Πέμπτη 8 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Πατριωτική πράξη η αντίσταση στην πολιτική της υποτέλειας

Παραμένει ο κίνδυνος γενικευμένων συγκρούσεων, τόνισε ο Δ. Γόντικας σε πολιτική ομιλία στην Αλεξανδρούπολη

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει την ειρήνη και παράλληλα να προασπίσει την εθνική κυριαρχία, ήταν αυτό όπου επικέντρωσε την ομιλία του χτες ο Δ. Γόντικας, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα του ακριτικού Νομού Εβρου, στην Αλεξανδρούπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Δ. Γόντικας στο πρόσφατο επεισόδιο στη βραχονησίδα Ιμια: "Το σοβαρό αυτό επεισόδιο περιέπλεξε τα πράγματα και έφερε την Ελλάδα σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Είναι γνωστό ότι από την πλευρά της Τουρκίας υπάρχουν δυνάμεις που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, προβάλλοντας μια σειρά διεκδικήσεις ή ζητήματα για διευθέτηση. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός καθεστώτος διχοτόμησης του Αιγαίου.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου ακολουθεί την τακτική της συνεχούς πίεσης, της κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης της έντασης. Στα πλαίσια αυτής της τακτικής γεννήθηκαν τα επεισόδια στις βραχονησίδες Ιμια. Ολα δείχνουν ότι τα επεισόδια αυτά ήταν προσχεδιασμένα. Δεν ήταν τυχαία. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα μιας σειράς ενεργειών της κυβέρνησης, όπως και η τοποθέτηση της σημαίας στην Ιμια. Γενικότερα, η τακτική που ακολούθησε στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού ύψωσε τους πολεμικούς τόνους και τις προετοιμασίες και τελικά κατέληξε στη διαμεσολάβηση των Αμερικάνων.

Εν τω μεταξύ έχουν γεννηθεί πολλά ερωτηματικά για το τι είδους συνεννοήσεις και συμφωνίες έγιναν με τους Αμερικανούς διαμεσολαβητές. Σημασία ωστόσο έχει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αποκαλύπτει σοβαρότατες ευθύνες της κυβέρνησης, αποκαλύπτει με χειροπιαστά στοιχεία σε τι κινδύνους έχουν εκθέσει τον τόπο, με την πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας. Οι Αμερικανοί διευθέτησαν τελικά την κρίση προς όφελος της Τουρκίας και των δικών τους επιδιώξεων. Πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Εθεσαν υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της χώρας. Σε πρώτη φάση εμφανίζονται να κρατούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, πράγμα που μεταφράζεται σε ενίσχυση και στήριξη των αξιώσεων της Τουρκίας. Την ίδια στάση κράτησαν και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Η χώρα μας βγαίνει από αυτή την κρίση ζημιωμένη και πιο βαθιά δεμένη στα γρανάζια του ιμπεριαλισμού.

Πολιτικά συμπεράσματα

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Δ. Γόντικας τόνισε πως προκύπτουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα:

"Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις και ανήσυχες προβλέψεις του ΚΚΕ", είπε χαρακτηριστικά. "Να τι λέμε στο Σχέδιο Προγράμματος που δημοσιεύτηκε πριν από την κρίση: "Οσο είμαστε υποτελείς προς τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, θα βρίσκεται υπό αμφισβήτηση η εθνική μας ανεξαρτησία και θα είμαστε εύκολη λεία στα χέρια των Αμερικάνων".

- Οσο υπήρχε Σοβιετική Ενωση και Σύμφωνο Βαρσοβίας, οι διαφορές και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία συγκρατούνταν, γιατί ενδιέφερε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ η διατήρηση ενιαίου μετώπου απέναντι στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Σήμερα που δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση και ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών στην περιοχή έχει οξυνθεί, η κατάσταση έχει αλλάξει στην περιοχή. Οι ιμπεριαλιστές και ειδικά οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει την Τουρκία, λόγω της θέσης της, ως περιφερειακό χωροφύλακα, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν και το ρόλο της Ελλάδας. Οι κινήσεις επομένως της Τουρκίας είναι ολοφάνερο ότι ενθαρρύνονται και ενισχύονται από τους ιμπεριαλιστές.

- Οι ΗΠΑ στα πλαίσια του ανταγωνισμού με άλλες ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή των Βαλκανίων, της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, όπου πέτυχαν να στείλουν 20 χιλιάδες στρατιώτες, μεταφέρουν το μέτωπο από τη Βοσνία προς το Νότο. Είναι γνωστό ότι όλη η περιοχή από Κασπία, Αιγαίο, Κύπρο, Μ. Ανατολή έχει τεράστια οικονομική και στρατηγική σημασία. Το Κόμμα εκτιμά ότι η απειλή από την Τουρκία είναι υπαρκτή, γιατί ακριβώς στηρίζεται και ενθαρρύνεται από τους ιμπεριαλιστές και γιατί η χώρα μας είναι χειροπόδαρα δεμένη στους σχεδιασμούς αυτών των δυνάμεων.

Αποδείχνεται για άλλη μια φορά ότι οι ιμπεριαλιστές μπροστά στα συμφέροντά τους δεν υπολογίζουν τίποτα. Ούτε διεθνές δίκαιο, ούτε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε την εθνική ανεξαρτησία. Δεν έχουν κανένα δισταγμό να ματοκυλήσουν τους λαούς. Αποδείχνεται ακόμα πιο χειροπιαστά πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο μετατόπισης της κρίσης από τα Βαλκάνια προς το Νότο, όταν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνες περιπέτειες.

- Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ δικαιώνεται. Για άλλη μια φορά αποδείχνεται η απάτη των διακηρύξεων ότι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, στη ΔΕΕ και την ΕΕ θα εξασφαλίσει την εθνική της ανεξαρτησία και το δίκιο της. Η ιστορία έδειξε ότι η Ελλάδα έβρισκε το δίκιο της, μόνο όσο υπήρχε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και πάλευε ο λαός.

- Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ θεωρεί ότι η αντιπαράθεση αυτή θα έχει συνέχεια, ότι ο κίνδυνος γενικευμένων επεισοδίων παραμένει. Και παραμένει, γιατί η πηγή των κινδύνων δεν είναι μόνο στην Τουρκία. Είναι και οι περιβόητοι σύμμαχοί μας. Είναι και η ίδια η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων της άρχουσας τάξης της χώρας μας, που χάρη των ταξικών της συμφερόντων βάζουν πάνω από τα συμφέροντα της χώρας τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των Αμερικάνων. Αυτός είναι ο πατριωτισμός τους".

Δημαγωγούν

Ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε και στο θέμα των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και της επιχειρηματολογίας τους: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το νέο της πρωθυπουργό επιχειρεί να εμφανίσει την αποφυγή μιας σύγκρουσης ως επιτυχία. Η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη μιλάνε για ταπείνωση του ελληνικού λαού και προδοσία. Ο δε "ΣΥΝ" για την έλλειψη εθνικής στρατηγικής και προβάλλει ως λύση τη συγκρότηση ενός συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής και τα σύνορα της Ελλάδας να γίνουν σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να βάλουμε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Το ΚΚΕ με αποδείξεις, με γεγονότα, καταγγέλλει τα κόμματα αυτά ότι κρύβουν την αλήθεια. Συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα. Δημαγωγούν, επιχειρούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, για να σκεπάσουν τις ευθύνες τους και να καλύψουν την πολιτική τους. Παράλληλα, προτείνει να ενημερωθεί ο λαός για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και την υιοθέτηση μιας πολιτικής σθεναρής αντίστασης στους οργανισμούς και τις καταστάσεις που έχουν εμπλέξει τη χώρα (εκστρατευτικό σώμα στη Βοσνία, βάσεις, Δυνάμεις Ταχείας Επέμβασης). Το επιχείρημα που αντιπαραθέτουν είναι ότι θα οδηγηθούμε στην απομόνωση...".

Η πραγματική προδοσία...

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που ακούγονται περί "προδοσίας", ο Δημήτρης Γόντικας επισήμανε: "Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, μιλώντας για λάθος χειρισμούς, ενώ το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής που ακολουθεί. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία της προδοσίας και χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την ταπείνωση του ελληνικού λαού. Το ότι έχουν παραδώσει μαζί με το ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα και τον πλούτο της στους ιμπεριαλιστές, το ότι έχουν δοθεί οι ένοπλες δυνάμεις στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, το ότι δεν έχουν τη δύναμη να υψώσουν μια φωνή διαμαρτυρίας στις προκλήσεις των Αμερικανών, το ότι συμμετέχουν αδιαμαρτύρητα σε όλους τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, όλα αυτά τα θεωρούν πατριωτική πολιτική. Αυτή η πολιτική είναι πραγματική προδοσία της χώρας. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην ταπείνωση του λαού μας. Η προστυχιά της αστικής πολιτικής σε όλο της το μεγαλείο. Μέχρι και ευχαριστώ είπε ο κ. Σημίτης στους Αμερικανούς. Μερικοί, μάλιστα, φτάνουν στο σημείο να προτείνουν σταυροφορίες για την αναστήλωση του πεσμένου ηθικού του ελληνικού λαού και άλλοι την ένταση των πολεμικών εξοπλισμών και το χειρότερο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάνε να μεταφέρουν στο στρατό τις δικές τους ευθύνες.

Πίσω από τις φωνές αυτές κρύβονται νέα αντιλαϊκά μέτρα και ύποπτα σχέδια. Ηδη ετοιμάζεται αύξηση της στρατιωτικής θητείας και ένταση των εξοπλισμών. Δικαιολόγηση νέων αντιλαϊκών μέτρων στο όνομα της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΚΚΕ, όπως κατά καιρούς έχει διακηρύξει, θεωρεί ότι το αξιόμαχο του στρατού δεν υπονομεύεται από την έλλειψη εξοπλισμού. Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες δαπάνες στον κόσμο. Το αξιόμαχο όμως υπονομεύεται από την πολιτική που χρόνια τώρα ακολουθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ο οπλισμός γίνεται με κριτήριο όχι τις εθνικές ανάγκες, αλλά κύρια τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Εχουν κάνει ξέφραγο αμπέλι και το στρατό στη διείσδυση και δράση των ξένων μυστικών υπηρεσιών. Δεν έχουν όρια οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για τον επηρεασμό και τη διάταξη των στελεχών του στρατού".

...και ο πραγματικός πατριωτισμός

Μιλώντας για το τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς πατριώτης, ο Δ. Γόντικας ήταν σαφής: "Αυτή τη στιγμή η μόνη πατριωτική στάση είναι η καταδίκη αυτών των κομμάτων, της πολιτικής τους, του σύγχρονου ραγιαδισμού τους, η στήριξη των προτάσεων του ΚΚΕ. Παράλληλα, η ένταση της επαγρύπνησης και του αγώνα για αλλαγή πολιτικής και η απαίτηση για μια πολιτική ειρήνης και φιλίας με τον τουρκικό λαό. Ας μην αφήσουμε να περάσουν στο λαό το δηλητήριο του εθνικισμού και της ηττοπάθειας. Δε θέλουν το λαό σωστά ενημερωμένο. Δε θέλουν το λαό ενεργό στην πολιτική ζωή. Φοβούνται την οργανωμένη δύναμή του. Αυτή είναι η αλήθεια.

Αυτές τις ώρες είναι μεγάλη ευθύνη των κομμουνιστών, των οπαδών και φίλων του ΚΚΕ. Με εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού, με εμπιστοσύνη στη δύναμή του και στην πείρα του να οργανώσουμε την αντίστασή του και να στρέψουμε την αγανάκτησή του ενάντια στους αληθινούς εχθρούς του: Τους ιμπεριαλιστές και τα κόμματα που τον δυναστεύουν και τον εξαπατούν, απαιτώντας μέτρα που να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή".

Καταλήγοντας, μίλησε για το "προφίλ" που προωθεί για τον εαυτό της η κυβέρνηση Σημίτη: "Με την αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κέντρα εξουσίας επιχείρησαν με μια καλά οργανωμένη καμπάνια να εξαπατήσουν το λαό και να παρουσιάσουν τις αλλαγές αυτές ως νέα σελίδα στην πολιτική ζωή. Να διαγράψουν τις τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και την αντιλαϊκή του πολιτική και να καλλιεργήσουν την αυταπάτη ότι τώρα που η χώρα απέκτησε νέο πρωθυπουργό, ισχυρό, δυναμικό και σύγχρονο, κάτι θ' αλλάξει, κάτι καλύτερο θα ξεκινήσει. Δεν πρόλαβε βέβαια η κυβέρνηση να ορκιστεί και έδωσε εξετάσεις και αποδείξεις για το τι γραμμή πλεύσης θα ακολουθήσει. Εκείνο το ευχαριστώ στην αμερικανική κυβέρνηση θα ακολουθεί σταθερά τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, στη "νέα" τους πορεία, όπως ακολουθούσε τον κ. Α. Παπανδρέου το χέρι χέρι με τον Κλίντον. Θα θυμίζει στο λαό μας και μεις οφείλουμε να διατηρούμε στη μνήμη ζωντανό ότι τα συμφέροντά του δεν έχουν καμιά σχέση με την πολιτική αυτού του κόμματος, όπως και με τη ΝΔ, που προσπαθεί με την πατριδοκαπηλία να καλύψει την ίδια και χειρότερη πολιτική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ