και του Ταύρου. Μια πομπή αυτοκινήτων που ξεκίνησε από το Εθνικό Στάδιο Καλλιθέας, κατέληξε σε μια δυναμική πορεία ανθρώπων στους δρόμους του Ταύρου.

Τη φιλειρηνική αυτή εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι τέσσερις Επιτροπές Ειρήνης από τους παραπάνω δήμους, στα πλαίσια του ΔεκαημέρουΕιρήνης που έχει εξαγγείλει η ΕΕΔΥΕ. Οι φίλοι της ειρήνης ξεκινώντας από το Εθνικό Στάδιο της Καλλιθέας σχημάτισαν ένα κονβόι από αυτοκίνητα που πέρασε από την πλατεία της Ν. Σμύρνης. Επόμενη στάση η πλατεία Δαβάκη, όπου περίμενε συγκεντρωμένος κόσμος για να ακολουθήσει την πορεία.

Με κόρνες και συνθήματα από τον τηλεβόα, που είχε στηθεί πάνω σε ένα αυτοκίνητο, οι φίλοι της ειρήνης καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος στην κυριακάτικη Μαραθώνια Πορεία. Στη συνέχεια της διαδρομής τα αυτοκίνητα πέρασαν από τους δρόμους του Μοσχάτου και τελικά κατέληξαν στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου του Δήμου Ταύρου. Εκεί κατέβηκαν όλοι από τα αυτοκίνητα και μαζί με τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία, ξεκίνησε μια πορεία μέσα στους δρόμους της πόλης.

Μπροστάρηδες στην πορεία στάθηκαν οι άνθρωποι που έζησαν από κοντά τον πόλεμο και βίωσαν τις συνέπειές του. Δυο μέτρα πιο πίσω ακολουθούσαν νέα παιδιά που κρατούσαν σημαίες στα χέρια τους και διαδήλωναν την αντίθεσή τους σε κάθε σχέδιο πολέμου των "μεγάλων" της Γης.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, όπου ακολούθησε εκδήλωση. Ο δήμαρχος Ταύρου, Παναγιώτης Βακαλόπουλος,στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: "Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Σήμερα που η Νέα Τάξη Πραγμάτων προσπαθεί να επιβάλει τα δικά της σχέδια σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στα Βαλκάνια, εμείς αγωνιζόμαστε μέσα από τα κινήματα ειρήνης για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που μπορεί να ανατραπεί αν ο λαός πάρει την υπόθεση στα χέρια του".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ασπα Μανδηλαρά,η οποία τόνισε: "Στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας αποκαλύφθηκε τη χρονιά που μας πέρασε το πιο αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού. Ενός ιμπεριαλισμού που προσπάθησε να επιβάλει τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών σε ολόκληρη την ανθρωπότητα". Σε αυτό το σημείο η Ασπα Μανδηλαρά έκανε και μια αναφορά στα γεγονότα της γειτονικής Αλβανίας, υπογραμμίζοντας: "Η εγκληματική επέμβαση, που σχεδίασαν και υλοποιούν τα επιτελεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, βρήκε δυστυχώς και τη δική μας κυβέρνηση να παίρνει απόφαση να στείλει ένα εκστρατευτικό σώμα στη γειτονική χώρα για να χτυπήσει τον αλβανικό λαό και να εδραιώσει ένα καθεστώς τύπου Μπερίσα με ή χωρίς αυτόν". Κλείνοντας την ομιλία της επισήμανε ότι μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα οι φιλειρηνικοί αγώνες των λαών αποκτούν υψηλή προτεραιότητα και σημασία.

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ταύρου, κάτω από τη διεύθυνση της Κορνηλίας Κουντούρη, καθώς και με τη μαθητική ορχήστρα, μαθητών από γυμνάσια και λύκεια του δήμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ