Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σε ... διφασικό "διάλογο" το ασφαλιστικό

Πιστή στην εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει "διάλογο" για το ασφαλιστικό σε δυο φάσεις, μια μέχρι το τέλος του χρόνου για άμεσα ζητήματα και μια το 1998 για "ριζική αναμόρφωση" - κατεδάφιση

Σε δυο φάσεις θα συζητηθεί το ασφαλιστικό,με μετάθεση των ζητημάτων δομής και χρηματοδότησης για το 1998 και με προτεραιότητα στα ζητήματα "στήριξης" των ταμείων μέχρι το τέλος του 1997,όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, γιατί όταν η κυβέρνηση εμφανίστηκε να... αποδέχεται το "διάλογο" για το ασφαλιστικό, έκανε σαφές ότι τα μεγάλα ζητήματα του ασφαλιστικού συστήματος θα συζητηθούν αργότερα. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται - όπως τόνισε ο υπουργός - να αλλάξει τίποτα από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

Οποιαδήποτε συζήτηση σε βάθος για το ασφαλιστικό είναι απαγορευτική για την κυβέρνηση σ' αυτήν τη φάση, δεδομένου ότι περιμένει τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ,που τον Ιούλη θα παρουσιάσει έκθεση "για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα". Ετσι, ο "κοινωνικός διάλογος" για την κοινωνική ασφάλιση θα γίνει σε δυο φάσεις, όπου θα συζητηθούν δυο "πακέτα",το "μικρό" και το "μεγάλο".

Το "μικρό πακέτο" θα έχει συζητηθεί μέχρι το τέλος του 1997 και στη συνέχεια τα συμπεράσματα θα δοθούν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή,για να ακολουθήσει η νομοθετική ρύθμιση. Στο "μικρό" πακέτο θα συζητηθούν γενικά οι συγχωνεύσεις, ομαδοποιήσεις, διοικητική απλοποίηση, πληροφορική και ειδικότερα:

- Μέτρα για την εισφοροδιαφυγή. Μέσα στο καλοκαίρι, όπως έχει πει ο υπουργός, θα προωθηθεί το πολυνομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά ταμεία, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ορισμένα πρώτα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα χρειαστούν συμπλήρωση.

- Ελεγχος δαπανών, περίθαλψη. Σύμφωνα με τον Μ. Παπαϊωάννου,η "λίστα" των φαρμάκων, που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

- Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων. Χαρακτηριστικά ο υπουργός είπε ότι πολλά μπορούν να γίνουν με τα ακίνητα.

- Ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τις νέες μορφές απασχόλησης. Αυτό συνδέεται από την κυβέρνηση και με τον κοινωνικό "διάλογο για την ανάπτυξη - απασχόληση".

- Μέτρα για "προβληματικά" ταμεία, όπως ΝΑΤ, ΤΣΑ, Μετάλλου, χωρίς άλλες εξηγήσεις.

- "Διεύρυνση" του ΕΚΑΣ.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει "ευρύτατη συμφωνία", ώστε στο τέλος της χρονιάς να κάνει την "πρώτη μεγάλη τομή" στο ασφαλιστικό. Πάντως ο υπουργός επανέλαβε χτες ότι ο Ν. 2084, που αφορά τα επικουρικά ταμεία και τη δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων, δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι για τις ομαδοποιήσεις των ταμείων - όπως και των "προβληματικών" - υπάρχουν μελέτες, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα αποδεκτό. Απέφυγε όμως να απαντήσει αν θα γίνει δεκτό το αίτημα εργαζομένων και συνταξιούχων για μη μείωση παροχών από τυχόν συγχωνεύσεις.Οσο για την εισφοροδιαφυγή θα γίνει και συζήτηση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της κυβέρνησης.

Το δεύτερο και πλέον φαρμακερό "μεγάλο πακέτο" έχει το γενικό τίτλο "ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".Σκοπός σ' αυτή τη δεύτερη φάση συζήτησης - ο υπουργός είπε ότι τα θέματα θα μπορούν να συζητηθούν ταυτόχρονα, αλλά το κύριο βάρος θα δοθεί το 1998,όπου αναμένονται και τα πρώτα συμπεράσματα το καλοκαίρι με αρχές φθινοπώρου - θα είναι η "ανάδειξη" του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία και τα κόμματα. Επίσης θα μπει "στις πραγματικές του διαστάσεις" το θέμα εισφορές - κρατικός προϋπολογισμός - κοινωνικός πόρος, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ταμείων. Θα συζητηθούν ακόμα οι παροχές, τα ύψη των συντάξεων, η επικουρική ασφάλιση, η ελάχιστη σύνταξη για όλους τους Ελληνες.

Από τον υπουργό ξεκαθαρίστηκε ότι το υπουργείο θα έχει την αποκλειστική πολιτική ευθύνη για αυτόν το "διάλογο". Πρότασή του είναι να συσταθεί επιτροπή από εμπειρογνώμονες, που θα υποδείξουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, επειδή η κυβέρνηση δε θέλει να εξελιχθεί ο διάλογος "σε διαπραγμάτευση, σε παζάρι"! Η επιτροπή θα συγκροτηθεί τον Ιούνη και θα συμμετέχουν σ' αυτή συνταξιούχοι, εργοδότες, εργαζόμενοι και επιστημονικοί φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ