Πέμπτη 18 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιστέκονται οι εργάτες της "Χαλυβουργικής"

Ομόφωνα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του κλεισίματος τμημάτων και εναντίον των ομαδικών απολύσεων

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της "Χαλυβουργικής",οι οποίοι ομόφωνα στη χτεσινή τους γενική συνέλευση αποφάσισαν την πραγματοποίηση νέας 4ωρης στάσης εργασίας, την Τετάρτη 24 Απρίλη, και διαδοχικές συγκεντρώσεις, την ίδια μέρα, μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στο κλείσιμο τμημάτων παραγωγής και στη δρομολόγηση 250 απολύσεων. Επίσης απαιτούν απ' την κυβέρνηση άμεσα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής χαλυβουργίας.

Στις 29 του Μάρτη, με απόφαση του ιδιοκτήτη της εταιρίας, Π. Αγγελόπουλου,έκλεισε το τμήμα ηλεκτρικών κλιβάνων και μειώθηκε κατά 50% η παραγωγή σιδήρου. Παράλληλα και υπό την απειλή: "αν δε φύγουν όσοι θέλουμε, θα προχωρήσουμε σε απολύσεις με το 2%", βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα "συναινετικών" (!) απολύσεων. Κάτω από έντονο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών, ήδη έχουν αποχωρήσει περίπου 100 εργαζόμενοι. Η αποχώρησή τους έχει δημιουργήσει στην παραγωγική δραστηριότητα κενά, τα οποία σκόπιμα δεν αναπληρώνονται. Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους, που προέρχονται από τα τμήματα που έκλεισαν, δεν προσφέρεται αντικείμενο εργασίας. Οπως εκτιμούν συνδικαλιστές, ο στόχος της εταιρίας είναι διπλός. Από τη μια τρομοκράτηση των εργαζομένων, ώστε να αποχωρήσουν μόνοι τους και από την άλλη η κατάργηση της ειδικότητας με την επιβολή της πολυειδικότητας. Η τυχόν παγίωση μιας τέτοιας κατάστασης δημιουργεί ταυτόχρονα τον κίνδυνο - σε μια πορεία - περαιτέρω μείωσης του προσωπικού.

"Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε μια απόλυση. Αμεσο αίτημά μας είναι να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις εργασίας σε όλο το εργοστάσιο. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να υπάρχει ένας γερανοδηγός για 40 γερανούς", τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου Ν. Χόνδρος.Επισήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, που "είναι ανάλογη με το κλείσιμο των υψικαμίνων το '80" και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να μη μετατραπεί η επιχείρηση σε εμπορευματικό σταθμό.

"Πρόβλημα ζωτικής σημασίας που έχει σχέση με τη μείωση συνολικά της παραγωγικής βάσης της χώρας, με βαριές συνέπειες στην εθνική οικονομία και τους εργαζόμενους", χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του σωματείου, Δ. Κουμπούρης,το κλείσιμο των ηλεκτρικών κλιβάνων. Ο Δ. Κουμπούρης επισήμανε ότι για την αποβιομηχάνιση της χώρας υπάρχουν τεράστιες και εργοδοτικές και πολιτικές ευθύνες. "Λέγαμε ότι το '92 (Συνθήκη Μάαστριχτ) είναι κρίσιμο. Η ίδια η ζωή μάς επαλήθευσε. Ολα αυτά τα χρόνια οι χαλυβουργοί βιομήχανοι δεν επένδυσαν, δε δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του διεθνή ανταγωνισμού. Τα κέρδη που έβγαλαν τα πήγαν αλλού, σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή σε άλλες δραστηριότητες μη παραγωγικές. Ομως υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που έβαλαν τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που υπέγραψαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, χωρίς μερικοί να την έχουν καν διαβάσει". Επισήμανε πως "το θέμα είναι σήμερα αν θα υπάρξουν αντιστάσεις στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί διαφορετικά η χώρα μας σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά και ανυπέρβλητα προβλήματα".Κάλεσε τους εργαζόμενους "να κρατήσουν το πρόβλημα στην επιφάνεια, να πιέσουν για λύσεις και προς την εταιρία και προς την κυβέρνηση" και κατέληξε λέγοντας ότι "στο χέρι μας, στην ενότητά μας είναι να αλλάξουμε την κατάσταση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ