Σάββατο 3 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί!

Εξι μήνες μετά την παράδοση των ροδάκινων στις μεταποιητικές βιομηχανίες, οι ροδακινοπαραγωγοί Πέλλας - Ημαθίας μένουν ακόμα απλήρωτοι! Κι αυτό παρά τα υπομνήματα σχετικά και τις συνεχείς παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν για την εξόφληση των αγροτών.

Οπως επισημαίνουν οι παραγωγοί της περιοχής Πέλλας, η πρακτική αυτή είναι συνήθης από τους εμποροβιομηχάνους που αγοράζουν το προϊόν τους. Και η ασυδοσία τους στηρίζεται στην πολιτική και τη συμφωνία της νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι οι αγρότες να αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στο κόστος της ζωής. Η κατάσταση πλέον είναι οριακή για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, αφού πέρα από τη συνεχή μείωση του εισοδήματος τους, ειδικότερα για φέτος αντιμετωπίζουν και την καθυστέρηση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που έχουν υποστεί από πέρσι τον Απρίλη στην παραγωγή τους από την παγωνιά. Οι εκτιμήσεις έγιναν αλλά αποζημιώσεις δεν έφθασαν ακόμα, δέκα μήνες τώρα. Μάλιστα, καταγγέλλεται στο υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Λιποχωρίου, οι ενστάσεις που έχουν γίνει από τους παραγωγούς που αμφισβητούν τα χαμηλά ποσοστά που έχουν εκτιμηθεί για το μέγεθος της ζημιάς, δεν έχουν ακόμα εξεταστεί, δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις.

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, οι αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση να παρέμβει για την άμεση πληρωμή των παραγωγών από τους εμπόρους - μεταποιητές, αλλά και να δοθούν οι αποζημιώσεις και να γίνουν οι επανεκτιμήσεις με βάση τα πραγματικά στοιχεία. Η μη ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων, προειδοποιούν οι αγρότες Λιποχωρίου, θα οδηγήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, με ευθύνη, βεβαίως, των κυβερνητικών αρμοδίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ