Παρασκευή 3 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μαίνεται ο πόλεμος για την εξουσία

Σε κλιμάκωση της επίθεσης προχωρά η ομάδα Σημίτη, με στόχο να διαμορφώσει "κλίμα νίκης" ενόψει του συνεδρίου

Διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης, ανάμεσα στα δύο μεγάλα στρατόπεδα που έχουν εμφανώς διαμορφωθεί, προσλαμβάνει ο πόλεμος για την εξουσία στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Η ομάδα Σημίτη κλιμακώνει την αντεπίθεσή της με μπαράζ δηλώσεων από "δικούς της" υπουργούς και στελέχη, ώστε να διαμορφώσει τον απαραίτητο "αέρα νίκης", ενόψει του συνεδρίου, όπου θεωρείται πλέον βέβαιη η υποψηφιότητα Σημίτη για την ηγεσία του κόμματος. Τούτο επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη των σημιτικών της περασμένης Κυριακής. "Νομίζω, είπε, ότι αυτό βγαίνει από παντού. Και σε τελική ανάλυση, όταν υπάρχει μια αποδοχή της κοινωνίας στην εκλογή Σημίτη, αυτή η αποδοχή πρέπει να καταγραφεί και στο κόμμα".

Στο στόχαστρο των βολών των σημιτικών έχει τεθεί το ΕΓ, με προφανή στόχο να μειώσουν την αξία των όποιων αποφάσεών του, ενόψει του συνεδρίου, αφού εκτιμούν ότι διάκειται εχθρικά απέναντι στην υποψηφιότητα Σημίτη. Ετσι μετά την Β. Παπανδρέου,τον υφυπουργό Υγείας Θ. Κοτσώνη,χτες επιστρατεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος αφού επανέλαβε την αντίθεσή του στη θεσμοθέτηση της θέσης του αντιπροέδρου, επιτέθηκε κατά του ΕΓ, το οποίο χαρακτηρίζει "μονοπροεδρικό" και δεν εκφράζει ούτε την ΚΕ ούτε τη λαϊκή βάση του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτοντας τον προχωρημένο προβληματισμό του δήλωσε ότι "υπάρχει μια εκκρεμότητα στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ: Δεν ορίζει ποιος πάει τους συνδυασμούς στο Πρωτοδικείο" (!).

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε έμμεσα, πλην σαφώς, τη σύσκεψη των "7" στελεχών και του Κ. Σημίτη στο σπίτι του Π. Αυγερινού, αλλά τη χαρακτήρισε ως "κοινωνική εκδήλωση". Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την κυκλοφορία της αφίσας με το πρόσωπο του πρωθυπουργού χωρίς την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι εκδόθηκε από το Γραφείο Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, το οποίο έχει αναλάβει και τη... δαπάνη της. Περισσότερο προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης,ο οποίος χαρακτήρισε "φωνές από το παρελθόν" τις αντιδράσεις στην έκδοση της αφίσας "από φίλους και συντρόφους οι οποίοι επιμένουν να δίνουν μάχες οπισθοφυλακών". Αναφερόμενος στο θέμα εκλογής αντιπροέδρου επανέλαβε την άποψή του ότι στο συνέδριο πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ένθερμος υποστηρικτής του Κ. Σημίτη βουλευτής Στ. Σουμάκης,ο οποίος δήλωσε επιδεικτικά ότι "καλά κάνει ο κ. Σημίτης και πηγαίνει σε κοινωνικές εκδηλώσεις". Οσον αφορά τη θέση του αντιπροέδρου δήλωσε ότι αν ο αντιπρόεδρος έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες τότε "πρέπει ξεκάθαρα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να πάνε σε εκλογή νέας ηγεσίας, αφού πρώτα συνεννοηθούν με τον πρόεδρο του κόμματος".

Από την πλευρά των "κομματικών" απάντησε ο υπεύθυνος του Τομέα Επικοινωνίας Μ. Γκίβαλος,ο οποίος, μιλώντας στον "Φλας", δήλωσε ότι κανείς από το Γραφείο του πρωθυπουργού δεν είχε ενημερώσει για την πρόθεσή τους να κυκλοφορήσουν αφίσα του πρωθυπουργού, ενώ ο υπουργός Αιγαίου Α. Κοτσακάς υπενθύμισε ότι αυτοί που είναι σήμερα εκτός ΕΓ δεν ήθελαν να είναι υποψήφιοι, εννοώντας τους Κ. Σημίτη, Β. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλο, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόβλημα με το ΕΓ "και αν είχε θα το είχε θέσει ο ίδιος". "Οχι", στα εκβιαστικά διλήμματα Σημίτης ή εκλογές, είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μωραϊτης.Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ αναμένεται να συζητηθούν οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ