Τετάρτη 7 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Προβληματισμός ολυμπιακού επιπέδου

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των ΠΚΣ στα ΤΕΦΑΑ, με θέμα "Αθλητικός επιστήμονας και ολυμπισμός"

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέει το γνωστό γνωμικό. Αυτό όμως δεν ισχύει για την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" των ΤΕΦΑΑ, που προχτές πήρε "άριστα" στην εκδήλωση - συζήτηση που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της σχολής στη Δάφνη. Το θέμα ήταν "Ολυμπισμός και αθλητικός επιστήμονας", με υψηλούς καλεσμένους. Δυο ολυμπιονίκες, η Βούλα Πατουλίδου και ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, αναμφίβολα ήταν ο πόλος έλξης, αφού η συμμετοχή των φοιτητών υποψήφιων γυμναστών ήταν εντυπωσιακή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη βράβευση δυο καθηγητών από την ΠΚΣ. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους Σταύρο Τζωρτζή και Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη για την προσφορά τους στον ελληνικό αθλητισμό. Φανερά συγκινημένοι δήλωσαν: Σ. Τζωρτζής: "Είναι πραγματικά κάτι πρωτόγνωρο να τιμηθώ από τους μαθητές μου. Εύχομαι και στο μέλλον να τιμηθούν και άλλοι εργάτες του αθλητισμού". Ο Δ. Ζαρζαβατσίδης είπε: "Ευχαριστώ όλους τους μελλοντικούς συναδέλφους. Είναι μεγάλη η τιμή για μένα". Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκπρόσωπος της ΠΚΣ στα ΤΕΦΑΑ, ο Θόδωρος Λιάπης, που αναφέρθηκε αναλυτικά στους στόχους, αλλά και τα προβλήματα του πανεπιστημίου, απαιτώντας από την πολιτεία της αύξηση των δαπανών για τα ΤΕΦΑΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε: "Οργανώνοντας αυτή την εκδήλωση, βασικός μας σκοπός είναι να αναπτυχθεί ένας προβληματισμός σχετικά με το ρόλο του αθλητικού επιστήμονα, στα πλαίσια που θέτουν οι αξίες και τα ιδανικά του ολυμπισμού. Επιδιώκουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι σήμερα η λειτουργία του ΤΕΦΑΑ, ώστε να εξοπλίζει τον αθλητικό επιστήμονα και να τον καθιστά ικανό να εκπληρώνει στην πράξη τις αξίες της ολυμπιακής ιδέας".

Β. Πατουλίδου: Στάσιμα τα ΤΕΦΑΑ

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την αρχική ομιλία των δυο ολυμπιονικών. Η Βούλα Πατουλίδου πήρε πρώτη το λόγο: "Το 1984 ήμουν φοιτήτρια και 12 χρόνια μετά βρίσκομαι στην αντίπερα όχθη. Δυστυχώς, τα προβλήματα στα ΤΕΦΑΑ δεν έχουν ξεπεραστεί. Το έργο του γυμναστή είναι σπουδαίο. Δεν είναι ο "μπαμπούλας" για το μαθητή, αλλά ο φίλος του. Η παιδεία γενικά θέλει καλυτέρευση και πρέπει τα κονδύλια να αυξηθούν. Δυστυχώς, ο κλάδος των γυμναστών δε χαίρει εκτίμησης και γι' αυτό φταίμε και εμείς. Να φροντίσουμε όλοι ώστε να πάρει την αίγλη που του αξίζει".

Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος υποστήριξε: "Δυστυχώς, δεν κατάφερα να γίνω γυμναστής. Τα χρόνια της δεκαετίας του '60 ήταν δύσκολα. Εχω θητεύσει προπονητής στις ομάδες της πάλης και ξέρω τι σημαντικό έργο επιτελούν. Είναι το θεμέλιο του ελληνικού αθλητισμού. Να μην κοπούν θέσεις για τα ΤΕΦΑΑ. Θα πάρουμε θέση και σαν σύνδεσμος ολυμπιονικών".

Π. Γαλακτόπουλος: Να φύγουν οι σπόνσορες

Το αμφιθέατρο πήρε "φωτιά" μετά τις ερωτήσεις των φοιτητών προς τους δυο καλεσμένους. Η συζήτηση πλέον ήταν εφ' όλης της ύλης. Σε κοινό ερώτημα για την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων απάντησαν:

Β. Πατουλίδου: "Οταν πήρα το χρυσό στη Βαρκελώνη το τελευταίο που σκέφτηκα ήταν το χρήμα. Αν έχεις αξίες και "πιστεύω", δεν κάνεις αθλητισμό για το χρήμα. Δεν είναι αυτοσκοπός". Π. Γαλακτόπουλος: "Πρέπει οι σπόνσορες να φύγουν από τον αθλητισμό. Κάνουν κακό. Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για πολιτικούς λόγους. Οι Τούρκοι ηγήτορες δείχνουν βίντεο από αγώνες που νικούν Ελληνες. Σας διαβεβαιώ όμως ότι ο απλός πολίτης των δυο χωρών δεν έχει κανένα φανατισμό και έχθρα για τον άλλο".

Αίσθηση έκανε η παρέμβαση του ομοσπονδιακού τεχνικού Οδυσσέα Παπατώλη: "Οι ολυμπιονίκες βγαίνουν μόνο μέσα από τα ΤΕΦΑΑ. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Οχι από τις ομοσπονδίες που λυμαίνονται το χρήμα του λαού". Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και πλήθος καθηγητών της σχολής, μεταξύ άλλων και οι κ. κ. Παπαδημητρίου, Χατζηχαριστός, Γεωργιάδης, Μπουντόλος και Μάγδα Ζωγράφου.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ