Τρίτη 9 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανευθυνο - υπεύθυνοι

Με την ιδιωτικοποίησή τους αλλάζει άρδην το "τοπίο" των κρατικών σκηνών. Μαζί μ' αυτό, αλλάζει και η αντιμετώπισή τους στο φεστιβάλ Επιδαύρου. Ολα μπαίνουν σ' άλλη "λογική", ξένη προς τις παραδόσεις δεκαετιών.

* * *

Παράδειγμα πρώτο: Δεκαετίες ολόκληρες το κοινό μπορούσε να αγοράσει εισιτήρια στα ταμεία της Επιδαύρου για την παράσταση που θα έδινε την επόμενη ημέρα το Εθικό Θέατρο. Τώρα αυτό δε γίνεται. Την Παρασκευή (5/7) εκπρόσωπος τουριστικού γραφείου φτάνοντας στην Επίδαυρο, θέλησε να εξασφαλίσει εισιτήρια για λογαριασμό πελατών του για τη δεύτερη παράσταση της "Ηλέκτρας", το Σάββατο, και τα ταμεία του Εθνικού Θεάτρου στην Επίδαυρο δήλωσαν ότι δεν προπωλούν εισιτήρια για την παράσταση της επόμενης μέρας.

* * *

Παράδειγμα δεύτερο: Σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, δεκαετίες τώρα, το Εθνικό Θέατρο κάλυπτε τα εισιτήρια της αυθημερόν μεταφοράς στην Επίδαυρο και επιστροφής τους στην Αθήνα των κριτικών θεάτρου και θεατρικών συντακτών που"ανταπέδιδαν" αυτή την κάλυψη με τα κείμενά τους. Φέτος, με την παράσταση της "Ηλέκτρας", ζητήθηκε ουσιαστικά από κριτικούς θεάτρου και δημοσιογράφους να "επιχορηγήσουν" το Εθνικό Θέατρο, πληρώνοντας αυτοί το αλέ - ρετούρ εισιτήριο για την Επίδαυρο. Ο μεν ΕΟΤ δήλωσε "ανεύθυνος", με το επιχείρημα ότι, αφού η "Ηλέκτρα" είναι παραγωγή του ΕΘ αυτό πρέπει να πληρώσει τα ναύλα για τη μεταφορά των κριτικών, το δε ΕΘ, αφήνοντας στον ΕΟΤ την ευθύνη τούς αγνόησε παντελώς. Δεν μπήκε καν στον κόπο να τους πληροφορήσει ότι αλλάζει τακτική, ώστε να μη νιώσουν και περιφρονημένοι.

* * *

Αποτέλεσμα: Αλλοι αιφνιδιάστηκαν, αλλά δέχτηκαν τη "λογική" να πληρώσουν εισιτήριο. Και άλλοι αρνήθηκαν - και δικαίως - να πληρώσουν. Κυρίως αρνήθηκαν τη "λογική" να σπαταλά το ΕΘ πολλά χρήματα για μεταφορά, διατροφή και διήμερη διαμονή των θεατρικών συντακτών εφημερίδων, και ραδιοτηλεοράσεων στην Επίδαυρο για την καθιερωμένη πριν την πρεμιέρα - διαφημιστικού χαρακτήρα - συνέντευξη Τύπου, αλλά να μη διαθέτει ένα ασήμαντο ποσό για τη μεταφορά με πούλμαν - από το συμβεβλημένο με τον ΕΟΤ, γι' αυτό το σκοπό τουριστικό γραφείο - των ελαχίστων κριτικών.

Αρ. Ελ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η «Ορέστεια» στην Επίδαυρο (2019-06-27 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η προσφορά των ειδικών πακέτων για την Επίδαυρο (2017-07-13 00:00:00.0)
Ματαιώνονται οι παραστάσεις (2009-07-21 00:00:00.0)
Τα Επιδαύρια απέκτησαν Μουσείο (2001-07-24 00:00:00.0)
"Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους" (1999-08-11 00:00:00.0)
Ιδιωτική "προίκα" τα εθνικά μνημεία (1996-07-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ