Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η "διάφανη" Βέρα

Μια ταινία μας σώζει από την πλήξη της Παρασκευής. Γι' αυτό, χωρίς πολλά λόγια, μια ματιά στο πρόγραμμα:

Από την ΕΤ-1 στις 22.00 "Σαλάαμ Μπομπάι" του Μίρα Νάιρ.

Εξαιρετική ταινία ινδικής παραγωγής, με τις περιπέτειες ενός δεκάχρονου αγοριού. Το παιδί πηγαίνει να αγοράσει τσιγάρα και χάνεται. Το τσίρκο, όπου έμενε, "απομακρύνεται" και το παιδί βρίσκεται ξαφνικά στο γκέτο της Βομβάης, στη σκοτεινή περιφέρεια των ναρκωτικών και των πορνείων.

Από την ΕΤ-1 στις 00.35 "Το διάφανο δέρμα" του Φίλιπ Ρίντλεϊ.

Περίεργη ταινία, μας ξεναγεί στα λιβάδια του Αϊντάχο, στη δεκαετία του 1950. Ο φακός παρακολουθεί ένα παιδί που ζει μια φυσιολογική ζωή, παίζοντας έξυπνα παιχνίδια στα απέραντα και πολύχρωμα λιβάδια με τους φίλους του. Ο πατέρας του, ένας κλειστός τύπος, διευθύνει ένα μικρό γκαράζ, ενώ η μητέρα του, πολύ αυστηρή σύζυγος, ασχολείται μόνο με το σπίτι. Οι δυο καλύτεροι φίλοι του γνωρίζουν μια αινιγματική χήρα, που ζει απομονωμένη. Οταν, ένας από τους αυτούς θα βρεθεί δολοφονημένος, ο σερίφης θα υποψιαστεί τον πατέρα του νεαρού και θα τον συλλάβει. Αποτέλεσμα: Ο έρημος άνδρας, κατατρεγμένος από κάτι κακό που είχε συμβεί στο παρελθόν θα αυτοπυρποληθεί. Και ξαφνικά η ανέμελη ζωή του παιδιού γίνεται εφιάλτης.

Από την ΕΤ-2 στις 00.30 "Αγαπημένη μου Βέρα" του Πολ Γκάμπορ.

Μια ταινία που είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις, όταν πριν από πολλά χρόνια είχε προβληθεί στους κινηματογράφους. Μια ουγγρική ταινία, με λυρισμό, αισθησιασμό, αλλά και έντονη αδικία. Εστι τουλάχιστον νιώσαμε εμείς, όταν την είδαμε το 1978. Η ιστορία αναφέρεται στην ένταξη μιας δεκαοχτάχρονης νοσοκόμας στην κοινωνία. Ο Γκάμπορ σίγουρα γύρισε μια ταινία ποιότητας, με έξοχο κινηματογραφικό ύφος. Ομως, ας μας επιτραπεί μια παρατήρηση για το "ήθος". Δεν είμαστε και τόσο βέβαιοι για τις καλές προθέσεις του σκηνοθέτη.

Από το MEGA στις 23.40 "Η άκρη του νήματος" του Τζακ Μαρκάντ.

Δυνατή αστυνομική ταινία, που ελάχιστοι θεατές θα κατορθώσουν, μετά τη μέση του έργου, να υποψιαστούν τον πραγματικό ένοχο. Ενας εκατομμυριούχος πλέι μπόι κατηγορείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ολες οι υποψίες πέφτουν πάνω του, γιατί είναι ο μοναδικός κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας της. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνει μια χωρισμένη δικηγόρος, πρώην βοηθός του αντεισαγγελέα της πόλης. Εξετάζει με προσοχή όλα τα στοιχεία. Είναι αποφασισμένη να κερδίσει τη δίκη. Μπορεί όμως να αποκλείσει τον έρωτα; Οι λέξεις: έλξη, πάθος, αγάπη δεν ήταν μέσα στη δικογραφία που συνέταξε, δεν ήταν μέσα στις προβλέψεις της. Ο έρωτας εισέβαλε στη ζωή της και εκείνη παραδόθηκε. Κερδίζει τη δίκη, όμως κάπου τελικά χάνει. Πού, δε λέμε. Με την Γκλεν Κλόουζ και τον Τζεφ Μπρίτζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ