Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Διάλογος και διαπραγματεύσεις με ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Μια μέρα μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Ισπανίας να εξετάσει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ανεπίσημα ειρηνευτικές συνομιλίες με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, αν αυτή διακόψει τις επιθέσεις της, η κυβέρνηση αποφάσισε χτες να μεταφέρει ορισμένους κρατούμενους της ΕΤΑ σε πιο κοντινές φυλακές. Η απόφαση αυτή εκπληρώνει μερικώς την απαίτηση της ΕΤΑ να μεταφερθούν οι κρατούμενοί της σε φυλακές στην περιοχή των Βάσκων.

Η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση μετά την ανακοίνωση, της περασμένης Κυριακής, της κατάπαυσης του πυρός από την ΕΤΑ για μια βδομάδα. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μαρί Ανγκέλες Μόρεχον, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία της μεταφοράς των κρατουμένων.

Παράλληλα, την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπελ Ματούτες, δήλωσε ότι "ένας μίνιμουμ διάλογος" μπορεί να προγραμματιστεί, αν η οργάνωση σταματήσει τις δολοφονίες "για κάποια χρονική περίοδο" και απελευθερώσει έναν αξιωματούχο που κρατείται.

Στο μεταξύ, ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, Αδόλφο Πέρεθ Εσκιβέλ, αποκάλυψε ότι είχε μεσολαβήσει στις επαφές που είχαν γίνει πέρσι μεταξύ των Βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ και της τότε κυβέρνησης του Γκονζάλες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και της ΕΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ