Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ας διαλέξουν

Για παράδειγμα, τις τελευταίες μέρες, ακούμε στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια και διαβάζουμε - σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες - ότι οι αυξήσεις των μισθών του 4+3,5% στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που συμφώνησε η κυβερνητική πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, κάνουν 7,5%! Η απλή αριθμητική, πράγματι, λέει ότι 3,5+4 κάνουν 7,5. Ομως...

Ναι, υπάρχει ένα όμως, που λέει ότι στην περίπτωση της εισοδηματικής πολιτικής και της τιμολογιακής πολιτικής, όταν η αύξηση δεν είναι εφάπαξ, αλλά δίνεται σε δύο ή περισσότερες δόσεις, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Και στην περίπτωση της εισοδηματικής πολιτικής, που προβλέπεται αύξηση 3,5% από την 1η του Γενάρη και 4% από την 1η του Ιούλη, η μέση ετήσια αύξηση είναι μόλις 5,8%. Μόνο αν δινόταν από την 1η του Γενάρη όλη η αύξηση, θα ήταν 7,5%.

Δυο τινά, λοιπόν, συμβαίνουν. Η αυτοί που γράφουν και λένε ότι οι μισθολογικές αυξήσεις του 4+3,5%=7,5% (σε δύο δόσεις) δεν έχουν τις στοιχειώδες οικονομικές γνώσεις ή παραπληροφορούν συνειδητά τους εργαζόμενους (είτε γιατί βάζουν εθελοντικά "πλάτες" στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είτε γιατί το αφεντικό τους τούς λέει ότι πρέπει έτσι να γραφτεί). Αλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει. Ας διαλέξουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ