Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ
Κυβερνητικές δικαιολογίες για την ιδιωτικοποίηση

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ως λύση ανάγκης, που θα εφαρμοστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα, εμφανίζει η κυβέρνηση την ανάθεση σε ιδιώτη της λειτουργίας του Κέντρου Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων Ψυττάλειας. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ - χτες στη Βουλή - ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, ούτε για εκχώρηση φιλέτου, αλλά για "μια συμφωνία μετά από διαγωνισμό, που θα γίνει για τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, διότι η αίτηση που έχει γίνει για την πρόσληψη επιστημονικού και εξειδικευμένου προσωπικού - που πρέπει να εκπαιδευτεί για ένα διάστημα προκειμένου να αναλάβει - με τις διατάξεις του νόμου 2190, δεν έχει ακόμη τελεσφορήσει". Επίσης ο υπουργός υποστήριξε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είναι σε θέση από μόνη της να αναλάβει τη λειτουργία του Κέντρου κι ότι η συμφωνία ανάθεσης σε εργολάβο θα είναι η τελευταία με διάρκεια δύο ετών.

Εργο αναγκαίο για την επιβίωση των πολιτών

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι το έργο της Ψυττάλειας είναι αναγκαίο για την επιβίωση των πολιτών και πως η ΕΥΔΑΠ είναι μια επιχείρηση κρίσιμης στρατηγικής σημασίας. "Οι Γερμανοί - είπε - βάλαν τη σβάστικα πρώτα στην Ακρόπολη και την ΕΥΔΑΠ, που σημαίνει ότι ήθελαν να την κρατήσουν την επιχείρηση". Αναφερόμενος στο θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε ότι όπως δείχνουν τα πράγματα "σιγά - σιγά, εκχωρούνται τομείς, τμήματα, φιλέτα της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες. Ο υφυπουργός, συμπλήρωσε, μας βεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Εμείς έχουμε τις αμφιβολίες μας. Εκχωρούνται δηλαδή σε ιδιώτες κρίσιμοι τομείς της Επιχείρησης. Κατηγορηματικά δε συμφωνούμε". Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στη φιλολογία ότι οι ιδιώτες παρέχουν πιο φθηνές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ανακρίβεια. "Βάσιμα, είπε, υποστηρίζουμε ότι η ΕΥΔΑΠ λόγω των εγγυήσεων που παρέχει, λόγω του έμπειρου προσωπικού της κλπ. είναι πιο φθηνή από τον εργολάβο. Ο ιδιώτης θα έχει το κέρδος, θα έχει τα δωράκια, θα έχει τις προμήθειες, θα έχει κι από πάνω ατέλειες στο έργο για να βγάλει περισσότερα κέρδη. Κι απ' αυτή την άποψη πιστεύουμε ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει να κρατήσει στα χέρια της αυτό τον κρίσιμο τομέα".

Καταλήγοντας, ο Μ. Κωστόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι συνδικαλιστές στην ΕΥΔΑΠ κλήθηκαν από τους υπεύθυνους της Επιχείρησης σε απολογία, επειδή έθεσαν μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα και ζητούσαν να μάθουν γιατί η ΕΥΔΑΠ δεν κρατάει το έργο της Ψυττάλειας και το δίνει σε εργολάβο. Απαντώντας στη δευτερολογία του ο Χρ. Βερελής είπε πως θα ερευνήσει το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ