Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Κρυφτό στους διαδρόμους...

Συνεχίστηκε και χτες ο πόλεμος στους διαδρόμους και στα παρασκήνια του υπουργείου Αμυνας, με επίκεντρο την προχτεσινή ανακοίνωση, που μοιράστηκε από το Γραφείο Τύπου του Γερ. Αρσένη και αποδόθηκε στον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ ναύαρχοΧρ. Λυμπέρη,με την οποία αποκαλύπτονται τα όσο διαμείφθηκαν μεταξύ αυτού και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη το κρίσιμο βράδυ της κρίσης στα Ιμια. Ανακοίνωση, η οποία στη συνέχεια αποσύρθηκε από το Γραφείο Τύπου με τη διευκρίνιση ότι "εκ παραδρομής μεταδόθηκε" και ότι πρόκειται για "ένα ενημερωτικό χειρόγραφο κείμενο για εσωτερική χρήση".

Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ άφησε χτες ακάλυπτο και ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΔ. Ρέππας."Η ενέργεια του αρχηγού, είπε, είναι ενέργεια αντιδεοντολογική, είναι ενέργεια η οποία θίγει το κύρος και το ήθος των Ενόπλων Δυνάμεων". Μάλιστα έκανε λόγο και για επιπτώσεις στον Χρ. Λυμπέρη,αλλά όταν ρωτήθηκε αν τίθεται θέμα παραμονής του στη θέση του αρχηγού άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα συνέλθει από κοινού με την Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα στις 7 μ.μ. στη Βουλή, για να εξετάσει συνολικότερα το θέμα.

Η σύγχυση, πάντως, στο υπουργείο Αμυνας επιτείνεται καθώς από την πλευρά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ αφήνεται να εννοηθεί ότι η ανακοίνωση κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του περιβάλλοντος του Γερ. Αρσένη. Επίσης πηγές του ΓΕΕΘΑ επιμένουν ότι τα στοιχεία που βγήκαν μέσω της ανακοίνωσης σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πληροφορίες που η δημοσιοποίησή τους πλήττει την εθνική άμυνα και αποδίδουν μεν την πατρότητα του περιεχομένου στον Χρ. Λυμπέρη διευκρινίζοντας όμως ότι δε δόθηκε στο γραφείο του υπουργού, για να βγει στη δημοσιότητα. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα ζητήσει να διενεργηθεί έρευνα, για να αποκαλυφθεί κάτω από ποιες συνθήκες το κείμενο αυτό βγήκε στη δημοσιότητα.Χτες, εξάλλου, επισκέφθηκε το υπουργείο Αμυνας επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, όπου ενημερώθηκε επί δίωρο από τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για τα γεγονότα γύρω από την τελευταία κρίση. Εντύπωση προκάλεσε, όταν κατά την έξοδό του απαγόρευσε με έντονο ύφος στον Γ. Βαρβιτσιώτη, που συμμετείχε στην ενημέρωση, να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο οποίος όπως έκανε στη συνέχεια γνωστό σκόπευε να πει ότι ο Χρ. Λυμπέρης πρέπει να παραπεμφθεί σε Ναυτοδικείο.

Με τον Μ. Εβερτ ο υπουργός Αμυνας, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο, θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά,την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, καθώς και με τον πρόεδρο του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλο, προκειμένου να τους ζητήσει να επισκεφτούν το υπουργείο Αμυνας.

Για το θέμα της ζωντανής μετάδοσης από ορισμένα ΜΜΕ, κυρίως τον ΣΚΑΪ, της εξόδου του στόλου από τον Ναύσταθμο που αποτέλεσε αντικείμενο και του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες δήλωσε ότι είναι θέμα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και ότι η κυβέρνηση"σέβεται το δικαίωμα των πολιτών ή ομάδων να δραστηριοποιούνται ελεύθερα" για αυτό και δεν παρεμβαίνει και ουσιαστικά παρέπεμψε το όλο ζήτημα στη... φιλοπατρία των καναλαρχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ