Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ "ΕΠΤΑ"
Γενικολογίες και ευχολόγια για οικονομική ανάπτυξη

Αμερικανική επιβολή στα θέματα της "τρομοκρατίας", αλλά και δυσαρέσκεια από τις προσπάθειες να προσαρμόσουν το διεθνές εμπόριο σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους

ΛΥΩΝ.-

Με μια συνολική Οικονομική Διακήρυξη έκλεισε η πρώτη μέρα της συνάντησης των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών. Η διπλωματική επιτυχία του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σχετικά με την κοινή δήλωση κατά της τρομοκρατίας μετριάζεται από την επίθεση που δέχτηκαν οι ΗΠΑ για την προσπάθεια επέκτασης της νομοθεσίας τους στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Η ανεργία, η οικονομική βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, η ενδυνάμωση της θέσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η πιθανότητα αλλαγής της οργανωτικής δομής του ΟΗΕ είναι τα θέματα που φαίνεται ότι συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των "Επτά".

Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας "βλέπουν" οι "Επτά" για το δεύτερο εξάμηνο του 1996, παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάστηκαν σε αυτό το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Αυτό τονίζεται σε ένα πρώτο ανακοινωθέν, που δόθηκε στη δημοσιότητα, χτες το απόγευμα, ενώ το τελικό κείμενο της Οικονομικής Διακήρυξης αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί, αργά χτες βράδυ.

Δημοσιογραφικές, αλλά και υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι "Επτά" είχαν συμφωνήσει στα κυριότερα σημεία της Διακήρυξης και έμεναν "ανοιχτές" μόνο ορισμένες διατυπώσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες, η τελική οικονομική διακήρυξη θα αναφερθεί, κυρίως, στη διευθέτηση των χρεών των χωρών του Τρίτου Κόσμου, την ανάγκη ενίσχυσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και μείωσης του πληθωρισμού και βέβαια την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, για να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι "Επτά", αναφέρεται χαρακτηριστικά, συμφωνούν ότι η "επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι εξίσου σημαντική με την επένδυση στο κεφάλαιο". Στα πλαίσια αυτά, δηλώνουν "πίστη" στο θεμελιώδη ρόλο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου, υπογραμμίζουν την ανάγκη προσαρμογής όλων των οικονομιών στην ανταγωνιστικότητα, την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί κάθε ίχνος "κοινωνικού αποκλεισμού" και να διευκολυνθεί η μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία.

Ιδιαίτερη μνεία πρόκειται να γίνει, στην τελική Οικονομική Διακήρυξη, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μετά από συμβιβαστική συμφωνία, οι "Επτά" κατέληξαν στην αναγκαιότητα "μιας συμπληρωματικής ενέργειας" για τα χρέη των φτωχότερων χωρών. Προτείνουν στις πιστώτριες χώρες να προχωρήσουν "πέρα από τις αποφάσεις της Νάπολης, κατά περίπτωση", με τον τρόπο που κρίνουν καταλληλότερο, είτε μειώνοντας το χρέος είτε με προγράμματα μετατροπής των πιστώσεων σε επενδύσεις στις χώρες αυτές, οι οποίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι 20. Αναμένεται, μάλιστα, οι υπουργοί Οικονομικών των "Επτά" μέχρι τον Οκτώβρη να προσδιορίσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια που θα εγκριθούν, τελικά, από το ΔΝΤ, αλλά και από την Παγκόσμια Τράπεζα, προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, και τα οποία υπολογίζονται σε 6 έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δυσαρέσκεια από την επιβολή της αμερικανικής νομοθεσίας

Μέσα στο τελικό αυτό κείμενο διαγράφεται ξεκάθαρα η δυσαρέσκεια της Ευρώπης, αλλά και του Καναδά και της Ιαπωνίας για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε το Αμερικανικό Κογκρέσο, με τις οποίες επιβάλλονται ποινές στις εταιρίες εκείνες που επενδύουν μεγάλα ποσά στην Κούβα, στη Λιβύη και το Ιράν. Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στο εμπόριο, οι εκπρόσωποι του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας τονίζουν την ανάγκη να είναι ελεύθερη η παγκόσμια εμπορική κίνηση και καλούν "σε αποτροπή λήψης περιοριστικών μέτρων που αντιτίθενται στους κανονισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου". Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που είναι και οικοδεσπότης της Συνόδου, σε κατ' ιδία συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, τού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις περιοριστικές εμπορικές νομοθεσίες που ψήφισε το Κογκρέσο και τον προειδοποίησε ότι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε αυτά τα μέτρα, η "ευρωπαϊκή αντίδραση θα είναι πιθανώς πολύ έντονη".

Η "κόντρα" αυτή μετριάζει, αναμφιβόλως, τη διπλωματική επιτυχία του Αμερικανού Προέδρου, όσον αφορά την τρομοκρατία. Ο Μπιλ Κλίντον πέτυχε την ομόφωνη καταδίκη της τρομοκρατίας από τους "Επτά", κατά τη διάρκεια της έναρξης της Συνόδου, οι οποίοι, με την κοινή τους ανακοίνωση, δεσμεύονται να καταλήξουν μέσα στον Ιούλιο σε 40 συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της.

Στο περιθώριο των οικονομικών θεμάτων, οι "Επτά" ασχολήθηκαν και με την επικείμενη αλλαγή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ουάσιγκτον έχει, ήδη, ταχθεί υπέρ της μη ανανέωσης της θητείας του νυν ΓΓ του ΟΗΕ. Οι υπόλοιποι των "Επτά" δεν έχουν πάρει, ακόμα, θέση, όμως συμφώνησαν στην ανάγκη μετατροπής της δομής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των υπηρεσιών, που αυτός διατηρεί, έτσι ώστε να μειωθούν τα τεράστια ελλείμματά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ