Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, δίνει το στίγμα της γενικότερης πολιτικής του ΚΚΕ. Πάντοτε με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα, οι βουλευτές του Κόμματος αξιοποίησαν τις δυνατότητες που υπάρχουν, στα πλαίσια αυτού του Κοινοβουλίου, για την προβολή των λαϊκών προβλημάτων. Απαίτησαν λύσεις. Ξεσκέπασαν την πολιτική της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκφραστών της (σελίδα 5).

ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ πέρασαν στην ιστορία σαν ορισμένες από τις πιο ένδοξες σελίδες του μαζικού λαϊκού κινήματος της πατρίδας μας στα μεταπολεμικά χρόνια. Με το παλατιανό πραξικόπημα της 15ης Ιούλη του 1965, την ίδια κιόλας μέρα, αρχίζει μια νέα φάση ραγδαίας και μαζικής ανάπτυξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας (σελίδες 6 - 7).

ΤΟ ΑΓΧΟΣ της επιτυχίας και ο φόβος της αποτυχίας συνοδεύουν κάθε χρόνο περίπου 150.000 νέους, που ξεκινούν τη σχολική τους χρονιά με το όραμα και την προσδοκία της εισόδου σε κάποιο πανεπιστήμιο. Ομάδα ψυχολόγων μελέτησε το θέμα και δίνει χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (σελίδα 11).

Ο ΟΑΕΔ,κινούμενος στον αστερισμό της "Λευκής Βίβλου", μετατρέπεται γοργά σε οργανισμό στήριξης των εργοδοτών, με τη διά βίου κατάρτιση και την "ενεργητική επιδότηση της ανεργίας". Ουσιαστικά, με τα λεφτά των εργαζομένων, καθώς τα έσοδά του προέρχονται κυρίως από τις εισφορές τους, ενισχύονται οι εργοδότες φέτος με το ποσό των 220 δισ. δραχμών. Τα επιδόματα, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται σε έναν κατήφορο μακράς διαρκείας (σελίδες 12 - 13).

ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ - "ξένες επενδύσεις" και εξάρτηση, αποτελούν ένα "τρίγωνο" που καίει... Δεκάδες είναι τα δισεκατομμύρια που πληρώνουμε κάθε χρόνο σε γνωστά πολυεθνικά μονοπώλια για δικαιώματα χρήσης νέων τεχνολογιών. Με δικά μας χρήματα, γίνονται και οι υποτιθέμενες "ξένες επενδύσεις". Ο μύθος της σύγκλισης και το βάθεμα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης σε όλο τους το μεγαλείο (σελίδες 14, 27).

ΣΕ "ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ" της αγροτιάς έχει εξελιχθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνη λύση, η πάλη για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τον ξεριζωμό χιλιάδων αγροτών από τη γη τους. Ο ενωτικός αγώνας των αγροτών, συντονισμένος με την πάλη των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών, μπορεί να σώσει την ελληνική αγροτική οικονομία από τα "δόκανα" των Βρυξελλών (σελίδα 29).

ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ ποταμό της Ηλείας, ζητείται Ηρακλής για να καθαρίσει τη σύγχρονη "κόπρο του Αυγείου", που νεκρώνει το ποτάμι και μαζί του τη ζωή στην ευρύτερη περιοχή. Οι άνθρωποι πασχίζουν να κρατηθούν όρθιοι στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά είναι μόνοι. Χιλιάδες τόνοι από βοθρολύματα, βιομηχανικά απόβλητα, σκουπίδια και φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στις όχθες και στην κοίτη του (σελίδες 20 - 21).

ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ της Αττικής που λειτουργούν σε δάση ή δασικές εκτάσεις παίρνουν παράταση ζωής για ακόμα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις αξιώσεις των εργοληπτικών εταιριών, που χρειάζονται τα λατομεία για να κατασκευάσουν το αεροδρόμιο και τις λεωφόρους Υμηττού και Ελευσίνας - Σταυρού - Σπάτων (σελίδα 21).

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ σταυροφορία απειλών και αποπροσανατολισμού στη Ρωσία. Τρομαγμένοι οι κύκλοι της αντίδρασης από την τάση ριζοσπαστικοποίησης των μαζών προς τα αριστερά, καλλιεργούν και ενισχύουν τον αντικομμουνισμό για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και να δικαιολογήσουν τη μη εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων του Γιέλτσιν (σελίδες 36 - 37).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ