Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από τον Κεραμεικό στην Καπνικαρέα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των αρχαιολόγων για τη διάσωση του Κεραμεικού,αποστέλλει το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καλεί "τους αρμόδιους φορείς να μη φεισθούν εξόδων και θυσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί ο μοναδικός αυτός αρχαιολογικός χώρος".

Εκκληση στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ κάνουν ακόμα δεκαπέντε εκπρόσωποι ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα,ζητώντας να αλλάξει η γραμμή του Μετρό.Σε σχετική επιστολή αναφέρουν ότι"οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις που έγιναν μετέπειτα στον χώρο, επιβεβαίωσαν την ποιότητα του υπεδάφους, που ήταν ήδη γνωστή στους αρχαιολόγους. Δεν πρόκειται για βράχο, αλλά για ποταμίσια άμμο".

Εάν γλιτώσει ο Κεραμεικός από το ΜΕΤΡΟ, ο μετροπόντικας κάτι πρέπει να πάρει σβάρνα στο πέρασμά του.Αυτό, ίσως, να 'ναι το περίφημο βυζαντινό εκκλησάκι (11ος αι.) στην πλατεία Καπνικαρέας,που πιθανόν, χάριν της σήραγγας, να "ντυθεί" με σιδερένιο πλέγμα. Το ενδεχόμενο να περάσει από εκεί η γραμμή, προκειμένου να σωθεί ο Κεραμεικός, συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της "Αττικό - Μετρό".

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Τρίτη, παρουσιάστηκε μελέτη ανάδειξης - διαμόρφωσης της πλατείας,που ήδη ανατέθηκε σε εργολάβους (!), δίνοντας στη γνώμη του ΚΑΣ διακοσμητικό χαρακτήρα.Η συζήτηση αναβλήθηκε μέχρι να ζητήσει η Διεύθυνση Βυζαντινών Αρχαιοτήτων από την "Αττικό - Μετρό" περισσότερες πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι μέλη του ΚΑΣ εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του έργου και χαρακτήρισαν τη δήθεν ανάδειξη της πλατείας "ψευτοκαλλιτεχνική".Ο Χ. Μπούρας είπε "όταν η Μονή Δαφνίου είναι από το 1981 με σκαλωσιές, δεν μπορούμε να πλακοστρώνουμε πλατείες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ