Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Εκσυγχρονισμένη" υποκρισία

Να, λοιπόν, που οι ρόλοι στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση, και διακριτοί είναι, και σαφώς προσδιορισμένοι, και αρκούντως προβεβλημένοι. Δεν είχε κανείς παρά να παρακολουθήσει ένα οποιοδήποτε δελτίο ειδήσεων της προχτεσινής μέρας. Θέλοντας και μη (αφού έτσι προστάζει ο "πλουραλισμός" της ενημέρωσης) θα μάθαινε ότι ο υπουργός Εργασίας προέβη σε δήλωση... καταδίκης της πολιτικής που προσδιόρισε στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Της πολιτικής, δηλαδή, της λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης. Τα τερτίπια του κ. Γιαννόπουλου - εκτός του ότι είναι για γέλια, αν σκεφτεί κανείς ότι μόλις προχτές δημοσιοποίησε το πόνημά του για την επιδότηση των... βιομηχάνων στο όνομα της καταπολέμησης (!) της ανεργίας - παρέχουν ασφαλείς αποδείξεις για τη συνέπεια της κυβέρνησης, όσον αφορά το "νέο" ύφος και ήθος της.

***

Η κυβέρνηση φρόντισε, στα πλαίσια των διακριτών ρόλων των στελεχών της, να μοιράσει τα πόστα και κυρίως τα ακροατήρια, λόγω Πρωτομαγιάς. Το "παραμύθιασμα" των εργαζόμενων ανατέθηκε (λόγω προϋπηρεσίας ή γιατί δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος;) στον υπουργό Εργασίας. Στο άλλο ακροατήριο, εκείνο του μεγάλου κεφαλαίου, όπου οι κυβερνώντες δε "μασάνε τα λόγια τους", η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε διά του αρμόδιου υπουργού της Εθνικής Οικονομίας. Ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας ενώπιον του προέδρου του ΣΕΒ, απεφάνθη: Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας είναι "αντικειμενική" και "θετική"... Παλιά τακτική. Τόσο παλιά όσο η υποκρισία, η διγλωσσία και το ψέμα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν και των "εκσυγχρονισμένων" και των "αναχρονισμένων" του ΠΑΣΟΚ. Από τις εποχές της "Αλλαγής", ο εγχώριος "σοσιαλισμός" έχει εξειδικευτεί στο "πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Και τότε υπήρχαν οι "καλοί", που τάσσονταν με το λαό, και τότε υπήρχαν οι "κακοί", που τάσσονταν με τη λιτότητα, και τότε όλοι μαζί οι παραπάνω προωθούσαν "ομοφώνως και μετ' επαίνων" - όπως λέει ο Γιαννόπουλος - τα διατάγματα αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων.

***

Βέβαια, σήμερα είναι τέτοια η υποταγή στις υποδείξεις της ολιγαρχίας, που τα "φιλολαϊκά" παραμύθια δεν μπορούν να κρατήσουν πάνω από 24 ώρες. Οταν, λοιπόν, χτες ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από το "Ρ" αν τα "μπράβο" του κ. Παπαντωνίου προς την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας σημαίνουν και επίσημο "ναι" στην επ' αόριστον λιτότητα, ο άνθρωπος ήταν συγκεκριμένος: "Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή. Πιστεύουμε ότι είναι η μόνη επιλογή... Μα αυτά είναι γνωστά...", απάντησε. Σωστά. Πόσο θα τους επιτρέψουν οι εργαζόμενοι το "δούλεμα" δεν είναι ακόμα γνωστό.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ