Σάββατο 29 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχιστεί

Η κυβέρνηση Κολ πέρασε χτες από τη Βουλή τα σχέδια της άγριας λιτότητας

ΒΟΝΝΗ. -

Τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι της Γερμανίας βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις εργατικές κινητοποιήσεις, το Kοινοβούλιο ενέκρινε χτες τα νέα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε ένα μέρος των προτάσεων περικοπών στον τομέα των κοινωνικών παροχών που παρουσίασε η κυβέρνηση μετά από περισσότερες από 5 ώρες συζήτησης. Στη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής τέθηκαν σε ψηφοφορία πέντε νομοσχέδια που αφορούν τη μείωση ορισμένων παροχών στην ασφάλιση υγείας και την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες, τη μείωση των αποδοχών στην περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν τα νομοσχέδια που αφορούν την επί το αυστηρότερο τροποποίηση των όρων για το επίδομα ανεργίας και τη μείωσή του και τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

Τα σχέδια λιτότητας της κυβέρνησης Κολ προβλέπουν να περικοπούν 25 δισεκατομμύρια μάρκα (16,5 δισεκατομμύρια δολάρια) από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Ωστόσο, ύστερα από τις καθημερινές μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη συγκέντρωση των τουλάχιστον 350.000 διαδηλωτών στη Βόννη, ο καγκελάριος ανακοίνωσε πως θα "μαλακώσει" λίγο τα σχέδια της κυβέρνησής του.

Το υπόλοιπο μέρος του πακέτου λιτότητας των οικονομιών θα έρθει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αλλά επειδή αφορά μέτρα που αναφέρονται στους πόρους των ομόσπονδων κρατιδίων - όπως το πάγωμα του επιδόματος τέκνων και του βοηθήματος απορίας και, κυρίως, φορολογικά μέτρα - πρέπει να εγκριθεί και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ