Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Χρειάζονται ελεύθερους χώρους για να ανασάνουν

Στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, που ζητούν χώρους πρασίνου και αναψυχής, βουλευτές του ΚΚΕ, που κατέθεσαν στη Βουλή μια σειρά Ερωτήσεις για την περιοχή

Τους αγώνες μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής Αμπελοκήπων, για αξιοποίηση των ελεύθερων οικοπέδων ως χώρων πρασίνου και αναψυχής στηρίζουν με παρεμβάσεις - Ερωτήσεις τους στη Βουλή, προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές του ΚΚΕ. Εύλογα τα ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς, για το τι πρόκειται να γίνει με τις ελεύθερες εκτάσεις στα "Κουντουριώτικα", τον χώρο δίπλα στο "Θέμιδος Μέλαθρον", το οικόπεδο "Θων" και τις παλιές προσφυγικές κατοικίες, επί της οδού Αλεξάνδρας, η αξιοποίηση των οποίων θα αποτελέσει "όαση αναπνοής" σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, όπως οι Αμπελόκηποι.

Ελεύθερη, αλλά αναξιοποίητη

Συγκεκριμένα, με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης,ζητούν την αξιοποίηση της ελεύθερης έκτασης στα "Κουντουριώτικα", πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για μια έκταση 15 περίπου στρεμμάτων, σ' ένα τμήμα της οποίας έχουν χτιστεί δέκα σχολεία για 5.000 μαθητές. "Η υπόλοιπη έκταση είναι ελεύθερη, αλλά αναξιοποίητη", τονίζουν οι βουλευτές, ζητώντας, ταυτόχρονα, την ικανοποίηση των προτάσεων των κατοίκων για μετατροπή της έκτασης σε χώρο αθλοπαιδιών και πρασίνου. Τέλος, ρωτούν τους υπουργούς, πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της συγκεκριμένης έκτασης στο Δήμο Αθηναίων.

Τους έμεινε ο λάκκος

Τη συνέχιση των εργασιών στο χώρο όπου βρισκόταν οι Φυλακές "Αβέρωφ", ο οποίος και προοριζόταν για τα κτίρια Δικαστηρίων (Εφετείο, Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο), ζητούν με άλλη Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας.Συγκεκριμένα, στο χώρο για τα δικαστήρια, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την απομάκρυνση των Φυλακών "Αβέρωφ", έγινε μόνο το κτίριο του Αρείου Πάγου, το "θέμιδος Μέλαθρον". Το υπόλοιπο τμήμα, σκάφτηκε σε μεγάλο βάθος για τη θεμελίωση των άλλων δικαστηρίων και την κατασκευή των υπογείων χώρων. Ομως, "οι εργασίες - τονίζουν οι βουλευτές - σταμάτησαν εδώ και αρκετό καιρό, για να επανεξεταστεί το θέμα, με αποτέλεσμα ο τεράστιος λάκκος που δημιουργήθηκε να αποτελεί σοβαρή εστία μόλυνσης για την υγεία των κατοίκων".

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς, πώς "βλέπουν" το αίτημα φορέων της περιοχής να κατασκευαστεί γκαράζ μέχρι την επιφάνεια του εδάφους - γεγονός που θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχής και του μετρό που κατασκευάζεται - και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου στην επιφάνεια της έκτασης, που καλύπτει δέκα στρέμματα.

Τι θα γίνει με τα προσφυγικά;

Το αίτημα κατοίκων των Αμπελοκήπων, να γκρεμιστούν οι ετοιμόρροπες προσφυγικές πολυκατοικίες, επί της οδού Αλεξάνδρας και να οικοδομηθούν σύγχρονες στον ίδιο χώρο, προς την πλευρά του Δημοτικού Νοσοκομείου, στηρίζουν με μια τρίτη Ερώτηση οι Ορέστης Κολοζώφ και Δήμος Κουμπούρης.Σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, σημειώνουν: "Στα 240 διαμερίσματα των πολυκατοικιών κατοικούν οικογένειες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ένοικοι αλλοδαποί, αφού οι δικαιούχοι και κληρονόμοι τα εγκατέλειψαν". Να σημειώσουμε ότι οι πολυκατοικίες ανήκουν στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και καταλαμβάνουν έκταση 30 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Οι βουλευτές ζητούν να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου στον ελεύθερο χώρο που "απλώνεται" μπροστά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως επιθυμούν και οι κάτοικοι. Ενώ, ρωτούν ποια είναι η μέχρι σήμερα συνεργασία με το δήμο ώστε να αποτραπεί νέα προσφυγοποίηση.

Να ανακληθεί η απαλλοτρίωση

Επί χούντας, το οικόπεδο "Θων", που βρίσκεται μεταξύ των οδών Κηφισίας, Αιτωλίας και Θεοφάνους, απαλλοτριώθηκε και δόθηκε στην ανώνυμη εταιρία "Ιντερνάσιοναλ Παλάς Οτέλ", του εφοπλιστή Θεοδωρακόπουλου, με την προοπτική να οικοδομήσει 20ώροφο ξενοδοχείο "χάριν κοινωφελούς σκοπού". Η πράξη της απαλλοτρίωσης προέβλεπε την ανέγερση ξενοδοχείου σε τρία χρόνια. Αντ' αυτού, η εν λόγω εταιρεία, με παράνομες μεθοδεύσεις κατασκεύασε μαγαζιά και πάρκινγκ. Τη μετατροπή του κοινωφελούς σκοπού σε κερδοσκοπικό καταγγέλλουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας,ζητώντας ταυτόχρονα να αφαιρεθεί το οικόπεδο απ' την εν λόγω εταιρία, εφόσον δεν τήρησε τους όρους απαλλοτρίωσης, καθώς επίσης να λάβουν μέτρα οι κρατικές υπηρεσίες που φέρουν την ευθύνη για τη συγκεκριμένη κερδοσκοπία.

Επίσης, ζητούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εφαρμογής της 643/1979 Πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, που προέβλεπε το χαρακτηρισμό του οικοπέδου σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και Κέντρου Νεότητας. Απόφαση που πάρθηκε κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ