Κυριακή 21 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δράση για τα προβλήματα του λαού και του τόπου

Στο διάστημα των εργασιών της τελευταίας Ολομέλειας της Βουλής πλήθος λαϊκών προβλημάτων - από τα πιο σημαντικά ως και τα πιο απλά - πέρασαν την πόρτα του Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, ενώ η φωνή του Κόμματος ήταν πάντοτε φωνή αντίστασης στη συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης και των καθεστωτικών κομμάτων, φωνή προοπτικής για μια άλλη Ελλάδα της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, για μια Ελλάδα όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του.

Από τον Οκτώβρη του '95 ως τον Ιούνη του '96 που διάρκεσαν οι εργασίες της Ολομέλειας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος επεξεργάστηκε - σε συνεργασία με τους μαζικούς φορείς - και έφερε προς συζήτηση στη Βουλή εφτά (7) Επερωτήσεις, που αφορούσαν θέματα της ελληνικής γεωργίας, της παιδείας, των επαγγελματοβιοτεχνών, θέματα για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, θέματα που αφορούσαν στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία και τέλος, θέματα για την πλήρη αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου. Αναμφίβολα, οι Επερωτήσεις του ΚΚΕ θα ήταν πολύ περισσότερες αν υπήρχε δυνατότητα από τον Κανονισμό της Βουλής, αν το Κόμμα ήταν ισχυρότερο κοινοβουλευτικά και μπορούσε να μιλάει από καλύτερες θέσεις.

Ευρύτερη γκάμα θεμάτων καλύπτει η κοινοβουλευτική δράση του Κόμματος στον τομέα των επίκαιρων Ερωτήσεων κι ακόμη πιο ευρύτερη στον τομέα των Ερωτήσεων και των Αναφορών. Εδώ ο Κανονισμός της Βουλής δίνει περισσότερες δυνατότητες, τις οποίες οι κομμουνιστές βουλευτές δεν άφησαν - ούτε στο ελάχιστο - αναξιοποίητες. Οι ογδόντα οχτώ (88) επίκαιρες Ερωτήσεις κομμουνιστών βουλευτών που συζητήθηκαν - καθώς και οι εκατοντάδες Ερωτήσεις και Αναφορές - κάλυψαν ζητήματα της συρρίκνωσης της βιομηχανικής παραγωγής ξεχωριστών περιοχών και της χώρας, της καταστροφής και ιδιωτικοποίησης μονάδων στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία (κλωστοϋφαντουργία - ναυπηγεία - χαλυβουργία κλπ.), της ανεργίας που πλήττει χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα της παιδείας, του πολιτισμού, της προστασία της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς και της διεκδίκησης των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας που λήστεψαν οι ναζί στα χρόνια της Κατοχής, ζητήματα του αθλητισμού, της αγροτικής οικονομίας, του περιβάλλοντος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ζητήματα προστασίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές κλπ.), ζητήματα υπεράσπισης και διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών, προβλήματα του σωφρονιστικού συστήματος, προβλήματα αντιστασιακών, επιμέρους προβλήματα χωριών, πόλεων, ακριτικών και άλλων περιοχών της χώρας κ.ο.κ. Επίσης, τέθηκαν θέματα που αφορούν την ανάγκη διαφύλαξης της ειρήνης στο κόσμο και στα Βαλκάνια και της μη εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικές περιπέτειες για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων.

Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έθεσε αυτά τα θέματα, όταν όλα τα υπόλοιπα τηρούσαν και εξακολουθούν να τηρούν σιγή ιχθύος. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που με επιμονή και θάρρος έθεσε - και θέτει συνεχώς - το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.Τα άλλα κόμματα αρκούνται απλώς να εκφράζουν φραστικά τη συμφωνία τους με το δίκαιο των ελληνικών αιτημάτων και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει με αόριστες υποσχέσεις το θέμα, γιατί, όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, οι δεσμεύσεις της απέναντι στη Γερμανία είναι πρώτης προτεραιότητας και αρκετά ισχυρές ώστε να παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες ένα τόσο σοβαρό θέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική για τους νοσηλευτές, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ(2023-05-12 00:00:00.0)
Παραμένει ζητούμενο η πολιτική βούληση(2015-06-05 00:00:00.0)
Ευχολόγια και παρελκυστικές τακτικές(2015-03-12 00:00:00.0)
Στη Βουλή τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού(2001-08-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να λύσει τη σιωπή της(1996-04-25 00:00:00.0)
Απολογισμός μπροστά στο λαό(1996-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ