Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Ερμπακάν στην πρωθυπουργία!

Η Τανσού Τσιλέρ δέχτηκε χτες την πιο "αλλόκοτη" κυβερνητική συγκατοίκηση των τελευταίων χρόνων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Βάσισε την πολιτική της, ως τον περασμένο Μάη, στη ρητορική κατά του "ισλαμικού κινδύνου", τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκρούστηκε σφοδρά με το κόμμα που εκφράζει τους ισλαμιστές στη χώρα, το Ρεφάχ. Και βρέθηκε προ του κινδύνου κατακρήμνισης της πολιτικής της καριέρας, λόγω προσφυγών στο Κοινοβούλιο του Ρεφάχ για σκάνδαλα επί των ημερών της στην πρωθυπουργία.

Κι όμως, η Τανσού Τσιλέρ δέχτηκε, χτες, το σχηματισμό κυβέρνησης -"συγκατοίκησης" με το Κόμμα Ευημερίας και τον ηγέτη του, Νετσμετίν Ερμπακάν, παρά τη σκληρή κριτική που δέχεται από το εσωτερικό του Κόμματος Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται, και του κινδύνου απόσχισης σημαντικού μέρους του.

Πρόκειται προφανώς για συμμαχία ανάγκης, προκειμένου η πρώην πρωθυπουργός να παραμείνει στην εξουσία - αφού οι ηγεσίες των υπολοίπων κομμάτων τής το αρνήθηκαν. Αλλά η κυβέρνηση που θα προκύψει από τη χτεσινή επισημοποίηση της συμφωνίας, εκτός ...απροόπτου θα αποδειχθεί θνησιγενής. Οι θέσεις των δύο πολιτικών σχηματισμών απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους, ενώ παρά τις διαβεβαιώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών τους ότι "οι διαφορές διευθετήθηκαν", υπάρχει ένας "άγνωστος Χ": Κατά πόσον ο Ερμπακάν θα αποφύγει παρεκτροπές κατά την άσκηση της πρωθυπουργίας (θα αναλάβει πρώτος, κατά τη συμφωνία), ικανές να προκαλέσουν διορθωτικές κινήσεις ή παρεμβάσεις του στρατού. Ο ορισμός της Τανσού Τσιλέρ ως υπουργού των Εξωτερικών αποσκοπεί στην έκφραση του στρατιωτικού πλέγματος στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο Ερμπακάν, ο πρώτος - κατ' επίφαση, σύμφωνα με κάποιους, πραγματικά σύμφωνα με άλλους - ισλαμιστής πρωθυπουργός της γείτονα τα τελευταία 70 χρόνια, αν θέλει να διατηρήσει τη θέση του πρωθυπουργού όσο προβλέπει το πρωτόκολλο που συνέταξε με την Τσιλέρ, δηλαδή επί ένα χρόνο, θα πρέπει να "συμμορφωθεί" με τις επιταγές της "κοσμικής" εξουσίας.

"Ιστορικό λάθος", χαρακτήρισε προχτές την κίνηση του Ορθού Δρόμου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, εκτιμώντας ότι "θα το μετανιώσουμε".

Ιρανικό διάβημα

Σκληρό διάβημα διαμαρτυρίας, με το οποίο ζητεί εξηγήσεις για μια επίθεση τουρκικών ελικοπτέρων σε χωριό του βορειοδυτικού Ιράν, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 6 πολίτες, επέδωσε χτες στον Τούρκο πρεσβευτή στην Τεχεράνη το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρεσβευτής της Τουρκίας, πάντως, δήλωσε ότι "δε γνωρίζει" το συμβάν.

Αντιδράσεις στη Γερμανία για Κουρδικό

Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού κατέθεσε χτες πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Κουρδικό, με αφορμή τη σύλληψη 70 στελεχών του κουρδικού κόμματος Χαντέπ και την επίθεση στο έδαφος του Βόρειου Ιράκ. Ομως η πρόταση δεν αναμένεται να ψηφιστεί τελικά από τη γερμανική εθνοσυνέλευση, παρά το ότι αναμένεται να τύχει της υποστήριξης του συνόλου των Πρασίνων, του μεγαλύτερου μέρους των Σοσιαλδημοκρατών και τμημάτων των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών. Ο κομματικός ανταγωνισμός στη Γερμανία, αλλά και η δεδομένη "γραμμή" της γερμανικής διπλωματίας υπέρ της τουρκικής πολιτικής στο ζήτημα, του αφαιρούν σχεδόν κάθε πιθανότητα υπερψήφισης.

  • Τη "συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων και των συνδικάτων τους" εξέφρασε σε Κούρδους φυλακισμένους και πολιτικούς αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, που επισκέφτηκε το Ντιγιαρμπακίρ και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Χαντέπ. Η ΓΣΕΕ εξέφρασε επίσης "την αλληλεγγύη της στον αγώνα του κουρδικού λαού για ανεξαρτησία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ