Σάββατο 17 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο Λάτσης ξαναχτυπά!

Διώχνει συνεχώς Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια του, ανοίγοντας το "δρόμο" στους άλλους εφοπλιστές και χαράσσοντας πολιτική για την κυβέρνηση

Ανενόχλητοι οι εφοπλιστές συνεχίζουν τις παράνομες διώξεις των Ελλήνων ναυτεργατών από πλοία με ελληνική σημαία και να τους αντικαθιστούν με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς!

Ο μεγαλοεφοπλιστής Λάτσης μετά το διωγμό όλου του κατώτερου πληρώματος από το δεξαμενόπλοιό του ΠΑΡΗΣ 2,απέλυσε άλλους 9 Ελληνες από το δεξαμενόπλοιο ΠΑΛΑΣ ΑΘΗΝΑ,τους οποίους αντικατέστησε με αλλοδαπούς χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα! Ο εφοπλιστής ετοιμάζεται να αποβάλει και 5 ακόμα Ελληνες ναυτεργάτες που υπηρετούν ως κατώτερο πλήρωμα της μηχανής στο δεξαμενόπλοιο ΜΑΡΙΑΝΝΑ 7 και από τους 7 ναύτες, που υπηρετούν στο ίδιο πλοίο, να διώξει τους 4!Οπως ανακοινώθηκε από τον εφοπλιστή, αυτή η... εργασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και όσοι διωχτούν θα αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους αλλοδαπούς.

Να σημειωθεί ότι το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία τους με ελληνική σημαία έχουν αρχίσει και οι μεγαλοεφοπλιστές Εμπειρίκος και Αλαφούζος.Μάλιστα στη διάρκεια της προχτεσινής παράστασης που έκαναν συνδικαλιστές ναυτεργάτες από την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών και το σωματείο "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" στο διευθυντή της εταιρίας του εφοπλιστή Εμπειρίκου κ. Παλαιοκρασά,ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα διωχτούν Ελληνες ναυτεργάτες και από άλλα πλοία της εταιρίας, ενώ δεν αμφισβήτησε ότι οι διώξεις αυτές γίνονται κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας! Για να αποδείξει δε ότι οι εφοπλιστές αποτελούν "κράτος εν κράτει", είπε χαρακτηριστικά προς τους συνδικαλιστές: "Η εταιρία μας απασχολεί αυτή τη στιγμή τους περισσότερους Ελληνες ναυτεργάτες από κάθε άλλη. Αυτό το κάναμε είτε γιατί πρέπει, είτε γιατί το θέλουμε"! Την ίδια ώρα βέβαια ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,εμφανιζόμενος ως... εφοπλιστικότερος των εφοπλιστών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προσπαθούσε να... πείσει ότι οι διώξεις των Ελλήνων ναυτεργατών είναι δικαιολογημένες, επειδή - όπως είπε - στα πλοία από όπου διώχτηκαν υπηρετούσαν περισσότεροι Ελληνες από όσους προβλέπονται!

Και ενώ ο αποδεκατισμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να συνεχιστεί ο... "διάλογος" που διοργανώνει ο υπουργός με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και έχει αποδεχτεί η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,με νέα συνάντηση.

ΠΝΟ: "Ο,τι πουν οι εφοπλιστές και για τις ΣΣΕ"

Οι εφοπλιστές εκβιάζουν και με την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αξιώνοντας από την ΠΝΟ να αποδεχτεί ήπια τη μείωση των οργανικών συνθέσεων, προκειμένου να υπογράψουν τη Σύμβαση.

Ετσι απάντησαν στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και η Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Τουριστικών πλοίων!Ωστόσο σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται συνάντηση της ΠΝΟ με την Ενωση των Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας.Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση. Η ομοσπονδία, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής, από 11% αύξηση που ζητούσε έχει πέσει στο 9,5%,ενώ φέρεται διατεθειμένη να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση ακόμα και με 8% αύξηση. Από την πλευρά τους οι ακτοπλόοι εφοπλιστές προτείνουν 7% αύξηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ