Σάββατο 20 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επανέρχονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Επανέρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια και οι πληροφορίες για πρόωρες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής τους το φθινόπωρο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Τα σενάρια αυτά ενισχύουν και οι πιέσεις που ασκούν οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας προς την κυβέρνηση Σημίτη να πάρει άμεσα μέτρα, ενώ παράλληλα ζητούν να αποφευχθεί μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος. Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του ΣΕΒ στην προχτεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι βιομήχανοι ζητούν από την κυβέρνηση "επίδειξη αποφασιστικότητας", ώστε να αντιστραφεί "το μέχρι πρόσφατα αρνητικό πολιτικό κλίμα και να επανέλθει η οικονομία στην πορεία της σύγκλισης". Με λίγα λόγια οι βιομήχανοι ζητούν πιεστικά "πολιτικές αποφάσεις", για να αρχίσει η νέα λαίλαπα κατά του λαϊκού εισοδήματος και αφήνουν στη "διακριτική ευχέρεια" του Κ. Σημίτη να αποφασίσει αν θα τις πάρει τώρα και θα πάει για εκλογές στο τέλος της τετραετίας ή θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και θα προχωρήσει αμέσως μετά.

Ενδεικτικά του προβληματισμού που επικρατεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι χτεσινά δημοσιεύματα δύο εφημερίδων, που στηρίζουν μετά πάθους τον Κ. Σημίτη, του "Εθνους" και της "Αυριανής", οι οποίες, αξίζει να σημειωθεί, μόλις πριν δυο μέρες διαβεβαίωναν ότι "ο πρωθυπουργός είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την ιδέα των πρόωρων εκλογών".

Στο χτεσινό ρεπορτάζ του "Εθνους" αναφέρεται ότι στο γραφείο του πρωθυπουργού "βρίσκονται τρεις προτάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, παρότι η κυβέρνηση διαψεύδει επισήμως και κατηγορηματικά ότι υφίσταται θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: Εκλογές στα τέλη του φθινοπώρου, εκλογές την άνοιξη και εξάντληση της τετραετίας". Στα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συγκαταλέγονται το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει για τον πρωθυπουργό, η αμηχανία της ΝΔ και η "ανυπαρξία" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Η "Αυριανή" υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση "κινείται σε εκλογική τροχιά τα τελευταία 24ωρα" και ο Κ. Σημίτης "φέρεται να έχει μεταβάλει άποψη ως προς το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών". Η εφημερίδα του Ταύρου επικαλείται την ύπαρξη γκάλοπ, το οποίο εμφανίζει για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της ΝΔ, ενώ ο Κ. Σημίτης βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Ετσι ο πρωθυπουργός, στην περίπτωση που θα επιλέξει τις πρόωρες εκλογές, δε θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό, αλλά θα εντείνει τις προσπάθειες για αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα στις συνεδριάσεις του ΕΓ και της ΚΕ.

Την ίδια στιγμή και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη θεωρούν πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει μάλλον την άνοιξη.

Πάντως, ο Κ. Σημίτης προσδιόρισε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο ως χρόνο διακοπών των υπουργών το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος από την πολιτική ηγεσία κάθε υπουργείου στην Αθήνα.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ