Κυριακή 4 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ

Εκτίμηση δράσης της ΚΕ

13. Η ΚΕ, της οποίας ένα μεγάλο μέρος των μελών εκλέχτηκε για πρώτη φορά, ξεκίνησε με αδύνατα επιτελεία στη δουλιά της, με έναν πολύ μικρό αριθμό, απαλλαγμένων από επαγγελματικές υποχρεώσεις, στελεχών σε σύγκριση με το παρελθόν και κυρίως σε σύγκριση με τις σημερινές απαιτήσεις. Είχε να αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα των οικονομικών χρεών, που είχε κληροδοτήσει η περίοδος της κρίσης, και μάλιστα σε περίοδο που το Κόμμα είχε απόλυτη ανάγκη χρηματικών πόρων για να απλώσει την πολιτική του δράση και να ανοιχτεί πλατιά στο λαό.

Η ΚΕ ανταποκρίθηκε, ως ένα βαθμό, στις μεγάλες πολιτικές μάχες. Κατέβαλε προσπάθειες για την αποκατάσταση της ιδεολογικοπολιτικής ενότητας του Κόμματος, με την παραπέρα επεξεργασία της πολιτικής γραμμής και τακτικής τουστις σύγχρονες συνθήκες, τη μελέτη θεωρητικο-πολιτικών προβλημάτων και κυρίως με την ανάπτυξη στενών δεσμών με το λαό, για τη στήριξη και οργάνωση των λαϊκών αγώνων. Κατέβαλε προσπάθειες για να κατανοείται και να προωθείται με ενιαίο τρόπο η γενική πολιτική γραμμή και τακτική του Κόμματος. Στην πορεία, σταδιακά βελτίωσε τις προσπάθειές της για την κατάκτηση ποιότητας στην κομματική δουλιά, την καλυτέρευση της δράσης των κομμουνιστών στο λαϊκό κίνημα, την ανάπτυξη των κομμουνιστικών χαρακτηριστικών. Κατάφερε να αμβλύνει, ως ένα βαθμό, την αρχική αδυναμία να συνδυάζει την ανοιχτή πολιτική δράση του Κόμματος με την ιδεολογική ανασυγκρότηση με την καλή λειτουργία και ανάπτυξη των οργανώσεων.

Δούλεψε συλλογικά για την εξειδίκευση και επεξεργασία της πολιτικής γραμμής και τακτικής του Κόμματος στα μεγάλα θέματα που έθετε η πολιτική επικαιρότητα και τα άμεσα καθήκοντα πάλης.

14. Οι πιο βασικές αδυναμίες της ΚΕ που είχαν αντανάκλαση στο επίπεδο καθοδήγησης ήταν:

Δεν κατάφερε να κάνει κέντρο της πολιτικής, ιδεολογικής και οργανωτικής της δράσης τη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία, ιδιαίτερα το πρώτο δίχρονο. Στην πορεία σημειώθηκε κάποια βελτίωση, χωρίς όμως αντίστοιχα αποτελέσματα.

Το επίπεδο βοήθειας στα καθοδηγητικά όργανα από την ΚΕ δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων. Παρέμεινε σχετικά χαμηλό το επίπεδο ανάλυσης των οικονομικών εξελίξεων, η εμβάθυνση στα νέα φαινόμενα που εμφανίζονται στην πορεία ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος, η εξειδίκευση και η επεξεργασία της επιχειρηματολογίας και προπαγάνδας, η πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία στόχων και αιτημάτων.

Δεν έγινε η απαιτούμενη δουλιά, ώστε να συνειδητοποιηθούν από όλο το Κόμμα βασικά συμπεράσματα του 14ου Συνεδρίου για την κρίση στο Κόμμα, όπως: Ο ρόλος και η σημασία της πολιτικο-ιδεολογικής και διαπαιδαγωγητικής δουλιάς, η συνειδητή πειθαρχία στο Καταστατικό, ο σεβασμός και η τήρηση των αρχών λειτουργίας του Κόμματος, η κριτική και αυτοκριτική, η συλλογική και ατομική εξέταση της δουλιάς, η πολιτική ανάδειξης και ανάπτυξης στελεχών, η αδιαλλαξία σε φαινόμενα αδιαφορίας για την τύχη των κομματικών αποφάσεων και για την πορεία ανάπτυξης του Κόμματος και του κινήματος.

Αδύνατη ήταν από την πλευρά της ΚΕ η οργάνωση του ζωντανού και συγκεκριμένου ελέγχου της πορείας εφαρμογής των αποφάσεων. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε βελτίωση, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον προσανατολισμό στο μαζικό κίνημα και στους αγώνες, στην καθοδήγηση των ΚΟΒ. Από τις πιο αδύνατες δραστηριότητες της ΚΕ ήταν η βοήθεια στις οργανώσεις για την ανάδειξη γυναικείων στελεχών, την αντιμετώπιση της αδρανοποίησης γυναικών μελών του Κόμματος, λόγω αντικειμενικών πολλαπλών δυσκολιών να συνδυάσουν τα πολύπλευρα καθήκοντα και υποχρεώσεις τους. Η άγνοια των ιδιαίτερων προβλημάτων των γυναικών, των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, της επεξεργασμένης στρατηγικής της άρχουσας τάξης απέναντί τους αναπαράγει και οξύνει την υποτίμηση του σημαντικού αυτού τομέα πολιτικής, ιδεολογικής μαζικής δράσης του Κόμματος. Αν και έγιναν βήματα, ωστόσο έμειναν πολύ πίσω από τις δυνατότητες και τις απαιτήσεις.

Οι παραπάνω αδυναμίες της ΚΕ ήταν πιο εμφανείς στα πρώτα δύο χρόνια. Στη συνέχεια, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές μάχες, έγιναν προσπάθειες βελτίωσης και διόρθωσης του στιλ δουλιάς της ΚΕ και με τη συγκρότηση συντονιστικών - καθοδηγητικών οργάνων.

Στις ελλείψεις και καθυστερήσεις της ΚΕ άσκησαν επίδραση ως ένα βαθμό και οι αδυναμίες των νομαρχιακών και αχτιδικών επιτροπών. Η αδύνατη και λειψή δράση και προσφορά ενός μέρους στελεχών των ενδιάμεσων οργάνων, πράγμα που φόρτωνε τα μέλη της ΚΕ με πρόσθετη πρακτική δουλιά σε βάρος της επιτελικότητας και της οργάνωσης του ελέγχου.

15. Το Πολιτικό Γραφείο προσπάθησε να βοηθήσει στην προώθηση των αποφάσεων της ΚΕ. Συνέβαλε στη μαζική πολιτική δράση του Κόμματος, ανέπτυξε, στο μέτρο των ευθυνών και αρμοδιοτήτων του πρωτοβουλίες που αποφάσισε η ΚΕ ή έθεταν οι εξελίξεις. Δεν μπόρεσε να προωθήσει, ταυτόχρονα, και συνδυασμένα τα πολύπλευρα καθήκοντα που έθεσε η ίδια η ζωή και οι αποφάσεις του 14ου Συνεδρίου και της ΚΕ. Δεν κατάφερε, από την πρώτη στιγμή μετά το 14ο Συνέδριο, να παρακολουθήσει και να ελέγξει, στα πλαίσια των ευθυνών που του ανέθεσε η ΚΕ, το καθήκον της ανασυγκρότησης του Κόμματος, να επιμείνει στον προσανατολισμό δράσης στην εργατική τάξη και τη νεολαία, στην πολιτική και οργανωτική δουλιά στις ΚΟΒ και τον περίγυρο του Κόμματος. Μετά την περίοδο των δημοτικών εκλογών και με βάση την αυτοκριτική εξέταση της δουλιάς του, το ΠΓ ανέβασε τη βοήθειά του στην ΚΕ και στη Γραμματεία, στα καθοδηγητικά όργανα για προσανατολισμό στην ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων, τη συσπείρωση σε αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους.

Ανάλογη ήταν και η δράση της Γραμματείας της ΚΕ. Αρχικά η καθοδήγηση των κομματικών οργανώσεων είχε κύριο περιεχόμενο τρέχοντα καθήκοντα, με ελλείψεις στη μελέτη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε οργάνωσης. Το τελευταίο δίχρονο βελτιώθηκε η καθοδηγητική δουλιά της Γραμματείας και συνέβαλε στο σωστό προσανατολισμό των οργανώσεων, στην εξειδίκευση και τον έλεγχο εφαρμογής των αποφάσεων της ΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ