Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με το ζόρι ΜΑΤατζήδες...

Η κυβέρνηση αρνείται επιμόνως την απεμπλοκή των πυροσβεστών από τους μηχανισμούς καταστολής, όπως προκύπτει από απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος διοργανώνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιούνη, στις 8 μ.μ., οι πυροσβέστες, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται την απεμπλοκή του Πυροσβεστικού Σώματος από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα, συνεχίζεται η καμπάνια της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΥΠΣ) και η συλλογή υπογραφών από βουλευτές, εκπροσώπους των ΟΤΑ κλπ.

"Δεν μπορεί να γίνει", ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας στην ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, για το θέμα αυτό. Οι βουλευτές Ορέστης Κολοζώφ και Στρατής Κόρακας ρωτούσαν τον υπουργό "ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει και πότε, ώστε να αφεθεί απερίσπαστο το Πυροσβεστικό Σώμα στην αποτελεσματική εκπλήρωση των πραγματικών του καθηκόντων, να απεγκλωβιστεί από τα Σώματα Ασφάλειας και να τερματιστεί η χρησιμοποίησή του σαν κατασταλτικός μηχανισμός". Ομως, κατά τον υπουργό, ο "καταιονισμός ύδατος είναι από τα ηπιότερα μέσα που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις (ΝΔ 794/1971, ΒΔ 269/1972), όταν κριθεί τούτο αναγκαίο".

Τα "κανονάκια" της Πυροσβεστικής, όταν χρησιμοποιούνται, προηγούνται "της αστυνομικής ράβδου" και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των σχεδίων για την αντιμετώπιση των "ατακτούντων". Κάτι ξέρουν, άλλωστε, γι' αυτό οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος, που αντιμετώπισαν την αστυνομική βία τον περασμένο Οκτώβρη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού της, έχει τη θέση ότι "αποδέσμευση γενικά του ΠΣ από την υποχρέωση αυτή, όπως ζητείται, δεν μπορεί να γίνει, γιατί η ΕΛ.ΑΣ. αφ' ενός μεν δεν έχει αντίστοιχα μέσα και κατάλληλη εκπαίδευση και αφ' ετέρου είναι ασύμφορη οικονομικά η προμήθεια τέτοιων μέσων και η δέσμευση ανάλογης δύναμης για τη χρήση τους".

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ερμηνεύοντας διασταλτικά το ΠΔ 210/1992 θεωρεί ότι το ΠΣ μπορεί να συμμετέχει στη διάλυση υπαίθριων συναθροίσεων. Το ΠΔ αναφέρει (εδάφ. η, παρ. 2, άρθρο 1) ότι η αποστολή του ΠΣ συνίσταται και "...στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας και των Στρατιωτικών Αρχών, εφόσον ζητηθεί για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών...".

Ομως, η ΠΕΥΠΣ επισημαίνει ότι εφόσον ρητά δεν καθορίζεται ως στοιχείο της αποστολής του ΠΣ η συμμετοχή του σε διαλύσεις συγκεντρώσεων, όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, τότε δεν επιτρέπεται αυτή, κατ' ερμηνεία της έννοιας του έκτακτου περιστατικού. Η αφηρημένη και αόριστη έννοια του έκτακτου περιστατικού, κατά την ΠΕΥΠΣ, θα πρέπει να ερμηνεύεται κάθε φορά στα πλαίσια της βασικής αποστολής του ΠΣ, που είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, από τους συγκεκριμένους κινδύνους των πυρκαγιών και των θεομηνιών.

Επιπλέον, επειδή μόνο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να δώσει διαταγή για τη διάλυση ενός συλλαλητηρίου, αποτελεί υπέρβαση εξουσίας διαταγή αξιωματικού της Πυροσβεστικής προς υφιστάμενό του για τη διάλυση συγκέντρωσης. Κατά την ΠΕΥΠΣ, αυτό βρίσκεται έξω από τα όρια δράσης του ΠΣ όπως καθορίζονται από την αποστολή του. Επίσης, με δεδομένη την αυτονομία του ΠΣ έναντι της ΕΛ.ΑΣ., στερείται νομιμότητας οποιαδήποτε σχετική διαταγή αστυνομικού υπαλλήλου προς υπάλληλο της Πυροσβεστικής.

Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι πυροσβέστες δεν έχουν πάρει μπότες και κράνη εδώ και 10 χρόνια!»(2018-08-09 00:00:00.0)
Παρέμβαση προς το αρχηγείο της Πυροσβεστικής για τις επιφυλακές(2017-05-24 00:00:00.0)
Καταγγέλλει ως επικίνδυνη τη στελέχωση πεζοπόρων τμημάτων από δόκιμους(2014-08-20 00:00:00.0)
«Αλλαξε ο Μανωλιός»(2000-02-03 00:00:00.0)
Εξακόσια τριάντα "σκουριασμένα" εκατομμύρια(1995-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ