Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1996
Από το... Μάη οι αυξήσεις μισθών στο δημόσιο

Αν και η εισοδηματική πολιτική του 1996 είχε ανακοινωθεί από το Νοέμβρη του 1995, η κυβέρνηση διεύρυνε τις μειώσεις μισθών με την καθυστέρηση ψήφισης του νόμου και την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου

Με καθυστέρηση πέντε ολόκληρων μηνών και συγκεκριμένα με τη μισθοδοσία του Μάη, θα καταβληθεί η πρώτη δόση των πενιχρών αυξήσεων στις αποδοχές των υπαλλήλων του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) που προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2,5% + 2,5% της κυβέρνησης για το 1996. Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ" και την οποία εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών στις 29 Μάρτη 1996 ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για την υλοποίηση της εισοδηματικής πολιτικής.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική εγκύκλιος: "Η πρώτη αύξηση κατά 2,5% από 1.1.1996 θα αρχίσει να καταβάλλεται με τη μισθοδοσία του α δεκαπενθήμερου μηνός Μάη, με την οποία θα καταβληθούν και οι διαφορές των προηγούμενων μηνών, ενώ η αύξηση κατά το δεύτερο 2,5% από 1.7.1996 θα αρχίσει να καταβάλλεται κανονικά με τη μισθοδοσία του α δεκαπενθήμερου του μηνός Ιουλίου". Πρόκειται για ακόμη ένα δείγμα της ληστρικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της "τσέπης" των εργαζόμενων, επιδιώκοντας να βγάλει "κι απ' τη μύγα ξίγκι". Πρώτον, διότι για έβδομη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση εφαρμόζει εισοδηματική πολιτική "φτώχειας", αφού με τις ονομαστικές αυξήσεις 2,5% + 2,5% που ενέκρινε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και οι οποίες ισοδυναμούν με μέση ετήσια αύξηση 3,78%, οδηγεί σε νέες απώλειες του εισοδήματός τους. Και δεύτερον, διότι η πολύμηνη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην καταβολή αυτών των αυξήσεων, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στο εισόδημα των εργαζόμενων από την αύξηση του πληθωρισμού στο συγκεκριμένο διάστημα.

Οπως διευκρινίζεται στην ίδια εγκύκλιο, το ποσοστό αύξησης θα υπολογιστεί επί των τακτικών αποδοχών των υπαλλήλων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν την 1.1.1996 με τη χορήγηση του διορθωτικού ποσοστού αύξησης. Η δεύτερη δόση επίσης 2,5% που θα χορηγηθεί με τη μισθοδοσία του α δεκαπενθήμερου του Ιούλη, θα υπολογιστεί επί των τακτικών αποδοχών, όπως αυτές θα διαμορφωθούν στις 30 Ιούνη 1996. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου - όπως σημειώνεται και στην εγκύκλιο - θεσπίζεται δέσμευση για χορήγηση διορθωτικού ποσού αύξησης με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός κατά το 1996 διαμορφωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Τέλος, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αυξάνονται από 1.1.1996 τα επιδόματα που καταβάλλονται σε άτομα με ειδικές ανάγκες μέχρι 20%. Ωστόσο, η αύξηση αυτή βρίσκεται στην πραγματικότητα στον "αέρα" καθώς, όπως προκύπτει απ' την εγκύκλιο, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απαραίτητη απόφαση του υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, η οποία θα καθορίζει το ποσοστό αύξησης για κάθε κατηγορία των ατόμων αυτών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής. Βεβαίως ανάλογη απόφαση απαιτείται από τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας για την έναρξη καταβολής των αυξημένων επιδομάτων.

Βάσω ΜΠΑΡΜΠΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ