Παρασκευή 8 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδράσεις για τα φουσκωμένα τιμολόγια της ΔΕΗ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ και υπογραμμίζει την ανάγκη για μια άλλη πολιτική

Την έντονη δυσφορία των οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος προκαλούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, που - λόγω του νέου συστήματος τιμολόγησης (το οποίο ισχύει απ' τον περασμένο Ιούλη) και τις πρόσφατες τσουχτερές αυξήσεις δημοτικών τελών - είναι σημαντικά αυξημένοι. Αυτό προκύπτει από σχετικές καταγγελίες καταναλωτών, πολλοί από τους οποίους καλούνται να πληρώσουν αυξήσεις μέχρι και 40%, ενώ επίκειται και η νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από τον Ιούλη του 1996.Στις διαμαρτυρίες αυτές, η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επικαλούμενη τη "μεσοσταθμική" αύξηση του 7,5%, ενώ η κυβέρνηση υπολογίζει τις αυξήσεις των μισθών όχι με βάση τη μέση αύξηση του πληθωρισμού αλλά αρχή - τέλος!

Το ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, σημειώνει πως "η κυβέρνηση με τις αυξήσεις που επέβαλε στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εξαπατά αναδρομικά το ελληνικό λαό", καθώς "με τις αυξήσεις που επέβαλε τον Ιούλη του 1995 στη ΔΕΗ ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για αύξηση της τάξης του 7% κι ότι η ΔΕΗ θα έχει κέρδος 25 δισ. δρχ.". Αντίθετα με τους παραπάνω ισχυρισμούς, "πρόκειται για μια αύξηση 40% περίπου στην οικιακή κατανάλωση, ενώ στη βιομηχανία η αντίστοιχη αύξηση ήταν 0% περίπου", ενώ "στο τέλος του 1995 η ΔΕΗ είχε κέρδος 60 δισ.", που προήλθαν από τους οικιακούς καταναλωτές που πληρώνουν με 28,70 δραχμές το δίμηνο το κάθε κιλοβάτ για καταναλώσεις πάνω από 800 κιλοβάτ.

Το ΚΚΕ, καταγγέλλει ότι σε μια εποχή που οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από συνεχή λιτότητα, η κυβέρνηση με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί στη ΔΕΗ και στις άλλες ΔΕΚΟ, συρρικνώνει ακόμη περισσότερο το πραγματικό εισόδημά τους, ενώ αντίθετα "χαρίζει" την ηλεκτρική ενέργεια στους βιομηχάνους της ΠΕΣΙΝΕ ανοίγοντάς τους το δρόμο για νέα υπερκέρδη. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι απαιτείται μια άλλη πολιτική που θα επιτρέπει στη ΔΕΗ και στις άλλες ΔΕΚΟ να ασκήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, χωρίς να υπάρχουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, αναφορικά με τα λαϊκά στρώματα".

  • Το θέμα του νέου συστήματος τιμολόγησης της ΔΕΗ θα εξετάσει σε Ολομέλειά της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας στις 16 του Μάρτη, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ