Πέμπτη 20 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσυνεδριακές αναζητήσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε χτες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι υπουργοί βρήκαν την ευκαιρία να καταγράψουν τις "διαφωνίες" τους, καθώς η μάχη του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος κορυφώνεται

Μέσα στο κλίμα των έντονων προσυνεδριακών αντεγκλήσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μάταια επιχειρεί να συνθέσει απόψεις, προκειμένου να διαμορφώσει τελικά την πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα τεράστια προβλήματα που αυτές δημιουργούν στη χώρα, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συζήτησης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στην εισήγησή του, αρκέστηκε σε μια γενική περιγραφή της διεθνούς πραγματικότητας όπως διαμορφώνεται στην περιοχή και των μύχιων πόθων για έναν ελληνικό αναβαθμισμένο ρόλο στην "παράσταση" που έχει ανεβάσει η αμερικανική διπλωματία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Για τις ανάγκες αυτού του ρόλου, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, είναι απ' ό,τι φαίνεται έτοιμος να εγκαταλείψει τις ιδέες που πριν μερικούς μήνες διακήρυττε περί περιστολής των αμυντικών δαπανών και να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. "Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, θεωρεί το υψηλό επίπεδο της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την παρουσία και συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέδια συνεργασίας μέσα και έξω από το ΝΑΤΟ ή τη ΔΕΕ για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας, ως καθοριστικές πολιτικές στήριξης της εξωτερικής μας πολιτικής".

Με τη φράση αυτή, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός σηματοδοτεί την επιστροφή της πολιτικής της αποτροπής μέσα από τη στρατιωτική ισχύ μετά το αποτυχημένο πείραμα για την υιοθέτηση μιας πολιτικής κατευνασμού προς την Τουρκία.

Η είσοδος στη νέα κούρσα των εξοπλισμών, δε συζητήθηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτή η συζήτηση, όπως λένε πηγές της κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί κάτω από το πρίσμα των νέων μετασυνεδριακών δεδομένων, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα επιβαρύνουν την ελληνική οικονομία με περίπου τρία τρισεκατομμύρια δραχμές για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάντως, για το θέμα των εξοπλισμών, φαίνεται πως δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, αυτοί οι οποίοι στο παρελθόν μιλούσαν για μείωση των στρατιωτικών δαπανών, είναι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών.

Παρά την ομοφωνία του Υπουργικού Συμβουλίου στην υιοθέτηση του δόγματος της αποτροπής μέσω της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος, το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ "υποχρέωσε" κάποιους υπουργούς να διαφοροποιηθούν και να ασκήσουν κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής διαφώνησε με την πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης ενώ τη διαφοροποίησή του κατέγραψε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος ο οποίος ζήτησε να επανέλθει η εξωτερική πολιτική της χώρας, στη γραμμή που χάραξαν οι Καραμανλής και Παπανδρέου, βάση της οποίας ήταν η συνολική αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και όχι η ενασχόληση με τις επιμέρους τουρκικές διεκδικήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει πρωταγωνιστικό ρόλο και στα παζάρια γύρω από τους εξοπλισμούς (2020-02-08 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-12-18 00:00:00.0)
«Γκρίζα» εξωτερική πολιτική (2003-07-09 00:00:00.0)
Κήρυξαν «ανακωχή» στο σικέ πόλεμο (2001-04-21 00:00:00.0)
Κορυφώνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ... (1998-05-22 00:00:00.0)
Νέος πρωθυπουργός της λιτότητας και της εξάρτησης (1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ