Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Τεχνικοί λόγοι" προστατεύουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα...

Με υπεκφυγές προσπαθεί η κυβέρνηση να διανθίσει τη σκανδαλώδη τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, η οποία οδηγεί στις καλένδες τη διάταξη που περιέχεται στο νόμο για τα ΜΜΕ και η οποία προέβλεπε την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών και των εταιριών που μετέχουν σε προμήθειες του δημοσίου.

Μια διάταξη, που, ας σημειωθεί, εισήχθη από την κυβέρνηση στον εν λόγω νόμο, για να λειτουργήσει ως "στάχτη στα μάτια" της κοινής γνώμης και να προσφέρει ένα ακόμα άλλοθι "νομιμοποίησης" στη σύμφυση των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως από το καλοκαίρι είχε αποκαλύψει ο "Ρ",η συγκεκριμένη διάταξη ήταν τουλάχιστον μετέωρη, μετά την προ έτους αναπροσαρμογή των διατάξεων περί μεγάλων έργων. Ομως, ακόμα και αυτή η προσχηματική διάταξη κρίθηκε ως "απαράδεκτη" από τους μεγαλοεργολάβους - καναλάρχες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απάλειψή της, μέσω της παροχής στους μεγαλοεργολάβους παράτασης, ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Χτες ο υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε "κάποια τεχνικά προβλήματα",που οδήγησαν την επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με αντικείμενο την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή της διάταξης, να ζητήσει παράταση για "να μελετήσει καλύτερα το θέμα"... Παραπέρα, ο Δ. Ρέππας,αφήνοντας περιθώρια ερμηνειών για προθέσεις πλήρους απάλειψης της διάταξης εκ μέρους της κυβέρνησης, δήλωσε ότι "σε αυτό το θέμα, επειδή πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη προσοχή και ζήλο, θα ζητήσουμε αυτή την παράταση, προκειμένου η τελική μας επιλογή να είναι η καλύτερη δυνατή"...

Κατά τα άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να εκφράσει την "υπερηφάνεια" της κυβέρνησης για τον "πρωτοποριακό" νόμο που ψήφισε... Ενα νόμο που, όμως, εκτός του ότι αποβλέπει στη διαιώνιση του καθεστώτος της ασυδοσίας των συγκροτηματαρχών του Τύπου, έχει αρχίσει να καταστρατηγείται, πριν ακόμα εφαρμοστεί!. Πράγμα που παραδέχτηκε ο Δ. Ρέππας,ο οποίος, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του "Ρ",περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση... "θα" μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, σε θέματα διαφημίσεων, δελτίων ειδήσεων και άλλων διατάξεων.

Ανεπίσημες ομολογίες
εξαπάτησης

Ομως, πέρα από το επίσημο των κυβερνητικών δηλώσεων, με τις οποίες επιχειρείται να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την πλήρη υποταγή του ΠΑΣΟΚ στις εντολές των μεγαλοεργολάβων, υπάρχουν και οι ανεπίσημες τοποθετήσεις, που έχουν και μεγαλύτερη αξία. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές, οι οποίες προέρχονται από ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, η διάταξη για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εργοληπτικών εταιριών δεν απέβλεπε παρά σε "δημαγωγικούς λόγους"!! Ειδικότερα, όπως έλεγαν, "εμείς δεν είχαμε καμία πρόθεση να την εισάγουμε στο νόμο. Το κάναμε γιατί το ζήτησε για δημαγωγικούς λόγους η ΝΔ και το δεχτήκαμε γιατί δε θέλαμε να "παίζει" μόνη της σε αυτό το ζήτημα"!!! Ακόμα παραπέρα, οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν ότι "η διάταξη δεν προσφέρει τίποτα, γιατί μπορεί κάποιος μεγαλοεργολάβος να συστήσει εταιρία στο Λουξεμβούργο και τότε κανείς δεν τον υποχρεώνει να ονομαστικοποιήσει τις μετοχές του"!

Με λίγα λόγια, οι κυβερνητικοί παράγοντες έρχονται 6 μήνες μετά την ψήφιση να ομολογήσουν αυτό που σε όλους τους τόνους διακήρυσσε τότε το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.Οτι, δηλαδή, και η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά και το σύνολο του νόμου για τα ΜΜΕ, δεν ήταν παρά μια απάτη με στόχο την κατοχύρωση του ανεξέλεγκτου χαρακτήρα των διαπλεκόμενων σχέσεων μεταξύ πολιτικού, οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου. Το χειρότερο από όλα, δε, είναι ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών, ως προς την επιλογή τους να συνεχίσουν να κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος της εξαπάτησης.

Ν. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ