Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Ν. ΑΧΤΙΔΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
Μέτρο των πάντων, η δράση μέσα στο λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Νότιας Αχτίδας Αθήνας του ΚΚΕ. Ο πλούσιος προβληματισμός, η κριτική και η αυτοκριτική, η θέληση και η συμβολή για να βγει το ΚΚΕ πιο δυνατό και πιο ενισχυμένο από το 15 Συνέδριό του, η ζωντάνια και η απαιτητικότητα, που υποδήλωναν την απόφαση για ένα νέο άνοιγμα των κομμουνιστών στις λαϊκές μάζες, στη βάση των αποφάσεων που θα πάρει το συνέδριο, η συντροφική φροντίδα και η αισιοδοξία για την ιστορική αποστολή του κόμματος και του λαϊκού - εργατικού κινήματος, ήταν τα βασικά και κυρίαρχα χαρακτηριστικά της συνδιάσκεψης, που προέκυπταν αβίαστα απ' όλη τη συζήτηση, αλλά και τη διάχυτη σε όλους τους αντιπροσώπους συναίσθηση του καθήκοντος και των δυσκολιών εκπλήρωσής του. Η φράση "τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά και τίποτα δεν είναι αδύνατο από τους στόχους που θέτει το Κόμμα" ίσως απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που κυριάρχησε, αλλά και τη διάθεση, με την οποία οι κομμουνιστές της Νότιας Αχτίδας έκλεισαν τις εργασίες της Συνδιάσκεψής τους.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης

Τις εργασίες άνοιξε με ομιλία ο γραμματέας της Οργάνωσης Δ. Κατσανάκος, ο οποίος συνόψισε τα καθήκοντα που θέτουν στο Κόμμα τα προσυνεδριακά υλικά της ΚΕ και αναφέρθηκε ειδικά στην πορεία της προσυνεδριακής δουλιάς της Αχτίδας, υπογραμμίζοντας πως η οργάνωση από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να εντάξει στην προσυνεδριακή συζήτηση, όχι μόνο το κομματικό δυναμικό και την ΚΝΕ, αλλά και ευρύτερα τους εργαζόμενους της περιοχής. "Ηδη - είπε - ορισμένες ΚΟΒ έχουν μπει σε μια τέτοια διαδικασία με συσκέψεις οπαδών στα γραφεία, αλλά και σε σπίτια".

Μετά τον Δ. Κατσανάκο, το λόγο πήραν οι αντιπρόσωποι στη Συνδιάσκεψη. Ο προβληματισμός ήταν ευρύτερος και δεν περιορίστηκε σε προτάσεις, αλλά και στην κατάθεση της πείρας των αντιπροσώπων, οι οποίοι με κριτικό και αυτοκριτικό βλέμμα προσπάθησαν να προσεγγίσουν αδυναμίες και ελλείψεις της Οργάνωσης, το ξεπέρασμα των οποίων θα κάνει τα λόγια, τις σωστές προσεγγίσεις και αποφάσεις, πράξη και αποτέλεσμα. Η αναγκαιότητα αυτή τονίστηκε απ' όλους τους ομιλητές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και το γενικό συμπέρασμα ήταν τούτο: "Οσες σωστές αποφάσεις κι αν ληφθούν, όσο επιστημονικά τεκμηριωμένες κι αν είναι, αν δεν υλοποιηθούν, αν δεν περπατήσουν από μας τους ίδιους στη ζωή, αν δε γίνουν πράξη, δεν έχουν καμιά αξία. "

Ο Σ. Κωτσαντής

Μετά το πέρας των ομιλιών των αντιπροσώπων, το λόγο πήρε ο Σ. Κωτσαντής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στο ζήτημα της προσέγγισης του σοσιαλισμού σήμερα και κάτω από το βάρος των ανατροπών των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, τόνισε ότι η εποχή που ζούμε παραμένει εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. "Οι ανατροπές που μεσολάβησαν, είπε, δεν αναιρούν το χαρακτήρα της εποχής, αφού η σοσιαλιστική επανάσταση διαμορφώνεται στη βάση των υλικών προϋποθέσεων που υπάρχουν γι' αυτήν στο έδαφος του καπιταλισμού. Ζούμε στην εποχή του ιμπεριαλισμού που είναι το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού. Ζούμε σε συνθήκες κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, που αποτελούν την πληρέστερη προετοιμασία του σοσιαλισμού σε συνθήκες καπιταλιστικού συστήματος. Συνεπώς, το σύστημα είναι ώριμο από την άποψη των αντικειμενικών προϋποθέσεων για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Πρέπει, όμως, να συγκρατήσουμε τα εξής συμπεράσματα, που προκύπτουν από την ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας που ζούμε και από την ιστορική πείρα που μας δίνει η ταξική πάλη. Κατ' αρχήν, η νίκη του καπιταλισμού δεν είναι οριστική. Οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα του συστήματος μάς κάνουν να λέμε με σιγουριά πως ο νέος αιώνας, ο 21ος αιώνας, θα είναι αιώνας ανασύνταξης του επαναστατικού κινήματος, αιώνας αντεπίθεσης των λαών, αιώνας που θα φέρει ένα νέο κύκλο επαναστάσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συμβάλουμε. Κατά δεύτερο λόγο, μπορεί η ψαλίδα ανάμεσα στις υλικές προϋποθέσεις για το σοσιαλισμό και στις προϋποθέσεις για τη σοσιαλιστική επανάσταση να έχει μεγαλώσει λόγω της υποχώρησης του κινήματός μας, όμως, αυτό δεν μπορεί να μας οδηγεί στην εγκατάλειψη ή υποτίμηση του στρατηγικού μας στόχου, γιατί τότε χάνουμε το χαρακτήρα που έχουμε ως κίνημα και κόμμα".

Καταλήγοντας, ο ομιλητής σημείωσε πως το "κλειδί" για την υλοποίηση της τακτικής και της στρατηγικής του Κόμματος είναι το ίδιο το Κόμμα. "Ισχυρό ΚΚΕ, είπε, χρειάζεται. Και δε γίνεται ισχυρό κόμμα έξω από τη δράση, έξω από την ταξική πάλη. Πρέπει, επομένως, να είμαστε πρωτοπόροι και να κατακτάμε ηγετικό ρόλο στην ταξική πάλη, να αναβαθμίσουμε την ιδεολογική μας δουλιά, να είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στις ιδεολογικές, πολιτικές και οργανωτικές μας αρχές".

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έληξαν με τη σχεδόν ομόφωνη έγκριση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων της ΚΕ και την εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ